Exercițiul fizic, o opțiune viabilă pentru ameliorarea depresiei și anxietății la tineri
![Exercițiul fizic, o opțiune viabilă pentru ameliorarea depresiei și anxietății la tineri](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=44575.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Aceasta poate influența marcat relațiile sociale ale tinerilor și performanțele academice ale acestora, iar netratată, poate determina apariția unor tendințe suicidale. Mai mult, peste 50% din persoanele care suferă de depresie experimentează un nou episod depresiv la maximum un an de la tratarea afecțiunii, ceea ce conferă o importanță crescută noilor descoperiri, conform cărora activitatea fizică poate să îmbunătățească prognosticul tulburărilor psihic prin creșterea producției de dopamină și serotonină, modificarea neuroplasticității și creșterea nivelurilor de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF).
Studiul a constat într-o analiză a literaturii de specialitate axată pe evaluarea comparativă a unor multiple exerciții fizice și impactul acestora asupra stării de sănătate psihică a persoanelor care suferă de depresie, conținând, în același timp, și un grup de control. În final, în lucrare au fost incluși 4887 de participanți cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani dintr-un total de 58 de studii.
Cercetările incluse în lucrare au conținut exerciții fizice precum antrenamentele de rezistență. Aerobic, exerciții mixte și binare, pentru minte și trup. Dintre acestea, exercițiile fizice de rezistență au fost cele mai benefice pentru persoanele ce sufereau de depresie, urmate fiind de celelalte analizate. Mai mult, trei dintre studii au relevat o influență benefică a exercițiilor fizice asupra stării persoanelor cu anxietate și care suferă de depresie, rezultatele având un caracter heterogen, iar unsprezece au certificat un impact favorabil al acestora asupra persoanelor ce suferă de anxietate în lipsa depresiei.
De menționat este și faptul că în cadrul analizei nu a fost observată o legătură între impactul asupra depresiei sau anxietății și factori individuali ai lucrărilor precum anul publicării, vechimea, țara de proveniență, numărul de participanți sau metodele de măsurare a severității tulburărilor, sugerând astfel că efectele activității fizice asupra acestora sunt universale și nu sunt influențabile de variabile persoanale.
Data actualizare: 23-06-2023 | creare: 23-06-2023 | Vizite: 491
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Agresiunea la copii a fost asociată cu deficite ale funcției cognitive
- Femeile care alăptează pe o perioadă mai lungă de timp își reduc riscul de depresie postpartum
- Consumul mai multor fructe și legume influențează pozitiv starea de spirit
- Tulburările psihice cresc riscul bolilor cardiovasculare la adulții de peste 45 de ani
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Depresie sau altceva?
- Depresie si anxietate
- Păreri pro sau contra-quetiapina în depresie și anxietate
- Depresie si anxietate
- Depresie, anxietate sau altceva?
- Anxietate, atac de panica, depresie?
- Depresie foarte puternica /Anxietate/TOC/
- Tiroida sau altceva?
- Tratament depresie anxioasa