Expunerea prenatală prelungită la ultrasunete a dus la scăderea densității osoase la iepurii tineri

©

Autor:

Expunerea prenatală prelungită la ultrasunete a dus la scăderea densității osoase la iepurii tineri
Cercetătorii au descoperit că iepurii tineri expuși la ultrasunete în timpul dezvoltării fetale aveau femurul mai slăbit față de cei care nu au fost expuși. Deși a fost desfășurat pe un număr relativ mic de iepuri - 142, studiul publicat în revista Pertanika Journal of Science & Technology pune sub semnul întrebării efectul ecografiilor realizate în sarcină pentru femeile din toată lumea.

Imaginea ecografică se produce prin reflexia valurilor de sunete de înaltă frecvență care ricoșează din structurile lovite. Fiind utilizate de peste 20 de ani, ultrasunetele sunt considerate relativ sigure. Totuși, energia valurilor de ultrasunete încălzește țesuturile și câteodată se produc bule de gaz în fluidele și țesuturile corpului. Efectele pe termen lung ale acestui fenomen nu sunt cunoscute.

Cercetătorii de la Universiti Teknologi MARA din Malaezia au studiat 22 de iepuroaice gestante, care au născut 142 de pui. Unui număr de 18 femele nu li s-a efectuat ecografii timp de 30, 60 sau 90 de minute, o singură dată pe perioada sarcinii. Celorlalte femele nu li s-au făcut ecografie. Fiecărui iepure i s-a făcut o singură ecografie, dar perioada a variat pe parcursul celor trei trimestre de sarcină. După naștere, tuturor puilor de iepure li s-au evaluat femurul la vârsta de cinci luni.

În general, iepurii expuși la ultrasunete în perioada uterină au avut osul femur semnificativ mai slăbit decât iepurii care nu au fost expuși. Oasele pot absoarbe mult mai multă energie decât alte țesuturi și din acest motiv efectele ultrasunetelor pot fi mai pronunțate.

Au existat variații în funcție de timpul de expunere și de perioada sarcinii în care s-a făcut ecografia. În primul trimestru țesutul osos încă nu este format și suportă mai bine căldura de la ultrasunete, însă în trimestrele doi, trei impactul este mai mare. Oasele expuse aveau o porozitate mai mare și o densitate mai scăzută decât oasele iepurilor de control.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 09-02-2020 | creare: 29-03-2017 | Vizite: 1210
Bibliografie
Prolonged prenatal ultrasound exposure leads to decreased bone density and strength in young rabbits, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-prolonged-prenatal-ultrasound-exposure-decreased.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tele-ecografii cu ajutorul unui sistem dezvoltat de Philips
  • Tratamentul ridurilor cu metoda HIFU (ultrasunete focalizate de intensitate înaltă) - rezultatele studiilor
  • Un nou studiu arată cum ultrasunetele pot fi folosite pentru tratarea unor boli psihiatrice
  •