Consumul de alcool în timpul sarcinii modifică structura cerebrală a nou-născutului

Consumul de alcool în timpul sarcinii modifică structura cerebrală a nou-născutului

©

Autor:

Consumul de alcool în timpul sarcinii modifică structura cerebrală a nou-născutului
Potrivit unui studiu, consumul de alcool pe parcursul sarcinii, chiar È™i în cantități mici până la moderate, poate altera structura cerebrală a nou-născutului, întârziind dezvoltarea normală a creierului. Această întârziere în maturarea creierului se poate datora întârzierii etapei de mielinizare È™i a formării girilor cerebrali la nivelul lobilor frontali È™i occipitali. Procesul de mielinizare este esenÈ›ial în buna funcÈ›ionarea a creierului È™i a sistemului nervos. Rolul mielinei este de protecÈ›ie a neuronilor, precum È™i de transmitere mai rapidă a informaÈ›iei.
Descoperirea a fost făcută pe baza datelor obținute cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare (RMN) fetale.
RMN-ul fetal reprezintă o investigație sigură care permite vizualizarea cu acuratețe a creierului fătului.

Aportul de alcool în timpul sarcinii poate expune fătul la tulburări din spectrul alcoolismului fetal. Acestea includ tulburări de învățare, comportament È™i limbaj.

Cu ajutorul rezonanÈ›ei magnetice nucleare, cercetătorii au examinat structurile cerebrale a 24 de copii expuÈ™i la alcool în timpul vieÈ›ii intrauterine. La momentul efectuării investigaÈ›iei imagistice, ei aveau între 22 È™i 36 săptămâni de gestaÈ›ie. Expunerea la alcool a fost determinată prin intermediul unor chestionare anonime livrate mamelor. Chestionarele utilizate au inclus Sistemul de de Monitorizare a Riscului în Sarcină (PRAMS – Pregnancy Risk Assessment Monitoring System) È™i Metoda de Screening T-ACE, care constă din 4 întrebări ce identifică riscul asociat consumului de alcool.

Conform rezultatelor, scorul de maturare totală fetală (fTMS – Fetal total maturation score) a înregistrat valori semnificativ mai scăzute la copiii expuÈ™i la alcool. La aceÈ™tia, sulcusul temporal superior (STS) drept apărea pe imaginile RMN ca fiind mai superficial, având o adâncime mai mică. Sulcusul temporal superior este implicat în percepÈ›ia limbajului, gândirea socială È™i integrarea audiovizuală. Formarea STS are un impact semnificativ în dezvoltarea limbajului pe parcursul copilăriei.
Este important de menÈ›ionat că aceste modificări cerebrale au fost înregistrate chiar È™i la fetuÈ™ii expuÈ™i la cantități mici de alcool.

Dintre cele 24 de participante la studiu, 17 au afirmat un consum relativ rar de alcool, de mai puÈ›in de un pahar pe săptămână. TotuÈ™i, cercetătorii au observat modificări cerebrale semnificative È™i la copiii acestor mame.
Din totalul de participante, 3 dintre ele au consumat 1-3 băuturi pe săptămână, 2 au consumat 4-6 băuturi pe săptămână iar una dintre ele peste 14 băuturi pe săptămână. De asemenea, 6 participante au afirmat cel puÈ›in un moment de chef (binge drinking).

În concluzie, femeile gravide ar trebui să renunÈ›e complet la alcool pe parcursul sarcinii. Chiar È™i cantitățile mici pot determina modificări structurale cerebrale, întârziind maturarea creierului copilului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-12-2022 | creare: 16-12-2022 | Vizite: 394
Bibliografie
Drinking during pregnancy changes baby's brain structure: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221122111554.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool în timpul sarcinii
  • Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
  • Consumul ocazional de alcool în sarcină creÈ™te riscul de diabet la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum