Efectul medicamentelor care reduc glicemia asupra rezultatelor renale la pacienții cu diabet de tip 2

Efectul medicamentelor care reduc glicemia asupra rezultatelor renale la pacienții cu diabet de tip 2

©

Autor:

Efectul medicamentelor care reduc glicemia asupra rezultatelor renale la pacienții cu diabet de tip 2
Un studiu recent publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine, care a analizat impactul a patru clase diferite de medicamente asupra rezultatelor renale la persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 indică faptul că administrarea acestor medicamente concomitent cu metformină, tratamentul uzual potrivit ghidurilor clinice, nu aduce îmbunătățiri semnificative în prevenirea progresiei bolii renale diabetice.
Cercetarea a inclus persoane cu vârsta de peste 30 de ani, diagnosticaÈ›i cu diabet zaharat de tip 2 de mai puÈ›in de 10 ani È™i cu o valoare a hemoglobinei A1c (HbA1c) cuprinsă între 6,8% È™i 8,5%. ToÈ›i participanÈ›ii la studiu erau trataÈ›i cu metformină, iar cercetătorii au adăugat una dintre cele patru clase de medicamente pentru a gestiona în mod intens glicemia. Clasele de medicamente utilizate au fost sitagliptin (un inhibitor al enzimei dipeptidil peptidază-4), liraglutidă (antagonist al unui hormon cu rol în reglarea nivelului de glucoză din sânge), glimepiridă (o sulfoniluree) È™i glargina (o insulină bazală).

În general, studiul a indicat că niciuna dintre cele patru clase de medicamente utilizate pentru gestionarea glicemiei nu a prezentat un avantaj semnificativ în prevenirea progresiei bolii renale diabetice pentru pacienÈ›ii cu diabet de tip 2. Astfel, nu s-a observat o diferență semnificativă în rezultatele renale între aceste medicamente È™i metformină.

Rezultatele studiului sugerează că, în cazul persoanelor cu diabet de tip 2 care primesc deja tratament cu metformină È™i doresc să adauge o a doua clasă de medicamente pentru a gestiona glicemia, alegerea unei clase specifice nu pare să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor renale. Descoperirile studiului actual oferă informaÈ›ii valoroase medicilor È™i pacienÈ›ilor cu diabet zaharat de tip 2, deoarece evidenÈ›iază faptul că decizia terapeutică în rândul acestor pacienÈ›i ar trebui să fie influenÈ›ată de alÈ›i factori, necunoscuÈ›i în prezent.

Studiul are anumite limitări, precum durata relativ scurtă de urmărire È™i numărul limitat de participanÈ›i. În plus, nu s-au investigat alte variabile care ar putea influenÈ›a rezultatele renale, cum ar fi tensiunea arterială sau nivelurile de lipide. În viitor, ar putea fi necesare studii suplimentare, care să ia în considerare aceste variabile È™i să analizeze mai îndeaproape impactul diferitelor clase de medicamente antidiabetice asupra sănătății renale.

sursa: News Medical
foto: AhmetMisirligul/Shutterstock.com

Data actualizare: 30-05-2023 | creare: 30-05-2023 | Vizite: 307
Bibliografie
Do glucose-lowering medications have different effects on kidney outcomes? link: https://www.news-medical.net/news/20230526/Do-glucose-lowering-medications-have-different-effects-on-kidney-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum