Editarea genelor a devenit mai simplă

©

Autor:

Editarea genelor a devenit mai simplă
Un grup de cercetători au reuşit să facă tehnologia CRISPR mai acesibilă şi standardizată prin simplificarea complexului de implementare. Mult mai rapid si mai simplu, cum este prezentat în Nature Communications, platforma oferă posibiitatea de utilizare a ingineriei genetice ceea ce ar putea duce la depăşirea unei barieri foarte importante. CRISPR este o familie de secvenţe AND de la nivelul bacteriilor care conţin material viral de la virusurile care au atacat prokariotul. Aceste secvenţe au un rol cheie în cee ace priveşte sistemul de apărare al prokariotelor.
Tehnologia CRISPR poate fi programată să ţintească o secvenţă specifică a unui cod genetic şi să editeze AND-ul în locaţii precise. Acest lucru le poate permite oamenilor de ştiinţă să modifice permanent genele celulelor viabile şi ale unor organisme model pentru a putea explora funcţia genelor în laborator, inclusiv genele care sunt asociate cu diverse patologii. Această nouă tehnologie permite unui complex ribonucleoproteic să cliveze ADN-ul la nivelul anumitor secvenţe care se potrivesc în pereche cu secvenţe de ARN ghid.

Cu toate acestea, această tehnologie se loveşte de anumite bariere, printre care anumite constrângeri în ceea ce priveşte secvenţa care poate fi ţintită, specificitatea secvenţei care este ţintită, necesitatea unui ghid ARN pentru fiecare secvenţă genică care este ţintită. Multiple proiecte sunt iniţiate să ţintească anumite secvenţe genice ale bacteriei E. Coli care conferă rezistenţă la kanamicină utilizând o bază de date valabilă din 2006 datorită unei colaborări internaţionale între Universitatea Keio din Japonia şi Universitatea Purdue din Statele Unite ale Americii.

„Multe organisme model, înafară de E. Coli, au colecţii de gene înlocuite sau inserate care ar putea fi ţintite cu un singur ghid ARN printr-o manevră similară. Sperăm ca munca noastră să aducă o platformă vastă de abordări ale ingineriei genetice”, declară doctorul Toon Swings.

„Acesta este un exemplu bun al puterii geneticii bacteriene. Aici este unde CRISPR a fost descoperit pentru prima dată, şi acum iar, o tehnologie bacteriană diferită o poate face mult mai utilă”, declară doctoral Olivier Lichtarge, professor în biochimie, biologie moleculară şi farmacologie la Universitatea de Medicină Baylor.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-03-2021 | creare: 25-07-2018 | Vizite: 1230
Bibliografie
1. Toon Swings, David C. Marciano, Benu Atri, Rachel E. Bosserman, Chen Wang, Marlies Leysen, Camille Bonte, Thomas Schalck, Ian Furey, Bram Van den Bergh, Natalie Verstraeten, Peter J. Christie, Christophe Herman, Olivier Lichtarge, Jan Michiels. CRISPR-FRT targets shared sites in a knock-out collection for off-the-shelf genome editing. Nature Communications, 2018; 9 (1) DOI: 10.1038/s41467-018-04651-5
2. Gene editing just got easier, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180608085617.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost descoperite noi utilizări ale materialelor inteligente programabile CRISPR
  • Cercetătorii indică o modalitate mai sigură de a furniza terapia genică CRISPR
  • Tratamentul revoluționar bazat pe sistemul de editare genetică CRISPR distruge celulele canceroase
  •