Ce rost are psihoterapia?
Cum ajuta ea sa dezghete un mecanism psihic rigid, deja format, de exemplu ale unei femei borderline de 35 de ani sau al unui schizofrenic de 23 de ani? Cum reusesti sa scoli din pat, cu psihoterapia, un TAB aflat in plina faza de depresie? Etc.
Se intampla tot felul de lucruri misterioase in cadrul terapiei si nu conteaza daca psihoterapeutul si clientul sunt de acelasi sex. Interesul sincer, sau nu, aratat de psihoterapeut are efecte puternice asupra celui care vrea "sa se vindece". Aproape toti clientii de psihoterpie isi indragesc / idealizeaza psihoterapeutul. Reciproca nu e valabila, cel mult le e mila. Sunt tone de hartii despre transfer-contratransfer, in general in limbaj de lemn. Psihologii au manuale despre cum sa atenueze un transfer afectiv. Depinde de talentul lor, sa treaca de aceasta etapa jenanta pentru ei si plina de "romantism" pentru celalalt, la urma urmei psihoterapia, cu toate conceptele, definitiile, teoriile, polemicile, e mai degraba arta si nu o contabilitate a psihicului. Clientii isi ascund trairile interne, isi dau seama ca o recunoastere expresa a acestui fapt nu aduce decat o declinare de competenta din partea psihologului.
Si uite asa se pierd ani cu psihoterapia...
Are vreun rost?
Se intampla tot felul de lucruri misterioase in cadrul terapiei si nu conteaza daca psihoterapeutul si clientul sunt de acelasi sex. Interesul sincer, sau nu, aratat de psihoterapeut are efecte puternice asupra celui care vrea "sa se vindece". Aproape toti clientii de psihoterpie isi indragesc / idealizeaza psihoterapeutul. Reciproca nu e valabila, cel mult le e mila. Sunt tone de hartii despre transfer-contratransfer, in general in limbaj de lemn. Psihologii au manuale despre cum sa atenueze un transfer afectiv. Depinde de talentul lor, sa treaca de aceasta etapa jenanta pentru ei si plina de "romantism" pentru celalalt, la urma urmei psihoterapia, cu toate conceptele, definitiile, teoriile, polemicile, e mai degraba arta si nu o contabilitate a psihicului. Clientii isi ascund trairile interne, isi dau seama ca o recunoastere expresa a acestui fapt nu aduce decat o declinare de competenta din partea psihologului.
Si uite asa se pierd ani cu psihoterapia...
Are vreun rost?
2 comentarii
Pai e simplu, oamenii normali ar trebui sa se duca la psihoterapeut de acelasi sex iar cei de tip gay sa se duca la psihoterapeut de sex opus si in felul asta se evita transferul.
Succes !
Succes !
In timpul in care mai persista simptome psihotice, tratamentul psihoterapeutic este mai greu de initiat si dus la bun sfarsit.Eu cred ca mai intai trebuie o reechilibrare medicamentoasa si atunci cand boala o permite, cand simptomele psihotice scad la un nivel acceptabil pentru un psiholog, trebuie dusa o campanie psihoterapeutica sustinuta si mult timp!Ce sa va mai zic, vorbiti de transfer si contra-transfer, eu n-as apela la psihanaliza, cateodata mai rau face in cadrul unei psihoterapii, as recomnada altele, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala reprezentata cu succes in Romania de Irina Holdevici, dar nu numai!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 8Recomandare psihoterapeut bun (in Bucuresti)
- 8Ajutati-ma sa inteleg ce se intampla cu sotul meu
- 6am nevoie urgent de un psiholog, sufar de depresie, cred
- 6cam cat costa o sedinta de consiliere la psiholog?
- 5face fata din ce in ce mai greu diverselor somatizari, fricii de moarte, anxietatii... recomandare
- 9De ce psihoterapia nu e luata in considerare?
- 8Cum facem SOCOTEALA in viata? Iubirea este GRATUITA sau nu este iubire!
- 5inca ma mai gandesc la ea...ce medic trebuie sa consult?
- 6casnicia mea... un sfat: cum as putea sa-mi impac sotia
- 4Am nevoie de un psiholog
- 3Psihoterapie: orice om rau de ieri poate fi omul bun de maine
- 8Psihoterapie: fiecare zi este un cadou, gandeste mereu pozitiv
- 4PSIHOTERAPIE APLICATA PRIN EMAIL
- 1caut recomandari pentru terapeut de cuplu in targu mures
- 231Sunt confuza... in ultimii 5 ani am tot avut depresii
- 29Oare mai avem vreo sansa?
- 152Ce fac oamenii care nu se pot vindeca sau ameliora de o boala psihica ?!
- 2Caut psihoterapeut bun in ploiesti
- 26Psihanaliza si psihoterapie
Mai multe informații despre: psihoterapia
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: