Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie

©

Autor:

Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie

Conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Manchester, exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie să facă față mai bine manifestărilor bolii, ameliorându-le semnificativ funcționarea cerebrală.


Faza acută a bolii se manifestă prin halucinații și idei delirante, care se tratează de obicei cu medicație. Însă cei mai mulți pacienți continuă să se confrunte cu efecte negative la nivel cognitiv: afectarea memoriei, a capacității de procesare a informației și pierderea capacității de concentrare. Acestea împiedică recuperarea și afectează funcționalitatea în viața socială și la serviciu.


În cadrul studiului au fost combinate datele obținute în cadrul testelor clinice pe un total de 385 pacienți cu schizofrenie. S-a observat că după un program de aerobic de aproximativ 12 săptămâni (bicicletă sau alergare pe bandă) combinat cu medicația, persoanele au prezentat o îmbunătățire generală la nivel cerebral comparativ cu cele care au primit doar medicație.


Zonele creierului care au beneficiat cel mai mult de efectele sportului au fost cele implicate în abilitatea de a înțelege situațiile sociale, concentrarea atenției și memoria de lucru. Totodată, pacienții care au făcut mai multe exerciții au avut și cele mai bune rezultate la nivel cognitiv.


Studiul a fost publicat în jurnalul științific cel mai important la nivel global dedicat schizofreniei - Schizophrenia Bulletin.


Rezultatele sunt importante în contextul în care se caută metode suplimentare prin care să poată fi gestionate aspectele negative ale bolii și este îmbucurător că exercițiile fizice pot avea efecte benefice.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 16-05-2020 | creare: 12-08-2016 | Vizite: 3704
Bibliografie
Exercise can tackle symptoms of schizophrenia, link: https://medicalxpress.com/news/2016-08-tackle-symptoms-schizophrenia.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  •