Evaluarea eficacității unei proceduri minim-invazive pentru reducerea durerii pelvine asociate bolii venoase pelvine
©
Autor: Airinei Camelia
Un nou studiu clinic randomizat și controlat își propune să stabilească dacă o procedură minim-invazivă de embolizare a venelor ovariene și pelvine poate ameliora durerea cronică pelvină și crește calitatea vieții la femeile cu boală venoasă pelvină (BVP). Cadrul general al cercetării, inițiat de experți de la Weill Cornell Medicine și University of North Carolina School of Medicine, urmărește să ofere dovezi cantitative solide despre beneficiile acestei intervenții, cu scopul de a genera recunoaștere și susținere financiară din partea asiguratorilor.
Embolizarea venelor ovariene și pelvine, o procedură minim-invazivă, a fost explorată anterior în studii nerandomizate, unde s-au observat reduceri ale presiunii venoase și ameliorări ale durerii. Noul studiu dorește să confirme aceste rezultate în cadrul unui trial riguros, randomizat și controlat, pentru a furniza date robuste și generalizabile.
Nici participantele, nici echipa de cercetare nu vor ști ce intervenție a fost aplicată (dublu-orbire). La final, pentru pacientele din grupul de control care continuă să aibă nevoie de tratament, intervenția de embolizare va fi disponibilă după încheierea perioadei de studiu.
sursa: News Medical
Contextul medical și semnificația problemei
BVP este caracterizată de dilatarea și incompetența venelor pelvine și ovariene, care nu mai pot evacua corespunzător sângele. Consecința este acumularea sângelui și apariția presiunii locale, provocând durere cronică și simptome care pot afecta semnificativ viața de zi cu zi. Condiția este subdiagnosticată și frecvent neglijată, deși se estimează că până la 15% dintre femeile aflate la vârstă fertilă suferă de această problemă.Embolizarea venelor ovariene și pelvine, o procedură minim-invazivă, a fost explorată anterior în studii nerandomizate, unde s-au observat reduceri ale presiunii venoase și ameliorări ale durerii. Noul studiu dorește să confirme aceste rezultate în cadrul unui trial riguros, randomizat și controlat, pentru a furniza date robuste și generalizabile.
Designul studiului și metodologia
Cercetarea va include inițial 40 de femei cu BVP, recrutate din mai multe centre medicale din SUA. Participantele vor fi împărțite aleator în două grupuri:- Grupul de tratament (embolizare): Se va introduce un cateter printr-o venă de la nivelul gâtului până la venele pelvisului. Odată ajuns la destinație, se vor elibera substanțe și se vor plasa micro-coili sau dopuri metalice pentru a bloca venele afectate și a reduce fluxul sanguin anormal.
- Grupul de control (venografie): Participantele vor trece printr-o procedură similară de introducere a cateterului, dar fără a se realiza embolizarea; se vor obține doar imagini radiologice (venografie) ale venelor, documentând starea acestora.
Nici participantele, nici echipa de cercetare nu vor ști ce intervenție a fost aplicată (dublu-orbire). La final, pentru pacientele din grupul de control care continuă să aibă nevoie de tratament, intervenția de embolizare va fi disponibilă după încheierea perioadei de studiu.
Evaluarea rezultatelor
Pentru a măsura impactul, studiul va folosi o serie de instrumente de evaluare a durerii și calității vieții, precum scale de intensitate a durerii, chestionare de sănătate globală și de impresie a pacientului asupra schimbărilor (PROMIS, PGIC, EQ-5D). Măsurătorile vor fi efectuate înainte de procedură, apoi la intervale de 1, 3 și 6 luni post-intervenție. Astfel, se va urmări evoluția simptomelor, modificările fiziologice și reducerea consumului de analgezice.Beneficii potențiale și implicații
Dacă rezultatele vor demonstra că embolizarea venelor ovariene și pelvine reduce durerea și îmbunătățește calitatea vieții, acest lucru ar putea crește gradul de conștientizare a bolii venoase pelvine și încuraja mai multe paciente să caute evaluare și tratament. În plus, astfel de date ar putea convinge asiguratorii să acopere costurile procedurii, sporind accesul la tratament pentru un număr mai mare de femei.sursa: News Medical
Data actualizare: 19-12-2024 | creare: 19-12-2024 | Vizite: 47
Bibliografie
Clinical trial to evaluate minimally invasive procedure for women with pelvic venous disease, link: https://www.news-medical.net/news/20241218/Clinical-trial-to-evaluate-minimally-invasive-procedure-for-women-with-pelvic-venous-disease.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Hidrogeluri sensibile la stimuli pentru contracepția mecanică reversibilă și tratamentul endometriozei
- Cercetările susțin avortul foarte timpuriu pentru femeile care doresc oprirea sarcinii
- Cum evoluează compoziției laptelui matern de-a lungul perioadei de alăptare
- Bufeurile după menopauză reprezintă un risc de sindrom metabolic
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dureri.
- Durere pelvina, ajutor va rog :((
- Bubite mici rosii pe penis si durere in zona pelviana
- Durere de bazin
- Infecție urinara sau inflamatie a ovarelor?
- Durere zona pelviana
- Secreti urate si durere
- Dureri pelvine
- Durere pelvina, rog o indrumare
- Dureri pelvine si de sani