Cercetătorii au sumarizat elementele de dietă și stil de viață care reduc riscul de apariție a sindromului ovarelor polichistice

©

Autor:

Cercetătorii au sumarizat elementele de dietă și stil de viață care reduc riscul de apariție a sindromului ovarelor polichistice
Cercetătorii au sintetizat într-o lucrare publicată în jurnalul Nutrients intervențiile dietetice și de stil de viață care pot ajuta la reducerea riscului cardiometabolic la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) și diferite compoziții corporale.
SOP, o condiție prezentă pe tot parcursul vieții, nu este doar asociată cu infertilitatea anovulatorie, ci și cu manifestări metabolice și psihologice, precum dislipidemia, obezitatea, hipertensiunea, inflamația cronică și toleranța scăzută la glucoză. Astfel, SOP este un factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare (BCV), indiferent de greutatea și indicele de masă corporală (IMC) ale persoanei afectate.

Metodologia studiului a implicat o căutare amănunțită în bazele de date PubMed și CINAHL pentru cercetări originale de intervenție pe subiecți umani, publicate între 1989 și 2023 în limba engleză. Studiile selectate includeau măsurători antropometrice și markeri biochimici sau clinici.

Rezultatele au arătat o varietate mare de strategii dietetice și intervenții de stil de viață, incluzând modificări ale compoziției dietei, aportul caloric, modelul alimentar și comportamentul alimentar. Numai 11 studii au acoperit participanții cu un IMC sănătos. Studiile care au modificat modelele alimentare fără restricție calorică au observat îmbunătățiri în parametrii cardiometabolici. Rata de abandon în studiile care au utilizat intervenții de scădere în greutate sau restricție calorică a fost mai mare, indicând o sustenabilitate slabă în scenarii reale.

Studiul a subliniat necesitatea unei cercetări mai robuste pentru a determina riscul metabolic în rândul persoanelor clasificate în categoria IMC sănătos și a recomandat utilizarea hormonului anti-Mullerian (AMH) pentru diagnosticul SOP. De asemenea, s-a evidențiat necesitatea de a aborda aspectele psihologice ale SOP în recomandările de stil de viață.

Concluziile sugerează că îngrijirea persoanelor cu SOP ar trebui să fie holistică și să ia în considerare o gamă largă de factori, inclusiv profilul de risc cardiometabolic, istoria tulburărilor alimentare, adipozitatea centrală, încercările eșuate de scădere în greutate, comportamentele de stil de viață, preferințele dietetice și efectele ciclicității ponderale.

Cercetările existente sunt abundente, dar calitatea și intervențiile variază, ceea ce împiedică concluzii robuste. Nu există o abordare unică pentru managementul SOP. Cercetările viitoare ar trebui să folosească analize agregate și colaborare pentru a umple golurile.

Studiul subliniază necesitatea unor intervenții mai durabile și realiste în stil de viață și dietă, care să răspundă nevoilor femeilor afectate de SOP cu diferite greutăți corporale. Focalizarea ar trebui să fie îmbunătățirea factorilor de risc cardiometabolic și managementul SOP prin abordări care integrează toate aspectele psihologice, biologice și sociale ale acestei condiții.

sursa: News Medical
foto: MMD Creative/Shutterstock.com

Data actualizare: 14-12-2023 | creare: 14-12-2023 | Vizite: 417
Bibliografie
Dietary and lifestyle interventions for reducing cardiometabolic risk in PCOS, link: https://www.news-medical.net/news/20231213/Dietary-and-lifestyle-interventions-for-reducing-cardiometabolic-risk-in-PCOS.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile tratamentului pe termen lung cu metformin la femeile cu SOP (sindromul ovarului polichistic)
  • Metforminul în sarcină asociat cu un risc crescut de obezitate la copil
  • Metforminul la femeile însărcinate cu SOP reduce riscul de avort în sarcinile avansate și de naștere prematură
  •