Dieta DASH și rolul ei în prevenția gutei

Dieta DASH și rolul ei în prevenția gutei

©

Autor:

Dieta DASH și rolul ei în prevenția gutei
Consumul unei diete în care să predomine fructele È™i legumele, iar aportul de sare să fie limitat, la fel È™i cel de carne roÈ™ie ar putea contribui la reducerea riscului de gută, potrivit  unui studiu amplu de cohortă, prospectiv, publicat recent în jurnalul È™tiinÈ›ific BMJ. La polul opus s-a constatat că indivizii care adoptă un stil alimentar tipic dietei americane, bogat în carbohidraÈ›i rafinaÈ›i, sare È™i carne roÈ™ie prezintă un risc crescut de a dezvolta această condiÈ›ie medicală.

Aflați din articol mai multe informații despre gută, cauzele, diagnosticul și mai ales, tratamentul acestei afecțiuni.

Noi date sugerează că dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ar putea reprezenta o strategie dietetică atractivă È™i eficientă în prevenÈ›ia gutei È™i a comorbidităților asociate, la pacienÈ›ii cu hiperuricemie.” Această afirmaÈ›ie este inclusă în cadrul unui editorial publicat în Medscape Medical News care menÈ›ionează rolul dietei DASH în reducerea nivelului de acid uric din sânge, pe lângă binecunoscutele beneficii È™i implicaÈ›ii în diminuarea riscului cardiovascular, a accidentului vascular cerebral È™i a litiazei renale.

În cadrul studiului au fost analizate particularitățile dietetice ale 44,000 de bărbaÈ›i cu vârsta cuprinsă între 40 È™i 75 de ani. ParticipanÈ›ii au fost monitorizaÈ›i o perioadă de 26 de ani, fiind evaluaÈ›i cu privire la obiceiurile alimentare È™i starea de sănătate la fiecare 4 ani. Datele colectate au fost comparate ulterior din prisma similitudinilor fie cu dieta DASH, fie cu alimentaÈ›ia americanilor.

În perioada de urmărire, 1731 dintre bărbaÈ›i au fost diagnosticaÈ›i cu gută. În cazul bărbaÈ›ilor cu un tipar alimentar aproapiat dietei DASH riscul de gută a fost însă mai redus, comparativ cu cei ce au aderat la principiile de dietă vestică. Rezultatele au rămas aceleaÈ™i chiar È™i după ce au fost ajustate în funcÈ›ie de alÈ›i factori de risc pentru gută precum consumul în exces de alcool, indicele de masă corporală crescut È™i vârsta înaintată.

Rezultatele studiului nu demonstrează dacă dieta DASH reduce riscul de apariÈ›ia a gutei. Însă principiile unei astfel de alimentaÈ›ii reflectă o modalitate facilă È™i realistă de a consuma alimentele, constituind un model uÈ™or de explicat, diseminat È™i de înÈ›eles la nivel populaÈ›ional, dar È™i în practica clinică. Avantajele acestei diete sunt cu atât mai mari cu cât majoritatea pacienÈ›ilor care suferă de gută prezintă È™i multiple comorbidități ce interesează sistemul cardiovascular.

CitiÈ›i mai multe despre principiile dietei DASH în articol.

Sursa: Medscape

Data actualizare: 17-05-2017 | creare: 17-05-2017 | Vizite: 2931
Bibliografie
DASH Diet May Reduce Gout Risk, link: https://www.medscape.com/viewarticle/879780
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii oferă o nouă È›intă terapeutică pentru tratamentul gutei
  • Rolul acidului uric în gută
  • Scăderea în greutate: elementul cheie pentru prevenÈ›ia gutei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum