acid folic inainte de sarcina

15-07-2010
irina010
Nu este medic/terapeut
irina010
Am urmat un tratament cu AC, androcur si verospiron timp de un an si jumatate pentru o dereglare hormonala. Acum le-am intrerupt, pentru ca imi doresc un copil. Medicul mi-a spus ca ar trebui sa astept 6 luni, din cauza riscului de malformatii dat de aceste medicamente. As dori sa incep sa iau acid folic. Considerati ca o perioada de tratament de 6 luni pana la o eventuala sarcina este suficienta/prea mare? Care credeti ce este doza recomandata in cazul meu? Va multumesc.
2 comentarii
0
16-07-2010, ora 13:34
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Sărut mâna!

Stimată d-nă Iullia01, intervalul de 6 luni, recomandat de medicul dvs., este cel mai frecvent interval de timp recomandat înainte de concepţie, în mai toate cazurile în care femeile au urmat tratamente cu potenţial embriotoxic, teratogen etc. Nu este deloc prea mare, este chiar mic spre optim (există cazuri când se recomandă şi 3 ani, chiar mai mult).
O cură cu acid folic - vitamina B9/folat - este extraordinar de benefică înainte de concepţie şi în primul trimestru al sarcinii. Mai multe studii de specialitate, demonstrează faptul că femeile, care-şi administrează acid folic între 200 mcg-400 mcg (0, 2 mg-0, 4 mg) şi 800 mcg-1000 mcg (0, 8 mg-1mg), zilnic, înainte de momentul concepţiei, cu un interval de timp bine determinat, şi în primul trimestru al sarcinii respective, beneficiază de o scădere a riscului de a avea un copil cu malformaţii severe (în special malformaţii neurologice).
De preferat ar fi să consumaţi alimente bogate în acid folic, pentru a vă asigura o cantitate optimă de acid folic natural, dar dacă nu puteţi să o asiguraţi pri intermediul alimentaţiei, ar fi indicat să luaţi un supliment cu acid folic.
Acidul folic, în formă naturală, se găseşte în următoarele alimente: ouă, fasole, ridichi, spanac, morcov, cătină, varză, cartofi, sparanghel, sfeclă, broccoli, conopidă, vişine, nuci, banane, germeni de grâu, carne, ficat etc.
Doza recomandată variază în funcţie de mulţi parametrii, de la parametrul toxic până la cel metabolic, adică, mai explicit vorbind, doza de acid folic se prescrie şi în funcţie de toxicitatea tratamentului administrat înainte de concepţie, în cazul dvs. - tratamentul cu AC, Androcur..., dar şi de starea metabolismului general (tratamentul are ca scop reducerea efectelor negative produse de tratamentul nociv şi refacerea funcţionalităţii întregului metabolism, pentru a crea un mediu propice dezvoltării normale a viitorului copil). Majoritatea medicilor recomandă de la 1 mg de acid folic/zi până la 5-10 mg/zi, în două sau 3 prize.
Vă rog să vă consultaţi cu un medic obstetrician (medicul obstetrician este specialist în obstretică, o ramură a medicinei care se ocupă cu fiziologia şi patologia sarcinii, ca de altfel şi a naşterii). Urmaţi-i sfaturile, şi totul va fi bine.
Dacă nu puteţi să consultaţi un astfel de medic, vă rog să vă consultaţi cu medicul dvs. de familie.
ATENŢIE! NU vă administraţi medicamente din proprie iniţiativă!


Toate cele bune şi însănătoşire grabnică.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
În speranţa că v-am putut fi de folos, cu plăcere şi deferenţă,
Mister Nick ;)
0
05-12-2012, ora 14:10
mirunaandra
Nu este medic/terapeut
mirunaandra
Buna ziua! am observat raspunsul dvs. foarte elaborat si la obiect, de aceea m-am gandit sa adaug si eu un comentariu. am luat timp de o saptamana gynozol si fluconazol si ma intereseaza in cat timp se pierde efectul acestora din organism, pentru a putea ramane insarcinata si a nu avea probleme. spun acest lucru, pentru ca citind prospectul fluconazolului spune ca nu este recomandat celor care isi planifica o sarcina.

va multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.