Cum ne spalam pe dinti si alte sfaturi pentru igiena orala

11-03-2009
crimus
Nu este medic/terapeut
crimus
Am cautat pe forum cum trebuie spalati dintii si nu am gasit nimic...Toti ne confruntam cu zeci de probleme dentare de la simple carii pana la parodontoze - sau mai nou parodontite, nu? - severe finalizate trist cu pierderea dintilor...si tot putini dam atentie REALA preventiei, igienei orale si mai ales, putini o facem corect.

Invit pe aceasta cale toti medicii specialisti care raspund pe acest forum sa ne ofere niste sfaturi reale, pe care noi toti cei care le vom citi, sa promitem sa le respectam.

De mica am trait cu senzatia ca spalatul pe dinti e o chestiune mai mult sau mai putin importanta si care are ca unic efect improspatarea respiratiei si, poate, preventia cariilor. Niciodata nu m-am gandit la problemele legate de gingii, de spatiul dintre dinti, de microbi si alte nebunii invizibile cu ochiul liber.

Cred ca daca am depune toti eforturi in intelegerea efectelor negative - carii, gingii imbolonavite, retractii gingivale, ingalbenirea dintilor, afectarea parodontiului, ireversibila parodontita si pierdera dintilor - ale nerespectarii igienei orale si apoi daca toti am depune eforturi in vederea executarii CORECTE a tehnicilor de curatare a dintilor viata noastra ar fi mult mai usoara, iar zambetele noastre mult mai frumoase...ca sa nu mai spunem de batranetea noastra.

In Romania, inca exista conceptia ca oricum dupa 5o de ani nu scapi de proteza si in Romania inca se mesteca Orbit inainte de o intalnire pentru improspatarea respiratiei si mai putin dupa masa pentru curatarea dintilor...desi ei se straduiesc de ceva ani sa ne induca un comportament de consum prin sugerarea mestecarii a doua pastile dupa fiecare masa...

In Romania inca gasesti pe toate drumurile periute de dinti medium si strong dar trebuie sa te invarti dupa una soft. Si ata dentara este o fitza sau o excentritate.

Am aflat si eu dupa 30 de ani de spalare "activa "pe dinti - pentru ca eram convinsa ca daca frecam cu putere puteam shunta cele 3 minute in doar 30 de secunde, credeam eu, la fel de eficiente- cu cele mai trendy periute - doar doar m-oi spala mai des daca imi placeau cum aratau - ca de fapt, periajul trebuie facut cu periute SOFT, fara a apasa puternic pe fata dintilor pentru a nu le produce in timp mici zgarieturi. Am aflat ca nu trebuie sa ai o miscare sus jos pe gingie, ca astfel poti sa iti provoci singur retractia gingivala, ca periuta trebuie pusa la 45 de grade pe gingie si rotita inspre dinte in sus sau in jos - depinde daca e vorba de dintii de jos sau de sus.

Mai faceti un exercitiu: cumparati-va si folositi - gasiti pe pachet sau pe net modalitatea de utilizare - ata dentara. Veti intelege dupa ce o folositi prima data cat de important este sa va curatati dintii BINE. Si veti intelege ca doar periajul nu ajuta. Am inteles ca trebuie initial folosita ata si apoi periuta de dinti, dar sper sa fiu corectata daca gresesc.

Apa de gura, fara alcool ca altfel este cangerigena? Inca nu am aflat toate despre apa de gura.


Oricum e important sa ne ingrijim dintii..macar pentru viitor daca nu pentru prezent.

Si ca sa inchei intr-o nota vesela si optimista am inteles ca cercetatorii americani, britanici sau...care-or fi se lupta de zor sa scoata in cativa ani o metoda revolutionara de autoreparare, autorefacere a dintilor...cica au reusit deja la soricei. Ar fi super!
4 comentarii
0
12-03-2009, ora 16:49
pumy
Nu este medic/terapeut
pumy
tocmai m-ai facut sa constientizez ca o viata intreaga m-am spalat pe dinti complet gresit..nu cred ca e vreo regula din toate pe care le-ai mentionat pe care eu sa o fi respectat. si banuiesc ca nu sunt singura in aceasta situatie.:)
0
13-03-2009, ora 11:42
crimus
Nu este medic/terapeut
crimus
La fel am patit si eu! De asta m-am hotarat sa postez acest topic...pentru ca ajungem la 30 de ani, sau si mai multi multi...incep problemele, unele nu se mai rezolva, altele se rezolva cu mare cheltuiala.

Si am mai auzit ca nishte cercetatori irlandezi, parca, au demonstrat ca exista o legatura intre igiena dintilor, intrand aici si cariile netratate, gingiile care sangereaza, si bolile de inima- pentru o cavitate bucala defectuos intretinuta, mai ales in situatii de sangerare a gingiilor duce la trecerea bacteriilor din gura in sange si de aici probleme inclusiv atac de cord.

Si inca un aspect al intretinerii dintilor : alimentatia. Stiati ca cel mai mult ne afecteaza dintii acizii? Pentru ca smaltul devine sensibil dupa contactul cu acestia. Acizii sunt continuti de fructe, mai ales citricile, sucuri nataurale, bauturi carbogazoase, rosii etc. In cazul in care consumam astfel de alimente este important sa :
1. ne clatim bine gura cu apa la final
2. sa mestecam repede fructele
3. sa bem sucurile cu paiul ca sa existe un contact minim cu dintii - si cand ma gandesc ca obisnuiam sa imi caltesc uneori gura cu suc de portocale...ca imi placea senzatia! of!
4. sa mestecam guma, pentru ca duce la cresterea cantitatii de saliva care normalizeaza nivelul ph-ului
5. sa NU ne spalam imediat pe dinti cu pasta de dinti...sa asteptam sa treaaca efectul acizilor, minim 1 ora.

E bine sa mestecati branza dupa masa, tot pentru echilibrarea ph-ului.

Aveti grija si la tartru - piatra de pe dinti - care trebuie periodic dat jos- eu mi-am facut detratraj ultrasonic si e super ok - altfel apar alte probleme din cauza depunerilor. Acestea au loc indiferent cat de mult va spalati pe dinti. Gura este un mediu umed, cu saruri de calciu care se regasesc in saliva. de aceea veti observa tartrul mai evident in zona din spatele dintilor de jos...unde este un bazin natural. La fel el se depune mai mult si pe dintii la care nu ajungeti la periaj. De ex eu am ultimele masele de jos si de sus.o chinuiala.
Sfat: Cumparati-va o periuta cu capul mai mic, ca sa puteti curata si in spate.

Daca cineva afla sfaturi...ce sa facem si ce nu..pentru dintii nostri, va invit sa le postati aici ca sa ne invatam cu totii si sa impartasim si celor interesati sa se schimbe!
0
13-03-2009, ora 11:43
crimus
Nu este medic/terapeut
crimus
Aaaaaa... si eu aveam o cutiuta de o puneam in cap la periuta...ziceam eu ca e mai bine asa pentru ea...e mai protejata. Si am cititi ca cel mai important este sa o spalam bine dupa fiecare utilizare cu apa si apoi sa o lasam intr-un pahar, nu sa o inchidem in ceva ; deoarece mediul umed favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.
0
13-03-2009, ora 12:29
pumy
Nu este medic/terapeut
pumy
O Doamne! Eu inca imi tin periuta in cutiuta:) tot gandindu-ma ca e mai bine pentru ea, ca ar fi protejata de bacterii:) De fapt, pana acum am facut totul pe dos, inclusiv clatitul gurii cu apa minerala, ca si mie imi place senzatia:)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cariile dentare
  • Eroziunea dinților
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  • Periuța de dinți manuală
  • Albirea dinților acasă
  • Obiceiuri care afectează dantura
  • Dinții antimicrobieni printați 3D
  • Sănătatea orală, mai importantă pe măsură ce îmbătrânim
  • Despre microbiomul oral - potrivit unui studiu
  •