Endometrioza - 10 tratamente naturale eficiente

©

Autor:

Endometrioza - 10 tratamente naturale eficiente

Potrivit studiilor, aproximativ 176 milioane de femei din întreaga lume se confruntă cu endometrioza, o afecțiune gravă, ce rămâne, în mare parte, încă un mister. Factorul genetic, alimentația, menstruația retrogradă sau pur şi simplu un sistem imunitar/hormonal deficitar sunt doar câteva dintre posibilele cauze ale endometriozei, niciuna demonstrată oficial. (1)

Cu toate astea, endometrioza poate duce chiar și la infertilitate, fiind diagnosticată și tratată destul de târziu, în mare parte din cauza asocierii simptomelor cu alte afecțiuni mai cunoscute.

Endometrioza reprezintă de fapt prezența țesutului asemănător endometrului în afara localizării normale, adică a uterului, şi anume în trompele uterine, ovare, dar și în abdomenul superior sau chiar în alte zone din corp, în forme mai grave ale bolii.

Doar câteva dintre simptomele asociate endometriozei sunt următoarele:

  • sindrom premenstrual accentuat
  • menstruaţie abundentă şi dureroasă (dismenoree)
  • durere în timpul actului sexual (dispareunie)
  • infecţii repetate ale tractului urinar
  • chisturi ovariene
  • hemoragie
  • aderenţele endometriozice
  • dureri abdominale
  • infertilitate (1)


Fiecare caz, însă, este diferit, aşa că nivelul durerii sau prezenţa unuia sau mai multor semnale de alarmă diferă în funcţie de femeie.

Medicina alopată oferă, pentru moment, doar soluţii temporare de atenuare a acestei afecţiuni. Astfel, tratamentele hormonale şi intervenţia chirurgicală, mai precis operaţia laparoscopică, sunt cele mai indicate forme de tratament pentru endometrioză. De altfel, această afecţiune poate fi diagnosticată oficial doar în urma laparoscopiei, dar medicul poate indica un risc mare de endometrioză în urma anamnezei şi a unei valori mari a markerului tumoral CA125. (2)

Pentru că aceste soluţii nu oferă decât o atenuare temporară a simptomelor, endometrioza revenind chiar şi după operaţia chirurgicală, mai multe studii au demonstrat că abordarea naturală poate veni în sprijinul pacientelor cu endometrioză.

În cazul în care te confrunţi cu această afecţiune, iată mai jos 10 tratamente naturale eficiente. Bineînţeles, nu există deocamdată nicio garanţie, însă toate aceste măsuri ar putea să scadă riscurile de recidivă şi să îţi atenueze cu mult simptomele.

Evită alimentele/produsele estrogenice

Producţia de estrogen poate influenţa negativ endometrioza, ca şi în cazul altor afecţiuni şi tipuri de cancere. Organismul nu poate elimina estrogenul, formându-se astfel un dezechilibru care, coroborat cu alţi factori, duce la formarea aderenţelor endometriozice, chisturi ovariene, balonare, tulburări de tranzit, etc. De aceea, ar fi indicat să eviţi alimentele şi produsele estrogenice cum ar fi soia, produsele procesate şi conservate, îndulcitorii artificiali, unele uleiuri folosite în aromoterapie, produsele de machiaj, cele de curăţare, etc. E drept că foarte greu poţi renunţa la ele în totalitate, dar e bine să ştii potenţialul lor efect şi să încerci să le eviţi. (3)

Renunţă la carnea roşie şi optează, în schimb, pentru o porţie de legume verzi pe zi

Un studiu publicat în Human Reproduction Oxford Journals a arătat că consumul de carne, în special carne roşie, creşte foarte mult riscul de endometrioză. Pe de altă parte, acelaşi studiu sugerează faptul că o porţie de legume verzi pe zi scade semnificativ acest risc. (4)

Dacă decizi să renunţi în totalitate la carne, asigură-te că îţi iei aportul de proteine şi vitamine necesare din alte surse sau suplimente alimentare.

Renunţă la gluten!

Se pare că şi glutenul este unul dintre factorii de risc în ceea ce priveşte endometrioza. Un studiu realizat în 2012 şi publicat de US National Library of Medicine National Institutes of Health a demonstrat că simptomele asociate endometriozei au scăzut foarte mult după ce subiecţii studiului au renunţat la produsele din gluten timp de 12 luni. (5)

Ai grijă la produsele care conţin zahăr!

Zahărul creşte nivelul insulinei în corp ceea ce favorizează atât endometrioza, cât şi cancerul endometrial. Deşi există, deocamdată, destul de puţine studii care să determine o legătură sigură între zaharoză, consumul de produse alimentare bogate în zahăr şi riscul de cancer endometrial, cercetările efectuate până în acest moment vorbesc despre un anume risc pe care ar fi indicat să îl elimini. (6)

De altfel, în Medicina Tradiţional Chineză se consideră că dulciurile şi alte produse cu un indice glicemic mare stau la baza dezvoltării endometriozei şi a dominanţei estrogenice. (7)

Există voci care susţin că şi lactatele de vacă şi oaie ar trebui evitate, întrucât ele pot creşte inflamaţia în corp.

Consumă alimente bogate în licopen!

Un studiu prezentat la American Society of Reproductive Medicine Conference din San Francisco a arătat că licopenul poate trata aderenţele endometriozice. Experţii susţin că o roşie pe zi sau o tabletă de licopen pot fi de ajutor, iar o dietă regulată, bogată în licopen este cu atât mai binevenită.

Surse importante de licopen sunt roşiile (în special gătite), pepenele roşu, papaya, ardeii roşii, varza roşie, mango, morcovii, etc. (8)

Optează şi pentru surse de resveratrol, un antioxidant puternic

Cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, resveratrolul din strugurii roşii, de pildă, poate împiedica dezvoltarea aderenţelor endometriozice. La această concluzie au ajuns cercetătorii implicaţi într-un studiu din Germania. E drept că, şi în acest caz, mai multe studii sunt necesare pentru un verdict oficial, însă nu ar strica să începi încă de acum să introduci în dieta ta suplimente cu resveratrol sau surse naturale, cum ar fi strugurii roşii, alune, zmeură, afine, merişoare, ciocolată neagră, etc. (9)

Înlocuieşte cafeaua cu ceaiul verde

Ceaiul verde ar putea diminua durerile asociate cu endometrioza şi ar scădea riscul aderenţelor endometriozice. Acestea sunt concluziile unui studiu din 2013, prezentat în revista Human Reproduction. Acest efect benefic este dat de EGCG, epigallocatechin-3-gallate, o substanţă activă din ceaiul verde. De altfel, poţi opta şi pentru suplimente alimentare cu ceai verde, însă ar fi bine să te asiguri că procentul de EGCG este unul ridicat, tocmai pentru a beneficia de efectele sale pozitive. (10)

Scade riscul aderenţelor endometriozice cu ulei de peşte

Uleiul de peste nu trebuie să lipsească dintr-o dietă anti endometrioză. Se pare că substanţele EPA şi DHA împiedică formarea aderenţelor endometriozice – asta susţin specialiştii studiului publicat în US National Library of Medicine National Institute of Health. De altfel, uleiul de peşte este bogat în vitamina D, o vitamină importantă în contextul dereglărilor hormonale. (11)

Cu toate astea, dacă iei o doză mai mare de vitamina D decât cea recomandată, consultă-ţi doctorul pentru a elimina riscul unei intoxicări cu vitamina D. (12)

Redu inflamaţia cu N-acetyl-cysteină

Un studiu recent atestă faptul că NAC (N-acetyl-cysteină) ar putea fi de ajutor atât în reducerea inflamaţiei din corp, cât şi în reducerea chisturilor şi a aderenţelor endometriozice. Potrivit studiului realizat în Italia, pacientelor le-au fost administrate 600 mg de NAC, de trei ori pe zi, în trei zile consecutive ale săptămânii, timp de trei luni. Doza de 1,8 g pe zi nu prezintă, conform specialiştilor, efecte secundare şi mai fusese administrată şi în alte afecţiuni.

După cele 3 luni de administrare, s-a constatat o îmbunătăţire evidentă în cazul pacientelor care luaseră NAC în comparaţie cu cele care nu luaseră niciun tratament: mai multe chisturi ovariene se diminuaseră sau dispăruseră şi existau mai puţine cazuri de creştere sau apariţie a acestui tip de formaţiuni. (13)

Ia în calcul şi alte terapii complementare, cum ar fi acupunctura

Abordarea complementară în contextul endometriozei poate fi de bun augur, atât timp cât întâlneşti un terapeut care să cunoască detalii despre această boală. Deşi mai multe studii sunt necesare, există cercetări care au arătat că acupunctura poate fi eficientă în controlarea durerii asociate cu endometrioza.

Aşadar, poţi apela la această alternativă, atât timp cât eşti sigură că terapeutul tău este unul calificat şi are experienţă în ceea ce priveşte endometrioza. (14)

Data actualizare: 09-10-2014 | creare: 09-10-2014 | Vizite: 91681
Bibliografie
(1) Endometrioza, link: https://www.endofound.org/endometriosis
(2) Testarea de laborator pentru endometrioză, link: https://ccf.org/reproductiveresearchcenter/docs/faltdoc063.pdf
(3) Producția de estrogen in endometrioză,link: https://www.livingwithendometriosis.org/wp-content/uploads/2009/01/293.pdf
(4) Consumul alimentelor selectate și riscul de endometrioză, link: https://humrep.oxfordjournals.org/content/19/8/1755.long
(5) Dieta fără gluten: o noua strategie in managementul durerilor asociate cu endometrioză, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23334113
(6) Zaharoza, alimentele bogate în zahăr și riscul cancerului endometrial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21765006
(7) Tratarea endometriozei cu TCM (Traditional Chinese Medicine), link: https://mandevilleacupuncture.com/files/TCM/disease/Treating_Endometriosis_with_TCM.pdf#page=2&zoom=auto,-99,366
(8) Consumul de roșii lupta contra unei afecțiuni ginecologice ce afectează 2 milioane de femei din UK, link: https://www.dailymail.co.uk/health/article-1084992/Eating-tomatoes-fights-painful-womb-condition-affecting-2-million-UK-women.html
(9) Resveratrolul este un inhibitor puternic al proliferării celulare in endometrioză, link: https://humrep.oxfordjournals.org/content/early/2013/02/20/humrep.det031.abstract
(10) Ceaiul verde ar putea ajuta în endometrioză, link: https://www.bellaonline.com/articles/art173060.asp
(11) Suplimentele din ulei de peşte inhibă formarea aderenţelor asociate cu endometrioza, într-un studiu realizat pe rozătoare, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582352/
(12) Toxicitatea vitaminei D, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-d-toxicity/faq-20058108
(13) O promisiune in tratamentul endometriozei: un studiu observational in reducerea chisturilor endometriozice cu N-acetyl-cysteina, link: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/240702/
(14) Este acupunctura, în asociere cu medicina convențională, eficientă în tratarea durerilor asociate cu endometrioza?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20728977
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Endometrioza și anumite subtipuri de cancer ovarian pot avea aceeași bază genetică
  • Endometrioza - ghidul pacientului
  • Legătura dintre flora intestinală și evoluția endometriozei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum