3 cauterizari acum 3 ani
Salut.
Acum 3 ani, la primul control ginecologic, mi s-a descoperit o rana pe col cat o moneda, care a fost cauterizata de 3 ori in decurs de 1 an (fara pap, lama sau alte analize). Dupa aceea am citit ca nu se face asa ceva, si ca este contraindicat fara a se sti sursa ranii.
Am schimbat ginecologul imediat, iar noul gincecolog mi-a facut pap-ul, lama, colposcopie, biopsie si imunohistochimie.
Imunohistochimia a aratat p16 negativ, si ki67 pozitiv limitat in stratul bazal, cultura de col curata, pap-urile de 2 ani incoace sunt toate sunt toate inflamatie moderata, fara modificari ale celulelor.
Intrebarea mea este.. exista riscul sa apara celule canceroase in zona cauterizarii si sa nu fie depistate la pap?.
Am inteles ca rezultatul poate fi afectat de testutul cicatrizant ramas in urma cauterizarii, si ca sub cicatrice pot sa apara celule modificate care nu le depisteaza pap-ul. Este adevarat?
Pap-urile le fac la 6 luni, vreau sa stiu daca pot sa ma bazez ca, cauterizarile acelea nu afecteaza rezultatul bun care il am la pap.
Multumesc
Acum 3 ani, la primul control ginecologic, mi s-a descoperit o rana pe col cat o moneda, care a fost cauterizata de 3 ori in decurs de 1 an (fara pap, lama sau alte analize). Dupa aceea am citit ca nu se face asa ceva, si ca este contraindicat fara a se sti sursa ranii.
Am schimbat ginecologul imediat, iar noul gincecolog mi-a facut pap-ul, lama, colposcopie, biopsie si imunohistochimie.
Imunohistochimia a aratat p16 negativ, si ki67 pozitiv limitat in stratul bazal, cultura de col curata, pap-urile de 2 ani incoace sunt toate sunt toate inflamatie moderata, fara modificari ale celulelor.
Intrebarea mea este.. exista riscul sa apara celule canceroase in zona cauterizarii si sa nu fie depistate la pap?.
Am inteles ca rezultatul poate fi afectat de testutul cicatrizant ramas in urma cauterizarii, si ca sub cicatrice pot sa apara celule modificate care nu le depisteaza pap-ul. Este adevarat?
Pap-urile le fac la 6 luni, vreau sa stiu daca pot sa ma bazez ca, cauterizarile acelea nu afecteaza rezultatul bun care il am la pap.
Multumesc
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 17Cat timp se administreaza Macmiror?
- 2rana pe col
- 5rana col, mi s-a recomandat sa nu fac cauterizare inainte de a avea primul copil
- 4am descoperit o rana pe col... Ce presupune recuperarea dupa conizatie?
- 11Colpita trichomoniazica
- 1col lezonal cu cito III repetat
- 7rana pe col rog un doctor
- 5Rana pe col + hpv conizatie
- 3Rana pe col. Un raspuns va rog!
- 3rana pe col la 18 ani
- 0rana pe col netratata
- 6Sangerare dupa electrocauterizare rana pe col
- 1interpretare test pap
- 0Rana pe col in urma întreruperii de sarcina prin aspiratie?
- 3Rana pe col
- 16Cauterizare cornete nazale
Mai multe informații despre: Rana pe col Electrocauterizarea
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: