Entorsa tibio-peroniera | tibio-fibulara

14-07-2010
sebastian.blajevici
Nu este medic/terapeut
sebastian.blajevici
Buna ziua,

Am 28 de ani si acum doua saptamani am patit la fotbal un accident in care s-a dislocat capatul superior al peroneului din articulatia tibio-peroniera.

Diagnosticul complet este:
"Entorsa recidivanta tibioperoniera proximala cu diastazis invertat." (recidivanta este discutabila)

Inainte sa ajung la spital m-am documentat pe internet si am gasit un caz extrem de similar in care se sugereaza reducerea inchisa a entorsei sau interventia chirurgicala. Va rog sa cititi articolul care pare a fi de specialitate pentru a va face o idee clara asupra afectiunii.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2397423/

As fi postat si o traducere dar nu sunt sigur de termenii folositi si goolge translate nu traduce foarte corect in acest caz.

Am fost deja la trei medici care au parut foarte surprinsi si au declarat chiar ca nu au mai intalnit acest tip de entorsa. Dupa cum reiese si din studiul de mai sus, doar un procent foarte mic (2%) din dislocari au loc la aceasta articulatie. Mi s-a recomandat sa astept cel putin 21 de zile iar daca nu imi revin sa fac un RMN.

As dori un sfat referitor la tratarea acestui tip de entorsa la nivelul genunchiului si sa intreb daca cunoaste cineva vreun medic care a mai tratat un astfel de caz

Multumesc anticipat.
7 comentarii
0
14-07-2010, ora 10:53
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Problema trebuie atnt analizata mai ales la nivelul gleznei, stiut fiind ca fibula participa major la aceasta articulatie si absolut minor la articulatia genunchiului.
Fracturile gleznei de tip Maissoneuve presupun fractura inalta a fibulei, prin ruptura membranei interosoase si, uneori (foarte rar), chiar entorsa tifio-fibulara proximala. Este insa o problema a gleznei si nu una a genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
14-07-2010, ora 11:39
sebastian.blajevici
Nu este medic/terapeut
sebastian.blajevici
Multumesc pentru raspuns.

Am facut radiografii si la glezna iar doctorii mi-au spus ca nu ar fi nimic in neregula cu glezna. Inteleg ce spuneti, dar glezna nu ma doare si o pot misca fara probleme in toate directiile.

In acel studiu de caz se recomanda reducerea dislocarii, chirurgical sau nu.

Cum imi recomandati totusi sa procedez in continuare.

Multumesc
0
14-07-2010, ora 12:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Atitudinea logica consta intr-un examen clinic atent si competent al gleznei, eventual coroborat cu un Computer-Tomograf (nu RMN, care nu este destul de fiabil pe aceste genuri de probleme).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
14-07-2010, ora 12:46
sebastian.blajevici
Nu este medic/terapeut
sebastian.blajevici
Am facut in cadrul Spitalului Militar Central un examen Computer-Tomograf. Recomandarea dupa studierea CT-ului a fost aceeasi: Repaus 3 saptamani, exercitii izometrice, dupa care RMN. Sincer, nu inteleg cum ar putea reveni de la sine osul in articulatie.

Pe CT s-a constat o mica sudura (depunere de calus) intre peroneu si tibie in partea posterioara de unde si diagnosticul "Entorsa recidivanta ...".

As dori sa stiu daca pot veni la dumneavoastra cu toate aceste materiale pentru un studiu amanuntit si un diagnostic competent?

Multumesc
0
14-07-2010, ora 12:51
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Este adeverat ca nu am pronuntat explicit, insa ma refeream la un CT al gleznei, si un un RMN al genunchiului (v-am precizat insa necesitatea unui examen clinic al gleznei).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
14-07-2010, ora 12:53
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
RMN-ul de genunchi nu poate preciza natura relatiilor osoase, fiind utilizat preponderent in studiul tesuturilor moi (ligamente, muschi, tendoane etc). Prin urmare, un RMN al genunchiului nu mi se pare, cel putin acum, a avea vreo utilitate.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
17-07-2010, ora 19:56
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
luxatia tibio-fibulara proximala neasociata cu o leziune maisseneuve este extrem de rara, daca este orice dubiu asupra integritatii articulatiei distale tibio-fibulare (syndesmosa tibio-fibulara este integru sau nu) trebuie anesteziat pacientul si verificat cu ajutorul unui aparat röntgen in timp real (deci film nu poze) cum reactioneaza articulatia la o supinare fortata a articulatiei gleznei, daca sindezmosa se deschide, inseamna ca este vorba de o leziune Maisseneuve (si ea extrem de rara, fara fracturainalta a fibulei). tratamentul este chirurgical. daca nu se deschide syndesmosa tibio-fibulara, trebuie fixat capul fibular cu un surub, si cautat dupa alte leziuni: leziunea nervului peroneu, leziunea tendonului bicepsului femural si leziunea ligamentelor si a meniscurilor, pentru ca aparitia acestei luxatii presupune o forta importanta care poate leza structurile genunchiului, care nu vor fi recunoscute, fiind mascate de durerea cauzata de luxatie
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Entorsa: primul ajutor
  •