Comportamentul țânțarilor poate fi influențat cu ajutorul luminii

©

Autor:

Comportamentul țânțarilor poate fi influențat cu ajutorul luminii
Cercetătorii de la Universitatea Notre Dame au descoperit că expunerea la lumină pe o perioadă de 10 minute în timpul nopții alterează comportamentul de zbor și înțepare la țânțarii din specia Anopheles gambiae, principalii vectori de transmitere a malariei.

Această specie de țânțari își desfășoară activitățile esențiale - hrănirea, depunerea ouălor, zborul, cea mai mare parte a înțepărilor din cursul nopții - în anumite momente ale zilei. Plasele de protecție pentru pat și insecticidele au ajutat la prevenirea înțepăturilor și au redus cazurile de malarie, însă cercetătorii spun că țânțarii s-au adaptat acestor măsuri și și-au mutat perioadele de activitate în momentele vulnerabile pentru oameni: seara sau dimineața devreme.

„Trebuie să descoperim noi metode de prevenție și control ale țânțarilor, deoarece în prezent nu sunt suficiente plasele tratate cu insecticid și dezinsecțiile”, a spus Giles Duffield, profesor de biologie la Universitatea Notre Dame și Institutul Eck de Sănătate Globală, specializat în biologia moleculară a ritmului circadian și fotobiologie la mamifere și țânțari.

Duffield și echipa sa au testat preferințele de mușcare ale țânțarilor în perioada de căutare separându-i în loturi de control și loturi de test. Țânțarii de control au fost ținuți în întuneric, iar cei de test au fost expuși la un puls de lumină albă cu durata de 10 minute. Apoi, țânțarilor le-a fost testată predilecția pentru pișcare imediat după expunerea la lumină și la fiecare două ore pe parcursul nopții. Rezultatele au indicat o suprimare semnificativă a pișcăturilor.

În alt experiment, țânțarii au fost expuși la lumină la fiecare două ore. Astfel, pișcăturile au fost suprimate pe o perioadă mare din cele 12 ore de întuneric.

„Efectul prelungit al tratamentului cu limină este remarcabil. Suprimarea pișcăturilor durează până la patru ore după expunere”, a spus Duffield. Cercetătorii au concluzionat că lumina ar putea fi o unealtă ajutătoare eficientă în reducerea transmiterii malariei.

Sursa: MedicalExpress

Data actualizare: 19-06-2017 | creare: 19-06-2017 | Vizite: 2999
Bibliografie
Researchers use light to manipulate mosquitoes, link: https://medicalxpress.com/news/2017-06-mosquitoes.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Susceptibilitatea la muşcăturile de ţânţar ar putea fi determinată genetic
  • Cum să ții țânțarii departe
  • De ce țânțarii te preferă pe tine mai mult decât pe alții
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum