Prematuritatea se corelează cu un număr mai mare de internări pe perioada copilăriei
Potrivit unui nou studiu, prematuritatea, adică naÈ™terea la mai puÈ›in de 37 de săptămâni gestaÈ›ionale, se asociază cu un număr mai mare de internări în spital pe perioada copilăriei, în comparaÈ›ie cu naÈ™terea la termen, adică la 40 de săptămâni gestaÈ›ionale. Rezultatele au fost publicate în The BMJ.
Conform cercetătorilor, chiar dacă numărul de internări scade pe măsură ce copilul creÈ™te, mai ales după vârsta de 2 ani, o rată mare a acestora se înregistrează până la vârsta de 10 ani, chiar È™i la cei născuÈ›i la 38 È™i 39 de săptămâni gestaÈ›ionale.
Prematuritatea este un factor major care contribuie la apariÈ›ia bolilor în copilărie. Chiar dacă studiile sugerează că riscul de boală scade odată cu creÈ™terea copilului, este neclară vârstă la care începe să se diminueze È™i cum variază acesta în funcÈ›ie de vârsta gestaÈ›ională la naÈ™tere.
Studiul britanic
O echipă de cercetători din Anglia a evaluat asocierea dintre vârsta gestaÈ›ională la naÈ™tere È™i riscul de internări în spital până la vârsta de 10 ani.
Descoperirile au la bază informaÈ›ii de la peste 1 milion de copii născuÈ›i în spitalele din Anglia între 1 ianuarie 2005 È™i 31 decembrie 2006. Copiii au fost monitorizaÈ›i pe o perioadă medie de 9,2 ani, interval în care cercetătorii au analizat numărul de internări în spital.
Potrivit rezultatelor, pe perioada studiului s-au înregistrat peste 1,3 milioane de internări în spital, dintre care 63% au fost prezentări de urgență. De asemenea, peste jumătate dintre copii au fost internaÈ›i în spital cel puÈ›in o dată pe durata studiului.
După ce s-au ajustat rezultatele în funcÈ›ie de vârstă, statusul marital È™i nivelul socio-economic al mamei È™i de sexul, etnia È™i luna în care s-a născut copilul, s-a observat că internările în spital pe durata copilăriei se corelau cu vârsta gestaÈ›ională la naÈ™tere.
Rezultatele
Conform descoperirilor, rata internărilor în spital pe durata primei faze a copilăriei la nou-născuÈ›ii de 40 săptămâni gestaÈ›ionale a fost de 28 per 100 ani umani. La copiii născuÈ›i foarte prematur, la sub 28 săptămâni gestaÈ›ionale, această rată a fost de aproximativ 6 ori mai mare. Până la vârsta de 7-10 ani, rata internărilor în spital la copiii născuÈ›i la 40 săptămâni gestaÈ›ionale a fost de 7 per 100 ani umani. În contrast, această rată a fost de 3 ori mai mare la copiii născuÈ›i la sub 28 luni de vârstă gestaÈ›ională.
Mai mult, chiar È™i copiii născuÈ›i aproape de termen raportau o rată mare a internărilor. În comparaÈ›ie cu cei născuÈ›i la 40 săptămâni gestationale, pe durata primei faze a copilăriei, naÈ™terea la 37,38 È™i 39 de săptămâni se corela cu o rată de 19,9 È™i 3 internări per 100 ani umani.
De asemenea, numărul de internări în spital scădea o dată cu creÈ™terea copilului, mai ales după vârsta de 2 ani. TotuÈ™i, un risc mare se menÈ›inea până la 10 ani, chiar È™i pentru cei născuÈ›i la 38 È™i 39 de săptămâni gestaÈ›ionale.
Indiferent de vârsta gestaÈ›ională, infecÈ›iile erau cauzele principale ale numărului mare de internări în spital, în particular pe parcursul primei faze a copilăriei. De asemenea, în primii 2 ani de viață, alte cauze erau reprezentate de patologiile respiratorii È™i gastrointestinale.
Deoarece studiul este observațional, nu poate stabili o determinanță cauză-efect. Una dintre limitări este faptul că nu a ținut cont de anumiți factori ce influențează sănătatea copilului, precum fumatul la mamă și alăptatul.
TotuÈ™i, studiul este la scară largă, analizând date pe o perioadă de 10 ani. Prin urmare, vârsta gestaÈ›ională la naÈ™tere poate fi un predictor important pentru apariÈ›ia bolilor în copilărie iar cei născuÈ›i prematur au cel mai mare risc de internare în spital pe durata copilăriei.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Deficiența de vitamina B12 dăunează dezvoltării copiilor mici și nu poate fi îmbunătățită prin programe scurte de alimentație
- Virusul sincițial respirator (RSV) - responsabil pentru majoritatea internărilor la copiii sub cinci ani din UE
- Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
- Condiția fizică în copilărie ca un predictor al cogniției și sănătății mintale în adolescență
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni