Dureri de creștere sau ceva mai grav? (cum le deosebești)

©

Autor:

Dureri de creștere sau ceva mai grav? (cum le deosebești)

Frecvente la copii până în jurul vârstei de 12 ani, durerile de creștere apar adesea la nivelul musculaturii membrelor inferioare sau superioare și reprezintă un simptom inofensiv pentru sănătatea generală a copilului. În majoritatea cazurilor, durerile de creștere nu sunt rezultatul unei boli, astfel că nu necesită un tratament medical. Cu toate acestea, atunci când intensitatea durerilor este una crescută, iar activitățile obișnuite nu mai pot fi realizate, este obligatorie vizita la medic, acesta fiind singurul în măsură să stabilească dacă este vorba de simple dureri de creștere sau ceva mai grav. (1) (2) (4)

Care sunt caracteristicile durerilor de creștere?

  • sunt dureri musculare nespecifice adesea bilaterale care apar la nivelul membrelor inferioare, membrelor superioare sau la nivelul spatelui (afectează predominant coapsele anterioare, gambele, spatele genunchiului sau brațele);
  • sunt localizate doar la nivelul musculaturii și nu sunt responsabile pentru umflarea sau înroșirea articulațiilor;
  • apar după-amiaza târziu, seara sau noaptea și dispar până dimineață;
  • sunt mult mai frecvente la copiii care, pe parcursul zilei, sunt foarte activi fizic;
  • nu sunt asociate cu mobilitatea limitată;
  • sunt intermitente. (1) (2) (3)


Care sunt cauzele durerilor de creștere?

La momentul actual nu se cunoaște cauza durerilor de creștere, însă există numeroase supoziții, ceea mai plauzibilă fiind cea a deficitului de vitamina D. Conform unui studiu efectuat de specialiști din Istanbul, aproximativ 87% dintre copiii cu dureri de creștere au insuficiență de vitamina D. Componentă esențială a metabolismului osos, vitamina D joacă un rol esențial în homeostazia calciului și a fosforului, fiind vitală pentru sănătatea oaselor. (3) (5)

Cum putem deosebi durerile de creștere de durerile cauzate de o anumită condiție medicală?

Durerea reprezintă un simptom comun al unui număr crescut de afecțiuni, astfel că, atunci când aceasta apare, este important de diagnosticat problema de fond. Pentru a putea exclude cauzele mai grave, trebuie cunoscut întreg tabloul clinic specific, astfel încât, pe baza simptomelor, să poată fi excluse alte cauze ale durerilor. De exemplu, durerile de creștere pot fi cu ușurință deosebite de durerile provocate de o leziune. În cazul unei accidentări, durerile apar într-o anumită zonă, nu sunt bilaterale, nu dispar până dimineața și sunt, totodată, însoțite de alte simptome, precum roșeața sau umflarea regiunii afectate. (1) (2)

Afecțiuni ale căror simptome sunt similare cu cele ale durerilor de creștere:

Artrita idiopatică juvenilă se manifestă printr-o inflamație apărută la nivelul uneia sau mai multor articulații și reprezintă una dintre afecțiunile comune în copilărie. Simptomele artritei juvenile idiopate includ dureri, însă natura lor este una articulară, astfel că acestea pot fi cu ușurință deosebite de durerile de creștere, care sunt unele musculare. De asemenea, copilul care suferă de artrită idiopatică juvenilă poate prezenta febră, eczeme, rigiditate la nivelul membrelor sau noduli limfatici umflați. (1) (9)

Fibromialgia este o tulburare cronică caracterizată prin dureri musculo-scheletice care afectează preponderent femeile și care este mult mai frecventă la adulți, decât la copii. Durerea resimțită de copii cu fibromialgie este una musculară, însoțită adesea de probleme de somn și oboseala. Durerile de creștere sunt dificil de deosebit de cele din fibromialgie, însă, prin observarea simptomelor, se poate ajunge la excluderea acestei condiții medicale. Simptomele suplimentare ale fibromialgiei pot include anxietate, depresie, dureri de cap, probleme de concentrare, probleme gastrointestinale și iritabilitate. (1) (7)

Cancerul osos, denumit osteosarcom, este un tip de cancer care apare cel mai frecvent la adolescenți și copii. Unul dintre simptomele principale ale acestei boli este durerea, care apare la nivelul membrului afectat și care este însoțită adesea și de o creștere în dimensiuni a membrului. Durerea este mai intensă în timpul exercițiilor fizice și pe timp de noapte. (1) (8)

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune neurologică ce se caracterizează, după cum îi spune și numele, printr-o nevoie incontrolabilă de a mișca picioarele. Această nevoie apare cel mai frecvent pe timp de noapte, motiv pentru care poate reprezenta o serioasă problemă de sănătate. Multe persoane diagnosticate cu sindromul picioarelor neliniștite se confruntă cu stări de somnolență și oboseală pe timpul zilei. Interpretată adesea drept durere de creștere, boala nu provoacă întotdeauna dureri, acestea fiind, în principiu, prezente doar la copiii cu o activitate fizică intensă pe parcursul zilei. (1) (10)

Când este necesar consultul la medic?

Copilul trebuie să fie consultat de către un medic atunci când durerile interferează cu activitățile zilnice ale acestuia sau dacă există simptome suplimentare. De asemenea, este recomandat să fie văzut un medic atunci când durerea este persistentă, de o intensitate crescută sau când cauza dureri o reprezintă o vătămare fizică. Simptomele suplimentare care trebuie să fie evaluate de către medic, deoarece pot fi semnul unei afecțiuni mai grave, sunt:

  • durerea la nivelul articulațiilor;
  • articulații tumefiate sau roșii;
  • febra;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • pierderi inexplicabile în greutate;
  • probleme gastrointestinale;
  • dureri de cap;
  • probleme de natură psihică (anxietate sau depresie) ;
  • probleme de memorie sau de concentrare;
  • apariția de erupții cutanate sau vânătăi neobișnuite. (5) (6) (7) (8)

Data actualizare: 05-08-2019 | creare: 05-08-2019 | Vizite: 1786
Bibliografie
(1) Everything You Need to Know About Your Child’s Growing Pains, link: https://www.healthline.com/health/growing-pains
(2) Is it Growing Pains or Something More? link: https://pulse.seattlechildrens.org/is-it-growing-pains-or-something-more
(3) Are Growing Pains Related to Vitamin D Deficiency? Efficacy of Vitamin D Therapy for Resolution of Symptoms, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5588252
(4) Is It Growing Pains or Something More Serious? link: https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/features/growing-pains-or-childhood-arthritis
(5) Growing pains, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/growing-pains/symptoms-causes/syc-20354349
(6) Growing pains, link: https://www.nhs.uk/conditions/growing-pains
(7) Fibromyalgia, link: https://kidshealth.org/en/parents/fibromyalgia.html
(8) Osteosarcoma, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteosarcoma/symptoms-causes/syc-20351052
(9) What is Juvenile Idiopathic Arthritis? link: https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/juvenile-idiopathic-arthritis-jia/what-is-juvenile-idiopathic-arthritis.php
(10) Everything You Need To Know About Restless Leg Syndrome (RLS), link: https://www.healthline.com/health/restless-leg-syndrome#symptoms-of-restless-leg-syndrome
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: