Expunerea neconvențională la petrol și gaze crește riscul de leucemie limfoblastică acută la copii

Expunerea neconvențională la petrol și gaze crește riscul de leucemie limfoblastică acută la copii

©

Autor:

Expunerea neconvențională la petrol și gaze crește riscul de leucemie limfoblastică acută la copii
Un studiu recent publicat în revista Environmental Health Perspectives descrie asocierile dintre expunerea la petrol È™i gaze a copiilor È™i dezvoltarea leucemiei limfoblastice acute.
Leucemia limfoblastică acută este o boală hematologică dezvoltată prin imaturitatea limfocitelor B È™i, mai rar, a celulelor T. Aceasta reprezintă aproximativ 80% dintre cazurile de leucemie la copii È™i 20%-30% din totalul de cancere pediatrice. Vârful apariÈ›iei este vârsta de 2-4 ani, indicând faptul că mediul în care se dezvoltă copilul la începutul vieÈ›ii este semnificativ pentru etiologie.

PrevenÈ›ia primară este esenÈ›ială, iar din acest punct de vedere cercetătorii analizează influenÈ›a gazelor nocive din atmosferă È™i capacitatea acestora de eliberare a contaminanÈ›ilor chimici È™i radiologici în aer È™i apă. Numeroase substanÈ›e chimice sunt detectate în apele uzate, unele dintre ele fiind implicate în leucemie.

Principalii cancerigeni suspectaÈ›i sunt materialele radioactive, metalele grele, hidrocarburile policiclice È™i compuÈ™ii organici volatili. Persoanele care locuiesc în vecinătatea unui mediu expus la astfel de agenÈ›i cancerigeni ar trebui supravegheate.

Studiul a evaluat asocierea dintre expunerea la produÈ™i toxici din mediu È™i riscul apariÈ›iei leucemiei limfoblastice acute (LLA) la copii. Prin analiza datelor provenite la ProtecÈ›ia Mediului È™i locaÈ›ia persoanelor vizate, s-a constatat faptul că aproximativ 58% dintre persoanele cu leucemie limfoblastică acută, s-au mutat în locuri noi la o distanță medie de 9,02 km de poluare, între perioada trecută de la naÈ™tere È™i diagnostic.

Autorii studiului au constatat că există o șansă de 2,8 ori mai mare de a dezvolta LLA la copiii care trăiesc la 2 km de ape contaminate.

În concluzie, copiii care trăiesc în apropierea mediului contaminat au avut È™anse mai mari de a dezvolta LLA, mai ales în rândul copiilor care perinatal au locuit la mai puÈ›in de 2 km, având un impact negativ semnificativ asupra sănătății acestora.

sursa: News Medical
foto: Nemes Laszlo/Shutterstock

Data actualizare: 25-08-2022 | creare: 25-08-2022 | Vizite: 412
Bibliografie
Unconventional oil and gas development exposure increases the risk for acute lymphoblastic leukemia in children, link: https://www.news-medical.net/news/20220823/Unconventional-oil-and-gas-development-exposure-increases-the-risk-for-acute-lymphoblastic-leukemia-in-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum