Bioingineria unui pancreas endocrin la persoanele cu diabet de tip 1
![Bioingineria unui pancreas endocrin la persoanele cu diabet de tip 1](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=43795.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
În prezent, metoda de transplantare a insulelor pancreatice implică transplantarea acestora în ficat, dar aceasta poate fi ineficientă și poate duce la pierderea a până la jumătate din celulele β transplantate din cauza atacului imunitar. De asemenea, ficatul poate găzdui doar un volum limitat de țesut transplantat.
O alternativă promițătoare la transplantarea la ficat este omentul, țesutul adipos care se întinde peste intestine. Pentru a optimiza omentul ca sit de transplantare, cercetătorii au folosit trombina recombinantă topică (care oprește sângerarea), o enzimă și plasma pacientului pentru a crea o matrice biodegradabilă prin care insulele donate sunt imobilizate pe oment. Când această strategie a fost folosită împreună cu o terapie imunosupresivă pentru a proteja insulele de atacul imunitar, metoda a normalizat nivelurile de glucoză din sânge și a restabilit secreția de insulină responsivă la glucoză la primatele non-umane cu diabet de tip 1 pe perioada testării.
Această abordare de bioinginerie facilitează procesul de revascularizare și reinervare pentru insulele transplantate, ceea ce a dus la realizarea unui control glicemic complet în acest model de primate non-umane. În plus, metoda poate fi aplicată și pentru alte afecțiuni metabolice sau endocrine, mai ales cele bazate pe ficat sau ereditare.
Autorii studiului subliniază că acest studiu preclinic poate oferi informații relevante pentru dezvoltarea de noi strategii de înlocuire a celulelor β la pacienții cu diabet de tip 1 și ar putea schimba paradigma actuală a transplantării de insule pancreatice la nivel clinic.
În plus, cercetătorii explorează și posibilitatea transplantării de insule derivate din celule stem, care au fost utilizate cu succes pentru prima dată în istorie la un pacient cu diabet de tip 1 în 2022. Cu toate acestea, există preocupări legate de această abordare, inclusiv posibilitatea dezvoltării de tumori. În cazul omentului, acesta poate fi ușor accesibil pentru monitorizare și poate fi îndepărtat în caz de complicații, fie că este vorba de insule donate sau derivate din celule stem.
Data actualizare: 03-03-2023 | creare: 03-03-2023 | Vizite: 366
Bibliografie
Bioengineered omental transplant site promotes pancreatic islet allografts survival in non-human primates. Cell Reports Medicine, 2023;
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2666379123000514
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni