ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Am o mentalitate de persoana anorexica, chiar daca nu sunt

07-08-2016
li70
Nu este medic/terapeut
li70
Am o mare problema cu greutatea.Nu numai a mea, ci in general.Sunt obsedata cand vad o persoana mai grasuta (stiu, probabil nu e vina lor si sunt constienta de asta) dar nu suport sa vad ca ponderal nu e echilibrata.Problema mea s-a dezvoltat in copilarie din cauza ca eram obligata sa mananc mult si aveam foarte multe restrictii in legatura cu asta, spre exemplu mi se impunea o ora exacta la care sa mananc chiar daca nu-mi era foame si efectiv perceptia mea in legatura cu greutatea mi s-a modificat.De aceea, atunci cand vad o persoana care mananca peste limita imi deregleaza "chi-ul''.Suna prostesc si chiar si pe mine ma amuza cateodata.Am nevoie de ajutor, nu va amuzati pe seama a ceea ce am scris. Multumesc anticipat!
PS:am 18 ani, 1.53 inaltimea, 40 kg
6 comentarii
0
08-08-2016, ora 09:25
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Potrivit datelor oferite de dvs., indicele de masă corporală pentru greutate si inaltime este de 17, 1 kg/m2 (subponderala). Greutatea ideala este estimata la 41-60 de kg. Cu toate acestea, IMC-ul nu reprezinta o masura exacta de determinare a unei greutati sanatoase sau nu, ceea ce permite si luarea in calcul a factorilor genetici (parintii cum sunt, cum au fost in adolescenta) si a altor factori individuali, care tin de unicitatea dvs. Interpretarea mult mai precisa si personalizata a datelor necesita un context si o evaluare nutritionala detaliata, ceea ce mediul online nu poate oferi din pacate.

- In prezent restrictiile cu privire la orarul mesei si rigiditatea se mentin?
- Mancati atunci cand va este foame sau/si va opriti cand resimtiti senzatia de satietate?
- Cum definiti dvs. limita, cat este suficient sa mancati sau sa manance o persoana? Este un concept extrem de intim si subiectiv si este dificil de stabilit persoanelor din jur.
- Cand spuneti probleme cu greutatea, la ce va referiti mai exact? Va considerati foarte slaba, aveti tendinta sa va urmariti intens variatiile de greutate, sa va cantariti frecvent, va este frica sa luati in greutate? Detaliati cu propriile cuvinte daca va ajuta.
- Cat de mult va preocupa grija pentru alimentatie si pentru un echilibru ponderal?
- Sunteti multumita de imaginea corporala sau ce modificari ati dori sa aduceti? Ce masuri ati luat in acest sens (pentru a modifica greutatea corporala), in cazul in care acestea exista?
- Stigmatizarea sociala a greutatii corporale poate fi din ambele sensuri, din pacate. Va confruntati frecvent cu situatii in care vi se atrage atentia ca sunteti prea slaba, sau orice alte variatii pe subiect? Persoanele aproapiate, parintii, prietenii, cat de mult conteaza parerea lor in modul in care va percepeti greutatea?

Sper ca nu sunt foarte multe intrebari. Am vrut sa subliniez ca, sunt foarte multi factori de care trebuie sa se tina cont. Poti sa apelezi la un specialist in nutritie (nutritionist-dietetician, medic nutritionist), psihoterapeut sau chiar medic endocrinolog cu specializarea in tulburari de comportament alimentar.

Nu vreau sa va sperii insa, acestea (tulburarile alimentare comportamentale) sunt mult mai frecvente decat se crede, iar anorexia si bulimia sunt doar cele mai mediatizate. Sunt numeroase forme atipice, care pot fi gestionate prin psihoterapie si educatie nutritionala corespunzatoare, de exemplu.

Multa sanatate va doresc! Astept raspunsurile dvs.
0
09-08-2016, ora 14:03
michael02
Nu este medic/terapeut
michael02
Ar fi bine sa mergi la un medic psihiatru pt o evaluare, fobiile de orice fel sunt un simptom al altor boli mai serioase !
E posibil sa fi mostenit o vulnerabilitate psihica de la parinti, fixismul cu orele de masa plus obligatia de a manca in orice conditii nu suna deloc bine ! Pentru ei, deci nici tu nu esti ferita de o anumita predispozitie genetica !
0
09-08-2016, ora 22:48
li70
Nu este medic/terapeut
li70
Da, problema asta o am de foarte mult timp.Ma opresc din mancat cand nu mai incape nimic in stomac, chiar daca am auzit ca este totusi bine sa consumi un pahar de apa inainte pentru a sti cat e nevoie sa mananci.Sunt multi care mananca din cauza stresului si tin un regim alimentar foarte nesanatos, de aceea imi creez o bariera singura si.mi pun limite cu privire la mancare.Imi urmaresc des greutatea pentru ca devin din ce in ce mai nesigura privind aspectul fizic (din cauza ca sunt foarte mica de inaltime si vreau macar sa fiu proportionata ponderal)Primesc des critici de la parinti si in general rude ca nu sunt normala si ca ar trebui neaparat sa ma ingras.Eu m.as considera foarte normala daca as avea in jur de 38 de kg.Va multumesc mult ca mi.ati scris, inaltimea mica e din familie, la fel ca si strictetea.Sper ca atunci cand voi avea un copil sa.i las libertatea de a face ce doreste fara a.i fi frica de critica sau cuvintele grele primite.
0
10-08-2016, ora 15:43
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Mi-as dori din suflet sa va ajut mai mult, insa mă limiteaza mediul online. Cel mai bine este sa apelati la serviciile unui psiholog/ psihoterapeut pentru a investiga complexele fizice existente. Desi nesiguranta cu privire la aspectul fizic si stima de sine redusa sunt pana la un anumit nivel normale in perioada de adolescenta, in cazul dvs. acestea ar putea antrena un inceput de tulburare e comportament alimentar.

Dupa cum va spuneam, greutatea dvs. este usor sub limita recomandata, iar restrictia alimentara nu este o solutie, mai ales pentru ca va aflati in perioada de crestere, iar nevoile de nutrientii esentiali (proteinele, vitaminele, mineralele) cel mai probabil nu sunt indeplinite pe deplin.

Felul in care sunt distribuite cele 40 de kg nu imi este cunoscut. Insa diferenta de 2 kg, pana la greutatea de 38 pe care o doriti este nesemnificativ sesizabila, vizibila fizic. Nu va creati o anxietate inutila din aceasta situatie!! Stiu ca par cuvinte goale si este extrem de dificil de acceptat, insa este o realitate si trebuie luata in considerare!

Alimentati-va cum considerati dvs., insa nu excludeti din dieta zilnica alimentele bogate in calciu si in fier, carnea, pestele, oul, cele 2-3 portii zilnice de produse lactate, consumati din abundenta legume, fructe. Nu va limitati aportul de paine, paste fainoase, orez; variantele integrale ale acestora, consumate in cantitati rezonabile in contextul unui stil de viata activ va asigura cresterea si dezvoltarea normala.
Consultati un specialist in nutritie pentru a afla daca dieta dvs. actuala este una echilibrata, iar in cazul in care sunt unele neajunsuri, acestea sa fie acoperite in asa fel incat sa nu apara un exces ponderal de pe urma modificarilor din alimentatie.

Alegeti sa fiti o persoana activa, plimbati-va cel putin 30 -60 de minute pe zi, mergeti pe bicicleta, alergati, iesiti in natura, bucurati-va de prieteni si de clipele frumoase ale adolescentei etc. Nu trebuie sa va epuizati prin diverse exercitii fizice, respectati-va organismul si nivelul lui de rezistenta la efort. Cresteti gradat timpul si intensitatea activitatii fizice pentru a nu va crea un disconfort suplimentar.

Alegeti sa fiti o persoana sanatoasa!! Nu slaba, nu „normala”, nu „proportionata ponderal”. Sanatatea implica si echilibrul psihic si starea de bine in general. Cele enumerate anterior (slaba, normala...) sunt conditionate de trend-uri sociale, culturale, estetice si in niciun caz de validarile medicale si nutritionale pentru un corp sanatos.

Critica din partea parintilor si a celor din jur este puternic influentata de cultura noastra conform careia o greutate mai mare ar fi un semn de abundenta si sanatate. Insa reprezinta modalitatea lor de a-si manifesta grija fata de starea dvs. de sanatate, la fel si strictetea in ceea ce priveste alimentatia, desi nu sunt demonstrate in cel mai corect mod, cel putin nu in cazul dvs. particular.

Referitor la consumul apei inainte de masa.. nu va creati astfel de „ritualuri” pentru a va limita aportul alimentar. Inercati sa luati masa intr-un cadru armonios si mancati cu placere, nu mult, nu putin, nu cat vor parintii. Incrcati sa le explicati ca dvs. trebuie sa detineti controlul asupra alimentatiei. Acum nu stiu cat inseamna ptr dvs „pana cand nu mai incape in stomac”. Nu as vrea sa presupun in mod eronat ca va „induceti” satietatea prin mecanisme psihice, sa spun asa. Cel mai bine luati legatura cu un nutritionist-dietetician din apropierea dvs. sau un medic nutritionist, pentru o parere obiectiva si precisa, in urma evaluarii precise a fizicului si a aportului alimentar.

Incercati sa va acceptati asa cum sunteti, relaxati-va in privinta alimentatiei si regasiti placerea de a manca, fara excese, dar nici insuficient!

Aveti grija de dvs., iar daca mai aveti nelamuriri va raspund cu drag!
0
10-08-2016, ora 16:23
li70
Nu este medic/terapeut
li70
Va multumesc mult de tot pentru sfaturi si recomandari, pe viitor ma voi apuca si de sport pentru a.mi mentine corpul sanatos si stabil.Deocamdata am inceput sa iau niste pastile(ginseng max)care vad ca functioneaza, cel putin la memorarea informatiilor pentru bac dar presupun ca si asupra sanatatii corpului meu.Le voi lua o perioada mai mare de timp pentru a.si face complet efectul si sper sa functioneze.Cat despre parintii mei, am discutat chiar dimineata asta cu ei si au spus ca sanatatea mea e mai presus decat a lor, deci voi manca cum trebuie de acum pentru a nu.i dezamagi.Va multumesc inca odata si o zi buna va doresc.
0
11-08-2016, ora 09:15
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Ma bucur mult pentru deciziile luate. Mult succes la sustinerea examenului de bacalaureat si aveti grija de sanatatea si echilibrul dvs. interior!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.