Acetatul de vitamina E, posibilă cauză a EVALI (vătămarea pulmonară asociată utilizării țigărilor electronice)
©
Autor: Teodorescu Mihai
![Acetatul de vitamina E, posibilă cauză a EVALI (vătămarea pulmonară asociată utilizării țigărilor electronice)](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=37856.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetarea consolidează descoperirile anterioare cu privire la asocierea dintre acetatul de vitamina E şi afecțiunea pulmonară cauzată de țigările electronice, denumită EVALI de către Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Anchetatorii au utilizat în actuala cercetare datele colectate între 2015 şi 2019 de la 99 de subiecți sănătoși şi datele pacienților, 51 la număr, diagnosticați cu EVALI. Cercetătorii au analizat lichidul de lavaj bronhoalveolar al fiecărui individ, realizând comparații între probele subiecților bolnavi şi ale celor sănătoși. În cazul majorității probelor obținute de la pacienți cu EVALI (49 din 51), în acestea a fost identificat acetat de vitamina E. Prin comparație, nicio probă de lichid de lavaj bronhoalveolar obținută de la pacienți sănătoși nu conținea acetat de vitamina E. În probe nu au mai fost depistați alți agenți toxici pentru organism, cu excepția limonelului şi a uleiului de nucă de cocos, ce au fost descoperiți separat, la câte un pacient fiecare.
Noile cercetări, publicate în Jurnalul de Medicină New England, ar putea contribui la reducerea substanțială a riscului de îmbolnăvire în urma utilizării țigărilor electronice. Peter Shields, coordonator al echipei de cercetători, a declarat că actuala cercetare poate ajuta la reglarea industriei, deja aflată în ascensiune. Același cercetător a demonstrat, în luna octombrie a anului precedent, că expunerea chiar şi pe termen scurt la vaporii din țigaretele electronice cauzează inflamații la nivel pulmonar.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 08-09-2024 | creare: 07-01-2020 | Vizite: 1021
Bibliografie
Link between vitamin E acetate and EVALI (E-cigarette or vaping product use-associated lung injury), link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191230120106.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Noi descoperiri despre cocaină ar putea deschide calea pentru tratarea abuzului de substanțe
- Experiențe psihotice incidente în urma consumului auto-raportat de canabis (studiu longitudinal de cohortă)
- Țigările electronice, cel puțin la fel de dăunătoare funcției cardiovasculare ca țigările normale
- Cum să reducem timpul petrecut pe smartphone prin intervenții progresive
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Tigarile electronice - informatii: tipuri, modalitati de utilizare, accesorii
- Glicerina este periculoasa ?
- Renunta la fumat, cu tigara electronica,... este mai usor decat iti imaginezi!
- Tigara electronica buna sau rea?
- Intrebare referitor lichidul pentru tigara electronica
- Intrebare despre tigari electronice