Efectele pe care morfina le are asupra tumorilor canceroase

Efectele pe care morfina le are asupra tumorilor canceroase

©

Autor:

Efectele pe care morfina le are asupra tumorilor canceroase

Utilizat pentru reducerea durerilor, inclusiv ale pacienÈ›ilor suferinzi de cancer, morfina este un medicament din clasa opioidelor cu o acÈ›iune directă asupra sistemului nervos central ÅŸi indirectă asupra sistemului nervos periferic. Morfina are un efect analgezic puternic, motiv pentru care este utilizat pe scară largă de către bolnavii cu dureri severe, pentru îmbunătățirea calității vieÈ›ii. Precum majoritatea medicamentelor, prezintă anumite efecte adverse, însă de o gravitate redusă, raportându-ne la beneficiile sale.

Ceea ce ar putea să reprezinte o reală problemă este efectul pe care acest medicament l-ar putea avea în dezvoltarea sau extinderea tumorilor canceroase. La momentul actual există o serie de studii care emit ipoteze diametral opuse: în timp ce anumite studii scot în evidență efectele pozitive ale morfinei asupra cancerului, există ÅŸi o serie de studii care vorbesc despre efecte adverse provocate.

Mecanisme de acțiune asupra sistemului imunitar.

Morfina poate regla funcÈ›ia de apărare a organismului prin acÈ›iunea directă asupra celulelor responsabile de imunitate, dar ÅŸi într-un mod indirect, prin interacÈ›iunea cu sistemul nervos central, pentru eliberarea unor mediatori. Celulele macrofage sunt cele asupra cărora morfina are cea mai complexă acÈ›iune. Anumite funcÈ›ii îndeplinite de celule sunt inhibate, precum funcÈ›iile macrofagelor È™i a leucocitelor polimorfonucleare.

Influențează creșterea celulelor tumorale?

Majoritatea studiilor efectuate au confirmat faptul că prin administrarea de morfină poate fi inhibată sau proliferată creÅŸterea celulelor canceroase. Conform anumitor studii, administrarea de morfină în concentraÈ›ii mai mari de 10 pM ar putea inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. De asemenea, concentraÈ›iile crescute au inhibat proliferarea celulelor MCF-7 (linie celulară de adenocarcinom mamar la sân), în testele efectuate pe È™oareci. Aceste rezultate nu au putut fi pe deplin explicate, la fel cum nici efectele negative, întâlnite în alte studii, nu au un mecanism bine definit de producere.

În ciuda celor dovedite de testele efectuate de-a lungul ultimilor ani pe animale, există o serie de lucrări care contestă informaÈ›iile ÅŸi pun morfina într-o lumină nefavorabilă. Anumite studii au confirmat o creÅŸtere a celulelor K552 (leucemie mieloidă cronică) ÅŸi T-limfom Yurkat, în timp ce altele au raportat o creÅŸtere a progresiei cancerului la sân, prin administrarea în concentraÈ›ii mici ale morfinei.


Există un efect al morfinei asupra invaziei celulelor canceroase sau asupra inflamațiilor?

S-a raportat că migraÈ›ia ÅŸi mai apoi invazia celulelor cancerului la sân este încetinită de morfină, prin inhibarea metaloproteinazelor matriceale. De asemenea, ar exista tot un efect inhibator ÅŸi asupra matricilor metallopeptidază 2 (MMP-2) ÅŸi metallopeptidază 9 (MMP-9). Datele oferite de către specialiÈ™ti conÈ›in contradicÈ›ii, astfel că sunt neclare efectele acestui opioid asupra metastazelor. În ceea ce priveÈ™te funcÈ›iile antiinflamatoare, este confirmat faptul că inflamaÈ›iile pot fi prevenite de morfină. Cu toate acestea, morfina ar putea, de asemenea, să stimuleze degranularea celulelor mastocite, pentru eliberarea neutopeptidei SP. În acest fel răspunsul inflamator va fi agravat, iar rata de infectare mărită.

Studiile actuale dovedesc faptul că morfina are un efect dublu în ceea ce priveÈ™te celulele tumorale, dar ÅŸi metastazele sau inflamaÈ›iile ce pot apărea. Factorul principal pare să fie reprezentat de doza administrată ÅŸi de tipul tumorii asupra căreia acÈ›ionează. ConcentraÈ›iile mari par a inhiba celulele tumorale ÅŸi apariÈ›ia metastazelor, în timp ce dozele mici, de regulă administrate zilnic, sunt responsabile de proliferarea celulelor tumorale. Efectul este însă unul diferit, în funcÈ›ie de tipul de cancer. Deoarece mecanismele sunt neclare, opioizii nu reprezintă la momentul actual o opÈ›iune terapeutică în tratamentul tumorilor.

Chiar dacă par a exista efecte pozitive ale morfinei, sunt necesare multiple alte studii care să confirme aceste efecte, astfel că, la momentul actual, se recomandă administrarea dozelor recomandate pentru ameliorarea durerilor severe.


Sursa: Springer

 


Data actualizare: 11-12-2022 | creare: 05-12-2018 | Vizite: 11445
Bibliografie
The dual effect of morphine on tumor development, link: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12094-018-1974-5
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • O nouă clasă de analgezice modificate ce acÈ›ionează ca opioidele, dar fără a crea dependență
  • Reducerea dozei de opoide nu se asociază cu reducerea satisfacÈ›iei pacientului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum