Imagistică minim-invazivă, fără dispozitive de mari dimensiuni

©

Autor:

Imagistică minim-invazivă, fără dispozitive de mari dimensiuni
Tehnologia de auto-calibrare deschide noi oportunități pentru cercetare și industria medicamentelor. Echipe de cercetători de la Societatea Optică au dezvoltat un endoscop fără lentile care se auto-calibrează și care poate oferi imagini 3D cu obiecte de dimensiuni mai mici decât dimensiunile unei celule.
Endoscoapele convenționale captează imagini din interiorul corpului folosind camere și lumini. Acest dispozitiv, comparativ cu endoscoapele tradiționale, nu dispune de lentile sau componente optice, iar dimensiunile sale sunt reduse. Tocmai de aceea, dispozitivul ar putea fi utilizat de către specialiștii din domeniul imagisticii pentru monitoriza organismul uman, fără a mai avea nevoie de componente voluminoase și de încăperi mari în care să fie plasate dispozitivele. Noua abordare permite atât calibrarea în timp real a imaginilor obținute, cât și realizarea de examene imagistice cu o invazivitate minimă.

Unul dintre obstacolele pe care le-au avut de depășit cercetătorii, în momentul realizării acestei tehnologii, a fost acela al calibrării imaginilor. Fibra optică folosită avea posibilitatea să colecteze imagini, însă calibrarea lor nu se putea realiza. Pentru a rezolva această problemă, specialiștii au utilizat un vârf de sticlă cu o grosime de doar 150 de microni, plasat în vârful unui pachet de fibre. Componenta cheie a configurației rămâne însă modulatorul de lumină spațială. Funcția acestuia este de manipulare a luminii și de focalizare la distanță.

Util în special pentru optogenetică, pentru monitorizarea celulelor și țesuturilor în timpul procedurilor medicale, precum și pentru inspecțiile tehnice, endoscopul ar putea permite realizarea unei varietăți de cercetări, urmând, totodată, să fie folosit în multiple aplicații medicale. Dispozitivul a fost testat pentru crearea unor imagini după un specimen 3D de dimensiuni reduse, reușind să scaneze și să ofere imagini din partea superioară și inferioară a specimenului folosit. Au existat și mici limitări ale tehnologiei, pe care cercetătorii au declarat că le vor aborda în studii viitoare. Principala limitare a tehnologiei a reprezentat-o pierderea focalizării odată cu creșterea unghiului oglinzii galvanometrului.

Sursa: Science Daily
Foto: J. Czarske, TU Dresden, Germany (The Optical Society)

Data actualizare: 03-04-2022 | creare: 30-08-2019 | Vizite: 647
Bibliografie
Tiny lensless endoscope captures 3D images of objects smaller than a cell, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190815180631.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: