Folia alimentară antibacteriană care prelungește viața alimentelor
©
Autor: Costin Oana
Folia alimentară utilizată în mod obișnuit pentru păstrarea resturilor de alimente perisabile le protejează de bacterii și alți agenți nocivi prin suprimarea oxigenului.
O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore a dezvoltat un nou tip de folie, despre care susțin că are un potențial mult mai ridicat de păstrare în condiții de siguranță a hranei. După cercetări desfășurate timp de trei ani, aceștia au creat un material din chitosan, un polimer sintetizat din carapacea crustaceelor. Principalele avantaje sunt că nu e toxic, este biodegradabil și are proprietăți antimicrobiene și antifungice. În plus, cercetătorii i-au adăugat extract de semințe de grapefruit, care este antioxidant, antiseptic, antimicrobian.
Noua folie este la fel de flexibilă și de puternică precum varianta obișnuită, dar datorită proprietăților sale oferă o mai mare siguranță alimentară, pentru că protejează mult mai bine alimentele împotriva dezvoltării ciupercilor sau a bacteriilor.
Rezultatele echipei din Singapore nu au fost încă publicate sau testate și de alți cercetători (peer review). În paralel, aceștia doresc să îmbunătățească produsul înainte de a fi comercializat.
Dacă noua folie alimentară are într-adevăr efectele prezentate de dezvoltatorii ei, implicațiile utilizării merg mai departe de o păstrare mai sigură și eficientă a alimentelor – reducerea cantității de hrană aruncată la nivel global, cu beneficii pentru mediu și economie.
O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore a dezvoltat un nou tip de folie, despre care susțin că are un potențial mult mai ridicat de păstrare în condiții de siguranță a hranei. După cercetări desfășurate timp de trei ani, aceștia au creat un material din chitosan, un polimer sintetizat din carapacea crustaceelor. Principalele avantaje sunt că nu e toxic, este biodegradabil și are proprietăți antimicrobiene și antifungice. În plus, cercetătorii i-au adăugat extract de semințe de grapefruit, care este antioxidant, antiseptic, antimicrobian.
Noua folie este la fel de flexibilă și de puternică precum varianta obișnuită, dar datorită proprietăților sale oferă o mai mare siguranță alimentară, pentru că protejează mult mai bine alimentele împotriva dezvoltării ciupercilor sau a bacteriilor.
Rezultatele echipei din Singapore nu au fost încă publicate sau testate și de alți cercetători (peer review). În paralel, aceștia doresc să îmbunătățească produsul înainte de a fi comercializat.
Dacă noua folie alimentară are într-adevăr efectele prezentate de dezvoltatorii ei, implicațiile utilizării merg mai departe de o păstrare mai sigură și eficientă a alimentelor – reducerea cantității de hrană aruncată la nivel global, cu beneficii pentru mediu și economie.
Data actualizare: 18-03-2019 | creare: 02-03-2016 | Vizite: 1632
Bibliografie
New anti-bacterial packaging doubles the shelf-life of perishable food, link: https://www.sciencealert.com/new-anti-bacterial-packaging-doubles-the-shelf-life-of-perishable-food ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Recomandările și provocările asociate cu dispozitivele purtabile de monitorizare a sănătății
- Un nou material textil care răcorește în timpul verii și încălzește iarna
- Inteligența artificială, folosită pentru estimarea vârstei şi etniei unei persoane
- Cercetătorii dezvoltă un nou dispozitiv fără fir pentru detecția parametrilor vitali
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum