Factori de risc în bolile cardiovasculare

©

Autor:

Factori de risc în bolile cardiovasculare :: Colesterolul și bolile cardiovasculare

Colesterolul și bolile cardiovasculare

Este important să distingeți tipurile de colesterol, să aflați cum influențează el sănătatea și cum puteți controla nivelul colesterolului.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță ceroasă ce are două surse de proveniență: este produsă de organism sau provine din alimente. Este un element important al unui organism sănătos întrucât folosește la producerea membranelor celulare, a unor hormoni și îndeplinește și alte funcții. Dar când cantitatea de colesterol din sânge este prea mare, acesta reprezintă un factor de risc major de boli coronariene, poate declanșa un stop cardiac sau un accident vascular cerebral (AVC). Hipercolesterolemia este termenul medical pentru nivelul ridicat de colesterol din sânge.

Organismul, în mod special ficatul, produce tot colesterolul de care are nevoie și îi asigură circulația în sânge. Colesterolul este însă întâlnit și în alimente de natură animală, cum ar fi carne, lactate. Ficatul produce mai mult colesterol când dieta este bogată în acizi grași trans.

Colesterolul este o substanță transportată la nivelul întregului organism legată de proteine. Când colesterolul și proteinele sunt combinate sunt numite lipoproteine, fiind două tipuri de astfel de lipoproteine:
  • lipoproteine cu densitate redusă (LDL-colesterol) este cunoscut ca și colesterolul „rău”, transportă colesterolul de la ficat la celule;
  • lipoproteine cu densitate mare (HDL-colesterol) este cunoscut ca tipul de colesterol „bun”, ce transportă colesterolul din celule în afara lor  și înapoi la ficat pentru a fi metabolizat.

Prea mult colesterol LDL în sânge poate cauza depuneri de material adipos la nivelul pereților arteriali. Riscul este crescut dacă o persoană are LDL-colesterol ridicat și HDL-colesterol scăzut. Excesul de colesterol formează plăci între straturile pereților arterilor, ducând la rigidizarea lor și îngreunarea fluxului sangvin. Plăcile se pot rupe și pot cauza cheaguri de sânge. Dacă un cheag blochează o arteră ce hrănește creierul, produce AVC, iar dacă blocheză artera ce hrănește inima, poate cauza infarct.

Măsurarea periodică a colesterolului poate oferi indicații importante privind sănătatea inimii. Iată care sunt valorile optime ale colesterolului total și ale LDL-colesterolului:

Nivelul colesterolului total:
  • < 200 mg/dl: valoare optimă;
  • 200-239 mg/dl: valoare prag;
  • >  240 mg/dl: valoare ridicată.
*nivelul colesterolului se măsoară în miligrame (mg) de colesterol pe decilitru (dl) de sânge.

Nivelul LDL-colesterolului:
  • < 100 mg/dl: valoare optimă;
  • 100-129 mg/dl: aproape de valoarea optimă;
  • 130-159 mg/dl: valoare prag;
  • 160-189 mg/dl: valoare ridicată;
  • > 190 mg/dl: valori foarte ridicate.

Nivelul HDL-colesterolului mai jos de 40 mg/dl este scăzut și este considerat factor de risc major cardiovascular deoarece crește riscul de boli cardiovasculare. Nivelul HDL-colesterolului de 60 mg/dl sau mai mult ajută la scăderea riscului cardiovascular.

Trigliceridele pot, de asemenea, influența riscul cardiovascular. Nivelul prag (150-199 mg/dl) sau foarte crescut (mai mult de 200 mg/dl) necesită tratament medicamentos de cele mai multe ori.

Data actualizare: 23-03-2017 | creare: 22-12-2006 | Vizite: 51782
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele stresului asupra sănătății inimii sunt diferite la femei și bărbați
  • BioSport Earbuds – căștile care îți monitorizează inima
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum