Ce tip de gastrita am mai exact?

23-07-2024
Sylvian
Nu este medic/terapeut
Sylvian
Buna ziua,
Intrucat ma confruntam cu eructatii si flatuenta excesiva si uneori si cu stari de greata, in urma cu 5 saptamani am facut o EDS si s-a pus diagnosticul de pangastrita. Investigatii paraclinice: fornix gastric evalat in retrovizie, fara modificari. Corp si antru gastric cu mucoasa intens hiperemica, tapetate cu lichid bilios. Pilor permeabil. Bulb duadenal, DII tapetate cu lichid bilios, fara modificari. Am primt tratament timp de o luna cu helides si surclafat, 7 zile motilium si 14 zile espi forte. Medicul mi-a spus dupa EDS sa stau linistit ca este doar o gastrita si sa urmez tratametul prescis. Intrucat de o saptamana am terminat de luat si ultimele pastile, am inceput sa simt uneori unele dureri "surde'' in partea superioara a abdomenului, si eructatiile au devenit ceva mai frcvente. Nu am prmit nicio informatie despre ce tip de gastita am, de aceea va intreb aici? Trebuie sa fac iar o EDS? Multumesc.
1 comentarii
0
24-07-2024, ora 11:10
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua,

În situația dumneavoastră, pangastrita diagnosticată sugerează o inflamație generalizată a mucoasei stomacale. Faptul că ați menționat o hiperemie intensă a mucoasei și prezența lichidului bilios ar putea indica iritație sau inflamație severă, posibil provocată de refluxul bilei în stomac, o condiție numită și reflux biliar.

Interpretarea Simptomelor
- Eructații și flatulența excesivă: Aceste simptome sunt adesea asociate cu indigestia, dar pot fi și semne ale altor afecțiuni gastrointestinale, inclusiv sindromul de supra-creștere bacteriană sau disfuncții în motilitatea gastrică.
- Stările de greață și durerile surde în partea superioară a abdomenului: Acestea pot fi legate de pangastrita, dar pot indica și alte probleme, inclusiv ulcer peptic sau probleme biliare.

Despre Tratament
- Helides (de obicei o formă de omeprazol sau alt inhibitor de pompă de protoni) și surclafat sunt indicate pentru reducerea acidității gastrice și protejarea mucoasei.
- Motilium (domperidon) este folosit pentru a îmbunătăți motilitatea gastrică și a reduce simptomele de reflux și vărsături.
- Espi Forte (de obicei conține enzime digestive) ajută la digestie, indicând posibil o problemă cu digestia sau descompunerea alimentelor.

Ce tip de gastrită aveți?
Din descrierea dumneavoastră, este posibil să aveți o formă de gastrită indusă de reflux biliar, ceea ce ar explica prezența lichidului bilios și simptomele persistente. Aceasta se gestionează diferit față de gastrita clasică indusă de Helicobacter pylori sau de medicamente.

Pași următori
1. Consultație de urmărire: Este important să discutați cu medicul gastroenterolog despre simptomele persistente și să solicitați clarificări privind tipul de gastrită diagnosticat și planul de management pe termen lung.
2. Modificări dietetice și de stil de viață: Evitarea alimentelor care pot irita stomacul sau provoca reflux, cum ar fi alimentele grase, picante, cafeaua și alcoolul, poate ajuta.
3. Reevaluare prin EDS: Dacă simptomele continuă să persiste sau se agravează, o nouă endoscopie digestivă superioară ar putea fi necesară pentru a evalua starea mucoasei gastrice după tratament și pentru a exclude alte posibile cauze.

Înainte de a lua orice decizie, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră, care vă poate oferi cele mai adecvate recomandări bazate pe istoricul și simptomele dumneavoastră specifice.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: