Expunerea timpurie la tutun a fost asociată cu accelerarea îmbătrânirii biologice

©

Autor:

Expunerea timpurie la tutun a fost asociată cu accelerarea îmbătrânirii biologice
Un studiu recent a concluzionat că expunerea la tutun încă din uter este asociată cu o accelerare a îmbătrânirii biologice. Astfel, reducerea expunerii la tutun în primele etape ale vieții este crucială pentru promovarea unui îmbătrânire sănătoasă, influențând semnificativ vârsta biologică și interacționând cu factori precum vârsta, sexul și dieta.
Studiul publicat în revista Science Advances a utilizat date de la UK Biobank, analizând 276.259 de participanți, pentru a examina legătura dintre expunerea timpurie la tutun și îmbătrânirea biologică la adulți. Cercetătorii au evaluat expunerea la tutun din copilărie și vârsta inițierii fumatului prin chestionare auto-raportate și au determinat vârsta biologică folosind algoritmi precum Klemera-Doubal Biological Age (KDM-BA) și phenotypic age (PhenoAge).

Rezultatele arată că expunerea la tutun in utero este legată de o accelerare semnificativă a vârstei biologice și o reducere notabilă a lungimii telomerilor. De exemplu, expunerea în utero a fost asociată cu o creștere de 0,26 ani în accelerarea KDM-BA, o creștere de 0,49 ani în accelerarea PhenoAge și o scădere de 5,34% în lungimea telomerilor. Mai mult, a fost observată o tendință clară de doză-răspuns în legătură cu vârsta de începere a fumatului, cu efecte mai pronunțate de accelerare a îmbătrânirii biologice la cei care au început să fumeze mai devreme.

Analizele stratificate au relevat interacțiuni complexe între expunerea timpurie la tutun și factori demografici sau de stil de viață, arătând că efectele sunt amplificate în rândul persoanelor mai tinere expuse în utero și al celor care locuiesc în zone cu niveluri înalte de deprivare.

Concluziile studiului subliniază relația dintre expunerea timpurie la tutun și ratele mai ridicate de îmbătrânire biologică în timpul vieții adulte, accentuând importanța reducerii expunerii la tutun în primele etape ale vieții pentru a îmbunătăți sănătatea în perioada îmbătrânirii. Aceste descoperiri subliniază interacțiunea complexă dintre expunerea la tutun în viața timpurie, predispoziția genetică și factorii de mediu în determinarea traiectoriei îmbătrânirii biologice. Studiul recomandă cercetări suplimentare pentru a înțelege căile mecanice subiacente și pentru a include coorte mai diverse pentru validarea acestor descoperiri.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-05-2024 | creare: 07-05-2024 | Vizite: 258
Bibliografie
Study links early-life tobacco exposure to accelerated aging, urging preventive action, link: https://www.news-medical.net/news/20240506/Study-links-early-life-tobacco-exposure-to-accelerated-aging-urging-preventive-action.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum