Eficiența dietelor ce conțin D-aluloză la pacienții ce suferă de diabet de tip 2

©

Autor:

Eficiența dietelor ce conțin D-aluloză la pacienții ce suferă de diabet de tip 2
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Kagawa oferă noi perspective referitoare la eficiența dietelor special concepute pentru persoanele care suferă de diabet non-insulodependent și care conțin D-aluloză. Conform oamenilor de știință, astfel de îndulcitori se folosesc deseori la persoanele ce prezintă afecțiuni metabolice drept înlocuitori ai zahărului, având efecte dovedite de reducere a incidenței diabetului și obezității.

Eșantionul de studiu a fost compus din 24 de persoane internate la Spitalul Universitar din Kagawa, Japonia, între luna decembrie a anului 2019 și august a anului 2022, și cărora li s-a introdus în dietă D-aluloza ca înlocuitor de zahăr, pentru a monitoriza controlul glicemic ce se poate obține în cazul consumului acesteia. Participanții au fost împărțiți în două grupuri, primul dintre acestea urmând o dietă în care a fost introdusă substanța, iar cel de-al doilea o dietă strictă, convențională pentru această afecțiune.

Rezultatele au arătat că D-aluloza a determinat valori mai bune ale glicemiei postprandiale la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, în comparație cu cei ce au urmat o dietă strictă, prezentând totodată și un efect protector asupra capacității celulelor beta pancreatice de a secreta insulină, scăzând astfel necesarul administrării formei exogene a acesteia. Mai mult, a fost observată și o reducere a gradului de inflamație din organism, tradusă clinic printr-o scădere a nivelurilor de proteină C reactivă.

Mecanismele ce stau la baza efectelor D-alulozei asupra homeostaziei glicemice sunt reprezentate de capacitatea acesteia de inhibare a absorbției monozaharidelor la nivelul intestinului subțire, stimularea sintezei de glicogen hepatic prin activarea glucokinazei, oferirea unui grad de protecție celulelor pancreatice și îmbunătățirea capacității de secreție a insulinei, la o doză de doar 8.5 grame de D-aluloză pe zi.

Mai mult, prin creșterea secreției de GLP-1 și prin modificarea activității sistemului nervos central pe cale a nervului vag, substanța are capacitatea de a îmbunătăți toleranța organismului la glucoză și de a reduce apetitul, aspecte importante în ameliorarea simptomatologiei unei afecțiuni metabolice precum diabetul. De menționat este și faptul că participanții nu au raportat existența unor diferențe evidente între cele două diete în ceea ce privește mirosul, asezonarea sau aspectul acestora, precum și în cazul gradului de savoare, iar pacienții din cele două grupuri nu au putut să diferențieze cele două diete.

Data actualizare: 26-06-2023 | creare: 26-06-2023 | Vizite: 522
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Listă alimente indicate în diabet
  • Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
  • Legumele și tuberculii de culoare mov au proprietăți antidiabetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum