Ești însărcinată? Atenție la consumul de lemn dulce!

Ești însărcinată? Atenție la consumul de lemn dulce!

©

Autor:

Ești însărcinată? Atenție la consumul de lemn dulce!
Lemnul dulce este un îndulcitor foarte cunoscut, prezent în băuturile răcoritoare, în alimente, produse vegetale È™i suplimentele nutritive din plante. S-a creat o opinie populară eronată conform căreia lemnul dulce este sănătos È™i lipsit de efecte secundare, fapt care a condus la consumul larg, deliberat al acestuia È™i care ocazional poate determina reacÈ›ii adverse.

Extractul de lemn dulce este obÈ›inut din rădăcina plantei Glycyrrhiza glabra, frecvent întâlnită în regiunile din Asia Centrală (Iran, Turkmenistan, Afghanistan, respectiv China). SubstanÈ›a activă cea mai reprezentată în lemnul dulce este glicirizina, cu o putere de îndulcire de aproximativ 50 de ori mai mare decât a zahărului È™i care oferă gustul particular de lemn-dulce. Consumul moderat a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, fiind considerat eficient pentru calmarea rapidă a gâtului iritat, a tusei uscate È™i în afecÈ›iunile care vizează mucoasele tractului gastrointestinal etc.

Din păcate, consumul prelungit È™i în cantități mari de glicirizină amplifică efectele cortizolului (hormonul de stres) È™i poate perturba echilibrul dintre sodiu È™i potasiu, având efecte hipertensoare. În acest sens, s-a propus limitarea consumului de glicirizină la 100 mg/zi, aproximativ cantitatea care se găseÈ™te în 60-70g bomboane cu lemn-dulce. Este dificil de estimat însă aportul total de glicirizină din băuturi, suplimente È™i extracte vegetale, care pot conÈ›ine fiecare cantități variate de substanță activă.

Un studiu publicat în American Journal of Epidemiology (2017) în Finlanda a generat noi atenÈ›ionări cu privire la consumul de lemn-dulce în decursul sarcinii, care în cantități mari ar putea avea efecte negative asupra dezvoltării cognitive a copilului, observabile mai ales în perioada pubertară. Mai precis, s-a remarcat că tinerii ce au fost expuÈ™i în perioada intrauterină la concentraÈ›ii mari de glicerizină în urma consumului matern voluntar de lemn-dulce, au înregistrat rezultate mai slabe în cadrul evaluării cognitive, echivalentul a 7 puncte de IQ (coeficient de inteligență).

DeficienÈ›e au fost observate È™i în ceea ce priveÈ™te capacitatea de memorare, iar copiii expuÈ™i la glicirizină au avut o frecvență mai mare a tulburărilor comportamentale de tip ADHD (Attention Deficit Hiperactivity Disorder), comparativ cu băieÈ›ii È™i fetele provenite din mame care au consumat puÈ›ină glicirizină sau deloc. În cazul fetelor, pubertatea s-a instalat precoce.

În cadrul acestui studiu, aportul crescut de glicirizină a fost definit drept consumul zilnic a 70 mg în comparaÈ›ie cu 35 mg, considerat aport scăzut.

Sursa: Foucus on Food Safety

Data actualizare: 17-03-2017 | creare: 17-03-2017 | Vizite: 5768
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum