Rolul acizilor grași omega-3 și omega-6 în timpul sarcinii
În timpul sarcinii normale, inflamația este asociată cu placentația, implantarea și nașterea. O inflamație necontrolată ar putea avea efecte adverse severe asupra mamei și copilului. Prin urmare, este esențial să înțelegem interacțiunile moleculare care au loc în timpul inflamației controlate în timpul sarcinii.
Ce este inflamația?
Inflamația este o activitate biologică importantă necesară pentru a apăra organismul împotriva infecțiilor. S-a dovedit că inflamația suprimă și previne infecția. În plus, este implicată în rezolvarea leziunilor țesutului și promovarea reparării și regenerării țesutului.
Inflamația este facilitată de chemokine și citokine care afectează vasele de sânge, țesuturile și nervii.
Un răspuns inflamator este mediat de molecule pro- și anti-inflamatorii. S-a observat că moleculele anti-inflamatorii sunt sintetizate simultan pentru a ameliora inflamația.
Manifestarea inflamației poate fi obiectivată prin cele cinci semne cele mai comune: durere, febră, pierderea funcției, roșeață și umflare.
Dieta poate ajuta la scaderea inflamației. Acizii grași omega-3 (n-3 AG) și acizii grași omega-6 (n-6 AG) sunt implicați în mai multe funcții importante ale organismului, inclusiv reglarea sistemului inflamator.
Asocierea dintre inflamație și nutriție în timpul sarcinii
Organismul depinde în mare măsură de inflamație în trei faze distincte ale sarcinii:
- În primul rând, în faza timpurie a sarcinii (primul și al doilea trimestru), când se produc implantarea și placentația. În această fază, inflamația permite celulelor placentare să stabilească fluxul de sânge materno-fetal.
- În al doilea rând, în timpul sarcinii medii, când fătul crește într-un mediu anti-inflamator.
- În final, în ultimul trimestru al sarcinii mediul este din nou inflamator, căci mamele încep să se pregătească pentru naștere.
S-a ajuns la un consens în privința rolul acizii grași omega-3 și omega-6 în diferitele etape ale inflamației.
Este esențial să furnizăm AG esențiali, cum ar fi acidul linoleic (LA) și acidul alfa-linolenic (ALA), din dietă.
Acidul linoleic este sursa principală a acidului dihomo γ-linolenic (DGLA) și acidului arachidonic (AA).
La fel, acidul alfa-linolenic (ALA) este sursa principală din care se sintetizează acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). În majoritatea cazurilor, s-a observat o conversie ineficientă a ALA în EPA sau DHA, adică 8-10% din ALA a fost convertit în EPA, în timp ce mai puțin de 1% în DHA. Prin urmare, este important să consumați DHA și EPA prin dietă pentru a atinge nivelul recomandat.
Rolurile acizilor grași Omega-3 și Omega-6 în timpul sarcinii
Există multe studii ce au indicat importanța acizilor grași Omega-3 în timpul sarcinii. De exemplu, acidul docosahexaenoic (DHA) este esențial pentru dezvoltarea adecvată a sistemului nervos și a retinei fetale. Acidul linoleic (AA), un tip de acid gras Omega-6, se acumulează în creierul fetal și este vital pentru dezvoltarea sa. Totuși, o dezechilibrare în consumul de acizi grași Omega-3 și Omega-6 ar putea afecta echilibrul homeostatic din organismul matern și al copilului.
Asa cum am menționat mai sus, acizi grași Omega-3 și Omega-6 sunt asociați cu cascada inflamatorie.
Cele două tipuri de acizi grași concurează pentru enzimele ciclo-oxigenaze (COX), lipo-oxigenaze (LOX) sau citocromul P450 (CYP450), pentru a crea eicosanide. De obicei, acid gras Omega-6 sintetizează eicosanide pro-inflamatorii, în timp ce metaboliții acidului gras Omega-3 sunt anti-inflamatori.
Funcția principală a eicosanidelor este de a crește mediul pro-inflamator sau de a induce procesul de reparare și rezolvare a țesuturilor. De asemenea, acești metaboliți reglează inflamația în timpul sarcinii. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege funcția eicosanidelor în timpul sarcinii normale.
Cantitatea de Omega-3 recomandată în timpul sarcinii
Nu există recomandări consistente privind cantitatea optimă de consum zilnic de acizi grași omega-3 în timpul sarcinii. Cele mai multe recomandări sunt de aproximativ 200g de EPA și DHA pe zi. În SUA, dieta femeilor gravide este adesea bogată în acizi grași omega-6 și săracă în acizi grași omega-3, ceea ce crește riscul de rezultate materno-infantile nefavorabile din cauza inflamației nereglementate.
În concluzie, este important să se acorde atenție echilibrului dintre acizi grași Omega-3 și Omega-6 în dieta femeilor gravide. Un consum adecvat de acizi grași Omega-3, cum ar fi EPA și DHA, poate ajuta la reglarea inflamației și la prevenirea complicațiilor în timpul sarcinii.
Something Smells Fishy: How Lipid Mediators Impact the Maternal–Fetal Interface and Neonatal Development. Biomedicines. 2023; 11(1):171.
https://www.mdpi.com/2227-9059/11/1/171
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dieta bogată în grăsimi în sarcina ar putea favoriza astmul la copil
- Un dezechilibru al nivelurilor a două proteine placentare poate fi un indicator important al riscului de preeclampsie
- Dieta proastă a mamei în timpul sarcinii crește riscul descendenților de a suferi de boala ficatului gras non-alcoolic
- Stresul prelungit al mamei în sarcină și efectele asupra copilului
- Carența de acizi grași esențiali
- Dieta in sarcina
- Dieta in luna 2 de sarcina
- Dieta in luna 3 de sarcina
- Dieta in luna 4 de sarcina
- Dieta in luna 5 de sarcina
- Dieta in luna 6 de sarcina
- Dieta in luna 7 de sarcina
- Dieta in luna 8 de sarcina
- Dieta in luna 9 de sarcina
- Necesarul de principii nutritive in sarcina
- Omega 3
- Ce efecte are Omega 3 pentru creier/psihic?
- Suplimente alimentare din farmacii
- Omega 3(uleiul de peste)
- Omega 3 chiar ajuta la creier?
- Un ulei de peste Omega 3 de calitate?
- Dieta gravidei?