Autism sau nu
Buna ziua. Apelez la dumneavoastra cu o mare ingrijorare. Baietelul meu are 1 an si jumatate. Sunt ingrijorata de faptul ca inca nu arata cu degetelul si nici nu face “pa”. Sunt lucruri buna in schimb pe care le face. Si anume: se joaca cu jucariile adecvat ( prinde ft repede un joc nou si este interesat ), ii plac mult cartile de copii pe care mi le aduce sa i le citesc numind chiar obiectul “ tartea”, bea apa singur cu cana, nu avem probleme de alimentatie, mananca orice, are contact vizual bun mai ales in timpul unui joc sau cantecel, raspunde atunci cand il strig pe nume in marea majoritate a timpului, ii place sa ne jucam “ cucu-bau “ sau “ de - a v -ati ascunselea”, de o lunq merge la cresa si este activ, se joaca, mananca, doarme, ridica bratele sa il iau in brate, imita lucruri facute de adult ( in special cele ca plescaitul, datul cu ruj), duce pampersul la gunoi, rufe la spalat, da sandalele la incaltat, executa comenzi ca:ridica mainile, hai la baie, hai la masa, hai afara, strange jucariile, raspunde la stimuli exteriori ca expresorul de cafea, batut din palme, nu se sperie, e chiar foarte curios. Stie de asemenea de “nu ai voie “, se indeparteaza. Cam acestea ar fi ce face baiatul la aceasta varsta. Cea mai mare ingrijorarea si intrebare este: este vreo problema daca inca nu arata cu degetul ci ma ia de mana si ma duce la acel loc/lucru? Sau ca nu vrea sa faca pa? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
12 comentarii
Buna ziua
Copilasul Dvs. este normal, deci nu este cazul sa va faceti griji ca nu face gesturile despre care vorbiti. Le va face si pe acelea. Sanatate !
Copilasul Dvs. este normal, deci nu este cazul sa va faceti griji ca nu face gesturile despre care vorbiti. Le va face si pe acelea. Sanatate !
Va multumesc din inima. Astept cu nerabdare sa le faca. Zi minunata
Buna ziua. Revin cu un update: copilul in prezent are un an si 7 luni. A invatat sa arate cu degetul in momentul in care il pun sa faca o alegere: la mancare, la ce carte sa citim sau ce desene sa ii dau. Arata cu degetul pe carti cand ll intreb unde este un anumit animal sau pe poze :unde sunt mami, tati, bunicii. Merei arata cu degetul. Dar nu are in schimb acel aratat pe strada :unde vrea sa mearga sau daca vede ceva si il uimeste. Ar fi asta o problema? Multumesc
Nu sunt inca motive de ingrijorare. Sanatate !
Buna ziua. As avea o mare intrebare : cam cand ar trebui sa ma ingrijoreze faptul ca al meu baietel nu face “ pa” sau nu are acel aratat cu degetul in aer? Decat aratatul cu degetul prin atingerea obiectului. Precizez ca face acest lucru la cerere. De rostit rosteste cateva cuvinte ( tata, haide, asa, caca, da, gata, wow, cartea, tu tu, patru si inca cateva). Precizez ca imita batutul din palme, imita sunete dupa noi (tusit, wow). Toate le face avand contact vizual. Precizez ca aduce carti la citit, face puzzeluri, aduce mingea in timpul jocului, se joaca perfect normal cu jucariile, nu avem probleme de alimentatie(mananca singur) sau de somn. Doar atat : nu face pa si nu arata cu degetul in aer spre ceva ce il surprinde. Care este limita maxima de varsta la care ar trebui sa ma ingrijorez?Va multumesc mult pentru raspunsuri
Buna ziua
Puneti prea multa presiune pe copil, prin aceste gaselnite, care, chiar nu au nici o sustinere obiectiva. Pana la 2-2, 5 ani va face inca multe achizitii psihomotorii, printre care si cele de care intrebati, castigand noi si noi abilitati, care vor fi din ce in ce mai precise. Lasati copilul ca se dezvolta fara a-l tine sub lupa excesiv de grijulie. Sanatate !
Puneti prea multa presiune pe copil, prin aceste gaselnite, care, chiar nu au nici o sustinere obiectiva. Pana la 2-2, 5 ani va face inca multe achizitii psihomotorii, printre care si cele de care intrebati, castigand noi si noi abilitati, care vor fi din ce in ce mai precise. Lasati copilul ca se dezvolta fara a-l tine sub lupa excesiv de grijulie. Sanatate !
Sunteti minunata. Multumesc din inima pentru raspunsuri. Zi minunata
Dar despre aratatul cu degetul in momentul in care vrea ceva?copilul meu intinde mana sau o inchide si o deschide ca si cum mi ar spune "da-mi"..de foarte putine ori mi a indicat cu degetul aratator ceea ce vrea.in schimb, pune degetul pe imagini si se uita la mine ca si cum m ar intreba"ce e asta?"sau daca l intreb de membrii familiei, ii arata cu degetul, sau imi arata becul...copilul are 18 luni.
Buna dimineata
Copilul, la acest moment, este in parametrii normali varstei.
Copilul, la acest moment, este in parametrii normali varstei.
Va.multumesc pentru raspuns, sunt putin mai linistita, si pediatra lui a spus sa nu imi fac griji, dar citind pe forumuri tot felul de lucruri, cum ca acesta ar fi un semn de autism, m am speriat.tot vazand copii mai mici ca el cu degetul in aer ma facea sa nu mai dorm noptile...vad ca din cand in cand imi arata cu degetul ce vrea, dar mai des isi foloseste toata mana, arata cu degetul pasarile pe cer, membrii familiei, becul, daca vede o pisica sau un caine pe afara intinde mana spre.ei ca si cum ii cheama la el..sper ca suntem pe drumul cel bun caci in rest baiatul e ok.El mai are o.surioara mai.mare dar nu am urmarit chestiile astea.la.ea, si nu am fost atat de stresata...
Inca o data multumesc pentru raspuns!
Inca o data multumesc pentru raspuns!
Anca Cep, doamna doctor are perfecta dreptate. Si copilul meu a avut exact acelasi parcurs!
Este un copil absolut normal, cu o inteligenta mult peste medie (parerea doamnelor de la gradi).
Lasati copilul sa se dezvolte linistit. Din descriere pare un copil absolut normal.
Lasati cartile deoparte (bunicile noastre nu ne-au crescut cu cartea in fata) si, cel mai important, iesiti de pe toate site-urile referitoare la autism!!! Vi se va parea ca are multe probleme, prin autosugestie.
Va sfatuiesc ca om, ca mama, care a facut aceleasi greseli!
Copilul meu a inceput sa se dezvolte spectaculos, de la o zi la alta, dupa varsta de 2 ani-2 ani si 2 luni.
Daca la 2 ani si 2 luni nu spunea niciun cuvant cu sens, la 2 ani si 3 luni vorbea in propozitii si canta "Mos Craciun cu plete dalbe".
Repet, al meu copil a avut exact acelasi comportament, la aceeasi varsta. Linistiti-va si aveti incredere in copil.
Este un copil absolut normal, cu o inteligenta mult peste medie (parerea doamnelor de la gradi).
Lasati copilul sa se dezvolte linistit. Din descriere pare un copil absolut normal.
Lasati cartile deoparte (bunicile noastre nu ne-au crescut cu cartea in fata) si, cel mai important, iesiti de pe toate site-urile referitoare la autism!!! Vi se va parea ca are multe probleme, prin autosugestie.
Va sfatuiesc ca om, ca mama, care a facut aceleasi greseli!
Copilul meu a inceput sa se dezvolte spectaculos, de la o zi la alta, dupa varsta de 2 ani-2 ani si 2 luni.
Daca la 2 ani si 2 luni nu spunea niciun cuvant cu sens, la 2 ani si 3 luni vorbea in propozitii si canta "Mos Craciun cu plete dalbe".
Repet, al meu copil a avut exact acelasi comportament, la aceeasi varsta. Linistiti-va si aveti incredere in copil.
Bună ziua! Personal, am ceva dubii în ceea ce privește comportamentul copilului meu. Baiat, 2 ani și 2 luni :
- a început sa vorbească greu și momentan spune doar silabe sau cuvinte, aprox 20-30 cuv. (Ex: apa, vino, haide, jos , ieși, papam, pup, pa, etc).
- de 2 săptămâni este obsedat de porțile din parc- le inchide/deschide și tot asa, nu se mai bucura de parc ca alți copii.
- obsedat de motorete și de a se urca/ cobori cu ele pe/de pe borduri.
Menționez ca acestea ar fi singurele comportamente repetitive și nu știu dacă sa le iau ca o manifestare de autism sau ca o încăpățânare și plăcere a lui.
Mănâncă singur, doarme f bine, înțelege tot ce ii spunem sa facă, sa aducă, etc, răspunde la nume, contact vizual, se joaca cu sora lui mai mare.
Ar trebui sa-mi pun semne de întrebare? Ce ma sfătuiți?
Mulțumesc!
- a început sa vorbească greu și momentan spune doar silabe sau cuvinte, aprox 20-30 cuv. (Ex: apa, vino, haide, jos , ieși, papam, pup, pa, etc).
- de 2 săptămâni este obsedat de porțile din parc- le inchide/deschide și tot asa, nu se mai bucura de parc ca alți copii.
- obsedat de motorete și de a se urca/ cobori cu ele pe/de pe borduri.
Menționez ca acestea ar fi singurele comportamente repetitive și nu știu dacă sa le iau ca o manifestare de autism sau ca o încăpățânare și plăcere a lui.
Mănâncă singur, doarme f bine, înțelege tot ce ii spunem sa facă, sa aducă, etc, răspunde la nume, contact vizual, se joaca cu sora lui mai mare.
Ar trebui sa-mi pun semne de întrebare? Ce ma sfătuiți?
Mulțumesc!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 6Copilul meu are autism?
- 3Caz de autism?
- 1Semne de întrebare despre autism
- 23Copilul meu are multe semne de autism dar este foarte afectuos
- 1Copil 3 ani cu tulburari de spectru autist?
- 5Autism băiețel de 3 ani - doar câteva cuvinte si cateva sunete
- 3E posibil sa fie autism?
- 1Bebeluș 10 luni flutura manutele
- 1Autism virtual???
- 1Autism sau nu?
- 1Semne autism?
- 0Autism?
- 1Baietel 1, 6 luni nu arata cu degetul
- 2Autism?
- 4Fluturat de maini poate fi si din alte motive decat autism?
- 6Raspuns urgent, va rog! Copil de 4 luni suspect de autism
- 0Autism copil 2 luni
- 0Baietel de 2 ani si 2 luni, sunt tare ingrijorata sa nu aiba autism
- 2Autism?
- 3Ajutati-ma va rog. Micutica mea de 2 anișori si 5 lunite nu prea vorbește.
Mai multe informații despre: copilul meu are autism?
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: