Care este ratia de macronutrienti recomandata ?

17-01-2018
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Buna seara,
As vrea sa va intreb cat la suta din caloriile consumate trebuie sa provina din proteine, carbohidrati si grasimi ?
Stiu ca fiecare doctor recomanda o anumita ratie, dar totusi m-ar interesa asa ca sa-mi fac o idee.
Orice parere e binevenita.
2 comentarii
1
30-01-2018, ora 15:13
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Buna ziua,
Organismul isi asigura in primul rand nevoile energetice, dar in afara de aceste nevoi mai exista si nevoi plastice, nevoi absolut indispensabile mentinerii vietii si desfasurarii normale a activitatii.

Dintre factorii nutritive proteinele, glucidele si lipidele sunt si furnizorii energetici iar ceilalti – vitaminele, mineralele si apa sunt elemente biocatalitice.

Intr-o ratie echilibrata, in conditii ideale, proteinele ar trebui sa reprezinte la adult cca 11-13% din valoarea energetica. Asta inseamna cca 1-1, 2 g/kgc/zi. Aspectul calitativ al acestora face subiectul altei discutii.

Lipidele, din punct de vedere cantitativ ar trebui sa reprezinte 25-30% din valoarea calorica globala a ratiei, adica cca 1-2 g/kgc/zi, cu respectarea unui echilibru intre cele de origine animala si cele de origine vegetala.

Glucidele reprezinta elementul energetic esential al ratiei alimentare, ele acoperind cca 55-70% din acesta, raportarea lor facandu-se la kgc greutate ideala. Nevoia de glucide este in linii teoretice, cuprinsa intre 4-8 g/kgc/zi. Aspectul lor calitativ – de asemenea foarte important, mai ales in zilele noastre, ele fiind reprezentate de cele cu molecula mare, adica care provin din legume, din cereale integrale, fructe si in ultimul rand din dulciurile concentrate.
Nu in ultimul rand trebuie avut in vedere aportul de fibre alimentare iar recomandările oficiale sunt pentru un consum de cca 14 g la cca 1000 cal aport energetic
Si pentru ca - asa cum este si normal - niciun om, nici macar specialistii din domeniu nu isi masoara sau nu isi determina aceste necesitati folosind vreun cantar sau calculatoare precise, ca schema de orientare, in vederea respectarii acestor proportii in limite rationale, in practica se folosesc si raman abordabile anumite modele. Este vorba despre celebra “farfurie” creata de specialistii in alimentatie de la Universitatea Harvard si atat de cunoscuta in toate mediile sau de “piramida alimentara” asa cum este alt model mediatizat pe piata consumatorilor americani. Aceste modele sunt bine cunoscute si la noi. Ambele, pe langa reprezentarea grafica a proportiei de produse alimentare consumate, confera date generale de luat in seama pentru aceeasi ratie zilnica sanatoasa cum sunt consumul de lichide, activitatea fizica desfasurata, consumul de alcool, etc.
In concluzie, doresc sa subliniez faptul ca din punct de vedere al cerintelor nutritionale – respectiv a macronutrientilor de care ati intrebat, problema se pune absolut individual – asa cum este si normal, noi fiind atat de diferiti unul de celalat, iar nevoile noastre - de asemenea.
Deci nu trebuie sa retinem si sa respectam ad literam aceste procente, decat ca o linie pur teoretica, totul se stabileste printr-o evaluare nutritionala efectuata de un specialist care va ţine cont de nevoile fiecărui organism în parte.
Cele bune!
0
30-01-2018, ora 18:34
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Multumesc mult pt raspuns.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.