Apa la sticle PET mai otravitoare decat cea de la robinet!
A trecut ceva vreme de cand fiecare dintre noi a renuntat usor usor la consumul apei de la robinet in favoarea apei plate la 5, 2, 1, 0.5 litri.
Ceea ce nu stim insa este ca ceea ce bem din sticla nu este intotdeauna mai bun decat ce bem la robinet. Desi incolora si cu aspect cristalin apa contine microrganisme care se dezvolta in ritm exponential. Ambalajul din plastic al pet-urilor nu poate asigura puritatea microbiologica si doar dupa 3 zile de expunere la razele soarelui, intr-un ml de apa imbuteliata in plastic sunt de pana la 500 ori mai multe bacterii decat in aceeasi cantitate de apa de la robinet. Explicatia este simpla. Deoarece apa de la robinet nu intra in contact cu razele solare, iar temperatura apei este sub 24 grade celsius nu sunt indeplinite conditiile dezvoltarii microbilor si bacteriilor care exista in orice mediu de pe pamant. Nu acelasi lucru se poate spune despre pet-urile din plastic, pe care adesea le gasim depozitate in aer liber si la temperaturi de peste 30 grade in curtile engrosistilor, pentru ca apoi sa ajunga pe mesele noastre. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat in urma anlizelor care nu se fac publice, desi legislatia Europeana o cere, in apele imbuteliate se gasesc culturi de Cyptosporidium care sunt responsabile pentru 25% din cazurile de greata, diaree, febra, si care, pentru batrani si copii pot fi fatale.
Dar bacteriile nu sunt singurele probleme. Prin depozitarea apei in recipiente de plastic, datorita temperaturilor mari, straturile superficiale sunt dizolvate la nivel molecular de moleculele de Oxigen printr-un proces de oxidare, rezultand eliberarea a diversi componenti chimici cosiderati daunatori vietii. Mai jos aveti o lista cu principalii compusi care se gasesc in cantitati nedetectabile la imbutelierea apei, dar care dupa 3 luni depasesc limita maxim normal admisa.
Endrin
Trichloroethane
Lindane
Tetrachlorodibenzodioxin (dioxin)
Methoxychlor
Vydate
Toxaphene
Simazine
Polynuclear aromatic hydrocarbons (PAH)
TP
Polychlorinated bi phenyls (PCB)
Aldicarb
Atrazine
Chlordane
Phthalates
Dalapon
Acrylamide
Diquat
Dibromochloropropane (DBCP)
Endothall
Dichloropropane
Glyphosate
Pentachlorophenol
Carbofuran
Pichloram
Alachlor
Dinoseb
Epichlorohydrin
Ethylene dibromide (EDB)
TolueneDibromomethane
Adipates
Xylene Hexachlorocyclopentadiene
Testul a fost efectuat pe un esantion de 12 sortimente de ape plate si ape minerale, iar rezultatul pozitiv a fost depistat dupa pastrarea apelor in conditii asemanatoare celor din depozitele super-marketuri pe o perioada de 90 zile.
Ca si cand lucrurile nu sunt suficient de grave caldura accelereaza procesul astfel incat o sticla de apa devine nepotabila dupa ce a stat 10 zile la soare cu temperaturi peste 35 grade.
Ce putem face?
Cea mai buna solutie este sa verificam data imbutelierii si sa nu consumam apa mai veche de 30 zile (perioada maxima in care apa corespunde normelor maxim admise).
Consumati ceaiuri, sau fierbeti apa inainte.
Depozitati apa in recipiente de sticla.
Folositi un filtru pentru tratarea apei si eliminarea contaminantilor (chimici, bacteriologici etc.)
Ceea ce nu stim insa este ca ceea ce bem din sticla nu este intotdeauna mai bun decat ce bem la robinet. Desi incolora si cu aspect cristalin apa contine microrganisme care se dezvolta in ritm exponential. Ambalajul din plastic al pet-urilor nu poate asigura puritatea microbiologica si doar dupa 3 zile de expunere la razele soarelui, intr-un ml de apa imbuteliata in plastic sunt de pana la 500 ori mai multe bacterii decat in aceeasi cantitate de apa de la robinet. Explicatia este simpla. Deoarece apa de la robinet nu intra in contact cu razele solare, iar temperatura apei este sub 24 grade celsius nu sunt indeplinite conditiile dezvoltarii microbilor si bacteriilor care exista in orice mediu de pe pamant. Nu acelasi lucru se poate spune despre pet-urile din plastic, pe care adesea le gasim depozitate in aer liber si la temperaturi de peste 30 grade in curtile engrosistilor, pentru ca apoi sa ajunga pe mesele noastre. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat in urma anlizelor care nu se fac publice, desi legislatia Europeana o cere, in apele imbuteliate se gasesc culturi de Cyptosporidium care sunt responsabile pentru 25% din cazurile de greata, diaree, febra, si care, pentru batrani si copii pot fi fatale.
Dar bacteriile nu sunt singurele probleme. Prin depozitarea apei in recipiente de plastic, datorita temperaturilor mari, straturile superficiale sunt dizolvate la nivel molecular de moleculele de Oxigen printr-un proces de oxidare, rezultand eliberarea a diversi componenti chimici cosiderati daunatori vietii. Mai jos aveti o lista cu principalii compusi care se gasesc in cantitati nedetectabile la imbutelierea apei, dar care dupa 3 luni depasesc limita maxim normal admisa.
Endrin
Trichloroethane
Lindane
Tetrachlorodibenzodioxin (dioxin)
Methoxychlor
Vydate
Toxaphene
Simazine
Polynuclear aromatic hydrocarbons (PAH)
TP
Polychlorinated bi phenyls (PCB)
Aldicarb
Atrazine
Chlordane
Phthalates
Dalapon
Acrylamide
Diquat
Dibromochloropropane (DBCP)
Endothall
Dichloropropane
Glyphosate
Pentachlorophenol
Carbofuran
Pichloram
Alachlor
Dinoseb
Epichlorohydrin
Ethylene dibromide (EDB)
TolueneDibromomethane
Adipates
Xylene Hexachlorocyclopentadiene
Testul a fost efectuat pe un esantion de 12 sortimente de ape plate si ape minerale, iar rezultatul pozitiv a fost depistat dupa pastrarea apelor in conditii asemanatoare celor din depozitele super-marketuri pe o perioada de 90 zile.
Ca si cand lucrurile nu sunt suficient de grave caldura accelereaza procesul astfel incat o sticla de apa devine nepotabila dupa ce a stat 10 zile la soare cu temperaturi peste 35 grade.
Ce putem face?
Cea mai buna solutie este sa verificam data imbutelierii si sa nu consumam apa mai veche de 30 zile (perioada maxima in care apa corespunde normelor maxim admise).
Consumati ceaiuri, sau fierbeti apa inainte.
Depozitati apa in recipiente de sticla.
Folositi un filtru pentru tratarea apei si eliminarea contaminantilor (chimici, bacteriologici etc.)
1 comentarii
0
06-10-2009, ora 20:07
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Medicina naturista, complementara, alternativa
Offfffffff...tot egiptenii erau inteligenţi. Depozitau apa în vase de lut.noi.ne plastifiem şi mediul inconjurător/ambiant, şi corpul!
Mulţumesc pentru materialul informativ... ;)))))))))))))))))))))))) Toate cele bune!
Mulţumesc pentru materialul informativ... ;)))))))))))))))))))))))) Toate cele bune!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 0Schimbare stil de viață
- 1Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- 2Adevarul despre paine
- 1Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- 0Capcanele și fața ascunsă a industriei alimentare
- 1Apă alcalină
- 5Sfaturi despre alimente. Pro sau contra.
- 1Motivează o carte buna de nutritie?Ce efect ar trebui sa aiba o carte buna de nutritie?
- 1Cum sa ma ingras ?
- 1Ajuta-ti ficatul