Cateva nelamuriri si intrebari

27-07-2017
Blayd
Nu este medic/terapeut
Blayd
Am fost diagnosticat cu schizofrenie nediferentiata si an renuntat la facultate dupa primul semestru asta se intampla acum aproape 3 ani. Pe langa schizo sufar si de depresie si fobie sociala. Iau tratament in felul urmator:
Rispolept Consta de 50 o injectie la 2 saptamani
Anxiar 1-0-1
Efectin de 150 mg 1-0-1
Convulex 0-0-1
Am probleme de concetrare in sensul ca nu reusesc sa citesc sau sa ma uit la un film(de specificat ca rareori pot face asta), am niste ganduri obsedante ca oamenii ma judeca si vorbesc despre mine in special in localitatea in care locuiesc. Intrebarea mea este schizofrenicii au sansa la o viata noramala pentru ca anul acesta m-am reinscris la facultate si as dori o termin si sa am un job insa mi-e frica deoarece datorita fobiei sociale, gandurilor obsedante si a lipsei de concentrare nu voi putea face fata la o facultate sau sa lucrez undeva. Stiti vreo solutie la problemele mele? Sa apelez la un psihoterapeut? As avea vreo sansa sa ma angajez sau daca se va afla la acel loc de munca ca am aceasta boala voi pica interviul? Sa am o familie fericita pot spera la acest lucru sau ma vor evita toate fetele, si daca nu ma vor evita presupun ca nu ar fi bine sa fac un copil nu? Precizez ca in momentul de fata am 22 de ani si sper inca sa duc si eu o viata normala dar boala ma cam termina nu prea reusesc sa fac multe mai duc gunoiul mai cumpar paine si incerc sa citesc desi nu prea ma pot concetra datorita gandurilor obsesive. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si va doresc o zi cat mai buna!
12 comentarii
0
27-07-2017, ora 19:16
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Psihoterapia cred ca ar fi o solutie foarte buna. In cadrul sedintelor de psihoterapie se poate discuta despre toate aceste intrebari si temeri. Cunosc cazuri de oameni cu schizofrenie care cu medicatie si psihoterapie sunt atat de bine incat cu greu ar putea cineva sa isi dea seama ca au vreo boala. Asa ca, eu recomand ambele, atat medicatia cat si psihoterapia!
0
27-07-2017, ora 19:40
Blayd
Nu este medic/terapeut
Blayd
Va multumesc pentru raspuns, cat priveste medicatia nu am nicio problema sa o iau mi-am acceptat deja boala si sunt constient ca fara medicatie as vira...si credeti ca daca fac psihoterapie as putea sa lucrez undeva? Eu unul daca ma vede cineva cum ati spus si dumneavoastra nu observa ca as avea vreo problema...problemele stau in interiorul meu si gandurile obsedante la care se adauga fobia sociala ma fac sa evit anumite situatii...nu prea ies din casa foarte des si de obicei nu singur.
0
27-07-2017, ora 20:41
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Pentru a vedea care sunt limitele unui om este nevoie de o evaluare realizata de un specialist. Psihoterapeutul (psihologul clinician, psihiatrul) probabil ca ar putea spune dupa cateva sedinte care sunt limitele actuale.
1
27-07-2017, ora 22:45
Blayd
Nu este medic/terapeut
Blayd
Am inteles, am sa apelez si la un psihoterapeut ca sa imi faca o evaluare si eventual pentru a ma sprijinii in cazul in care vede in mine potential. Multumesc inca o data pentru raspunsurile dumneavostra va doresc multa sanatate.
0
27-07-2017, ora 23:31
Blayd
Nu este medic/terapeut
Blayd
Astept de asemenea aici si raspunsul altor persoane de pe forum care sufera de schizofrenie...doresc sa stiu cat mai multe despre aceasta boala la fel si cu fobia sociala...am vazut ca altor useri le mai raspund mai multi le dau sfaturi...asta este al treilea post al meu si vad ca la mine nu e asa poate nu atrag suficient atentia dar chiar as avea nevoia de niste sfaturi de la userii mai experimentati. Va multumesc.
1
28-07-2017, ora 00:19
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Eu as putea sa-ti spun ca multe diagnostice de schizofrenie sint puse aiurea. Nu cred ca sint atat de multi oameni care chiar sint nebuni la cap de nu mai stiu de ei. Pe psihiatri ii doare undeva de suferinta ta, de motivul pentru care ai ajuns in starea asta... Ei au un sablon; daca te incadrezi la simptome, gata, ai schizofrenie. D-aia schizofrenia nu mai inseamna mare treaba in ziua de azi, pentru ca sint mari sanse sa nu ai. Dar tu, dupa cum te exprimi, imi pari un om normal, in toate mintile. Nu mi se pare ca nu ai stii pe ce lume esti.
In schimb psihoterapia cred ca e ceva in care ar merita sa ai incredere. Dar... e scumpa, nu isi permite oricine.
0
28-07-2017, ora 01:19
Blayd
Nu este medic/terapeut
Blayd
Va multumesc pentru raspuns. Asa este psihoterapia este scumpa dar as dori macar sa imi fac o evaluare daca nu voi putea continua cu sedintele. Si asa dau destul de multi bani(adica ai mei nu eu) pe drumuri pana la resedinta de judet si inapoi pentru ca locuiesc intr-un oras mic care nu dispune de psihiatrii si cel mai apropiat este resedinta de judet unde pot gasi asemnea medici, nu stiu cat de competenti ca nu am prea avut multi cu care sa il compar pe al meu, plus plata pentru a mi se elibera medicamente gratuite pe care o facem la trezorerie si apoi trebuie dusa hartie cu dovada iar la resedinta de judet la casa de pensii si medicul de familie. Este greu si nici eu nu sunt sigur ca sufar de asa ceva am suferit 2 episoade psihotice niciunul mai mare de 6 luni...din cate stiu se da acest diagnostic dupa 3 episoade sau unul mai lung de sase luni. Dar mi-am acceptat boala si imi iau tratamentul la timp si dupa cum spune medicul.fobia sociala e mai deranjanta pentru ca nu prea pot relationa cu cei din jurul meu, bine eu fiind si cam izolat dupa ce am renuntat la facultate deci de aproape 3 ani stau mai mult in casa si nu prea ies ca cel putin in localitatea mea ma simt rau cand trebuie sa ies. In alte localitati mai e cum mai e fobia la mine se manifesta mai mult cu persoane de varsta apropiata cu a mea adica tineri in general. Nu stiu daca voi reusi sa muncesc in stres deoarece ma vad incapabil de a citi o carte de multe ori sau de a viziona un film, sau daca reusesc sa citesc dupa ceva timp nici nu mai stiu ce s-a intamplat in carte. De ceva timp mai exact de cand cu facultate(inscrierea) am si niscaiva insomnii pentru ca ma tot gandesc daca voi reusi sa fac fata. Nu spun ca nu as fi obsinuit cu orasele mari dar de cand am boala asta parca mi-e mai greu sa ma descurc singur in acele orase.si voi fi nevoit sa stau singur acolo ca nu prea am rude prin Bucuresti sau pe care le am nu dispun de locuri pentru a ma caza si pe mine. Ma nelinisteste grija unui viitor nesigur si nu stiu daca voi avea si eu o familie ca tot omul sa am ce lasa in urma...vad ca majoritatea sunt respinsi de cei din jur eu am preferat sa nu prea povestesc despre problema mea altora pentru stiu ca m-ar exclude, dar oricum in momentul de fata nu am prieteni si in general nu prea socializez, mai am ceva cunostinte cu care mai ies cateodata cand mai simt eu mai in stare dar in general stau in casa. Imi place sa citesc sa ma uit la cate un film si la meciuri de fotbal pe astea le vizionez cel mai bine ca nu necesita o concentrare atat de mare plus ca e pasiunea mea de cand eram copil.
1
28-07-2017, ora 04:50
Arnold7
Nu este medic/terapeut
Arnold7
Blayd, ti-am scris in privat. Sper ca ai primit. Daca nu ai primit raspunsul meu mai scrie-mi o data.Te rog sa nu mai spui la nimeni adresa mea de mail. O zi buna sa ai !
4
28-07-2017, ora 08:29
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Voiam sa iti spun 3 aspecte doar:
-diagnosticul de schizofrenie presupune 6 luni de episod psihotic in stare netratata. Dar nu va lasa niciun medic responsabil o petsoana sa sufere 6 luni de delir/halucinatii/frica de toti si toate, doar sa se convinga ca are schizofrenie
-cauta un ONG prin zona care ofera macar cateva sedinte gratis de terapie-te auta sa inveti sa socializezi mai relaxat
-sincer regret problemele tale cu memoria si concentrarea. Sunt o belea in boala psihotica si multi cercetatori se chinuie sa o dezlege. Pe de alta parte, am cunoscut persoane care, cu psihoze tratate, reusesc sa lucreze sa se intretina.
Iti doresc din suflet sa te pui pe picioare, stiu din experienta unor clienti, cat de greu e!
1
28-07-2017, ora 15:34
Blayd
Nu este medic/terapeut
Blayd
@clozapin_ ti-am raspuns pe privat si stai linistit in privinta adresei de mail e in siguranta la mine. Discutam mai multe acolo. Sa ai o zi frumoasa si multa sanatate!
Doamna psiholog Neacsu Virginia va multumesc pentru raspuns, e greu dar sincer as dori sa incerc sa vad daca voi putea face fata la facultate. Am intrat unde mi-am dorit si as vrea sa incerc macar poate reusesc cine stie. Mai mult de parinti imi e mila ca se straduiesc pentru mine si nu as vrea sa ii dezamagesc. Dar daca nu se va putea sper sa ma inteleaga, in momentul de fata nu prea o fac pentru ca ei nu prea stiu multe despre aceasta boala si nu iau in seama cand le comunic ce simptome am si cat de greu imi este. O zi frumoasa va doresc!
4
28-07-2017, ora 15:47
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Daca imi mai dai voie un singur sfat: daca parintii tai nu prea inteleg cum e (de obicei e greu sa te pui in pielea unei persoane daca nu ai trecut prin ce trece ea), nu-ti propune sa nu ii dezamagesti pe ei. Propune-ti sa faci tu, atat cat poti, cu ceea ce ai. Si o persoana cu probleme mentale are dreptul la fericire.
Fii bland cu tine si noroc cu facultatea.
1
01-08-2017, ora 17:29
Blayd
Nu este medic/terapeut
Blayd
Multumesc pentru sfat doamna psiholog, imi cer scuze ca nu v-am putut raspunde mai repede dar am fost plecat din localitate. Am sa incerc totusi sa vad daca pot face fata la facultate si daca nu o voi lasa pentru o perioada cand ma voi remite ca sa fiu mai lucid. Sper sa ma multumesc si pe mine si pe parinti in acelasi timp deoarece am frica unui viitor negru pentru mine. Va multumesc inca o data si sa aveti o zi buna!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul