Exercițiile fizice pot îmbunătăți mișcările și calitatea vieții bolnavilor de Parkinson

©

Autor:

Exercițiile fizice pot îmbunătăți mișcările și calitatea vieții bolnavilor de Parkinson
O revizuire recent publicată în baza de date Cochrane de revizuiri sistematice a evaluat eficacitatea exercițiului fizic în gestionarea simptomelor la pacineții cu boala Parkinson.
Studiul și-a propus să determine beneficiile terapeutice relative ale diferitelor tipuri de exerciții, inclusiv exerciții de echilibru, jocuri, antrenament de anduranță, antrenament de mers, antrenament de rezistență, antrenament de forță, exerciții acva-aerobice, terapie prin dans, LVST BIG și întindere (stretching).

Lee Silverman Voice Treatment sau LSVT BIG este un program special de antrenament care vizează creșterea amplitudinilor de mișcare la persoanele cu boala Parkinson.

Cercetarea a analizat datele din 156 de studii randomizate controlate cuprinzând 7.939 de persoane cu boală Parkinson în mare parte ușoară-moderată, fără deficiențe semnificative ale cogniției. Rezultatele au indicat că majoritatea tipurilor de exerciții fizice au prezentat beneficii terapeutice pentru pacienții cu Parkinson în comparație cu martorii; dansul conferă efecte benefice moderate asupra severității semnelor motorii. Mișcările funcționale/echilibrul/mersul, sportul acvatic și antrenamentul în mai multe domenii pot, de asemenea, să aducă beneficii moderate pentru simptomele motorii. Antrenamentul de tip flexibilitate poate avea efecte neglijabile sau absente asupra severității semnelor motorii.

S-au obținut dovezi incerte pentru efectele benefice ale exercițiilor de rezistență/forță și ale exercițiilor LSVT BIG asupra severității semnelor motorii. Antrenamentul acva-aerobic a arătat efecte benefice mari asupra calității vieții și s-au observat efecte moderate pentru antrenamentul de tip anduranță, antrenamentul funcțional/echilibrul/mersului și mici efecte benefice ale antrenamentului pe domenii multiple asupra calității vieții.

S-au obținut dovezi extrem de incerte cu privire la beneficiile exercițiilor de coordonare minte-corp, jocurilor, antrenamentului de rezistență/forță, dansului, antrenamentului de tip flexibilitate și exercițiilor LSVT BIG asupra calității vieții. Evenimente adverse au fost raportate în 28 studii randomizate, iar cele mai frecvente evenimente adverse au fost căderile și durerea în 18 studii randomizate și, respectiv, 10 studii randomizate. Intervențiile studiului au fost considerate sigure.

Pentru a generaliza rezultatele studiului sunt necesare cercetări suplimentare cu eșantioane de dimensiuni mai mari, inclusiv persoane cu boala Parkinson avansată și deficiențe cognitive.

sursa: News Medical
foto: Ocskay Mark / Shutterstock

Data actualizare: 24-03-2023 | creare: 24-03-2023 | Vizite: 383
Bibliografie
Physical exercise can improve movement-related symptoms and quality of life in Parkinson's, link: https://www.news-medical.net/news/20230322/Physical-exercise-can-improve-movement-related-symptoms-and-quality-of-life-in-Parkinsons.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum