Durerea are proprietăți protectoare neașteptate
©
Autor: Teodorescu Mihai
Durerea, un semnal de alarmă care anunță o vătămare la nivelul organismului, ar putea fi în sine o formă de protecție, potrivit concluziilor unui studiu recent, care evidențiază potențialul durerii de a proteja în mod direct intestinul de diferite leziuni. Studiul, publicat în revista Cell, arată că neuronii care generează semnale de durere din intestinul șoarecilor reglează prezența mucusului protector în condiții normale, stimulând totodată celulele intestinale să crească secreția de mucus în timpul inflamațiilor.
„Durerea ne poate proteja în mod direct, nu doar prin detectarea unor potențiale vătămări, ceea ce sugerează că sistemul nervos joacă un rol esențial în intestin, fiind elementar în menținerea barierei intestinale și un mecanism de protecție în timpul inflamației”, declară autorul studiului, Isaac Chiu, profesor asociat de imunobiologie la Institutul Blavatnik de la Facultatea de Medicină Harvard.
În experimentele efectuate pe șoareci, cercetătorii au remarcat că rozătoarele lipsite de neuroni de durere au produs cantități mai reduse de mucus (lichid secretat de celulele calciforme din intestin pentru a proteja de abraziune și deteriorare suprafața organelor). De asemenea, aceleași animale au experimentat modificări negative în compoziția microbiană intestinală, cu reducerea echilibrului dintre microbii benefici și cei dăunători.
În continuarea experimentelor, cercetătorii au analizat comportamentul celulelor caliciforme în prezența și în absența neuronilor de durere. Potrivit descoperirilor, suprafețele celulelor caliciforme conțin un tip de receptor, numit RAMP1, care asigură un răspuns al celulelor în momentul activării neuronilor pentru durere adiacenți. Receptorii RAMP1 se află în legătură cu o substanță eliberată de neuronii adiacenți, atunci când sunt stimulați.
Experimentele au arătat că prezența anumitor microbi intestinali a activat eliberarea de acestei substanțe, rolul fiind acela de a menține homeostazia intestinală. Nu doar microbii au declanșat nervii, ci și factorii dietetici. Astfel, cercetătorii au descoperit că administrarea de capsaicină, ingredientul care dă gustul iute ardeiului și care declanșează dureri acute, a activat neuronii durerii ai șoarecilor și au determinat celulele caliciforme să elibereze cantități abundente de mucus protector.
sursa: Science Daily
foto: Cercetătorii au identificat conversația moleculară care are loc între neuronii de durere (roșii) din intestin și celulele caliciforme intestinale (verzi) ca un mecanism implicat în semnalizarea durerii de protecție care protejează intestinul de deteriorare. Image: Chiu Lab/HMS
„Durerea ne poate proteja în mod direct, nu doar prin detectarea unor potențiale vătămări, ceea ce sugerează că sistemul nervos joacă un rol esențial în intestin, fiind elementar în menținerea barierei intestinale și un mecanism de protecție în timpul inflamației”, declară autorul studiului, Isaac Chiu, profesor asociat de imunobiologie la Institutul Blavatnik de la Facultatea de Medicină Harvard.
În experimentele efectuate pe șoareci, cercetătorii au remarcat că rozătoarele lipsite de neuroni de durere au produs cantități mai reduse de mucus (lichid secretat de celulele calciforme din intestin pentru a proteja de abraziune și deteriorare suprafața organelor). De asemenea, aceleași animale au experimentat modificări negative în compoziția microbiană intestinală, cu reducerea echilibrului dintre microbii benefici și cei dăunători.
În continuarea experimentelor, cercetătorii au analizat comportamentul celulelor caliciforme în prezența și în absența neuronilor de durere. Potrivit descoperirilor, suprafețele celulelor caliciforme conțin un tip de receptor, numit RAMP1, care asigură un răspuns al celulelor în momentul activării neuronilor pentru durere adiacenți. Receptorii RAMP1 se află în legătură cu o substanță eliberată de neuronii adiacenți, atunci când sunt stimulați.
Experimentele au arătat că prezența anumitor microbi intestinali a activat eliberarea de acestei substanțe, rolul fiind acela de a menține homeostazia intestinală. Nu doar microbii au declanșat nervii, ci și factorii dietetici. Astfel, cercetătorii au descoperit că administrarea de capsaicină, ingredientul care dă gustul iute ardeiului și care declanșează dureri acute, a activat neuronii durerii ai șoarecilor și au determinat celulele caliciforme să elibereze cantități abundente de mucus protector.
sursa: Science Daily
foto: Cercetătorii au identificat conversația moleculară care are loc între neuronii de durere (roșii) din intestin și celulele caliciforme intestinale (verzi) ca un mecanism implicat în semnalizarea durerii de protecție care protejează intestinul de deteriorare. Image: Chiu Lab/HMS
Data actualizare: 19-10-2022 | creare: 19-10-2022 | Vizite: 307
Bibliografie
Study finds unexpected protective properties of pain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221014135619.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Stare de jena / junghiuri partea stanga sub coaste
- Adenopatie latero cervicala dreapta
- Durere brat stang persistenta
- Furnicături si dureri permanente la nivelul piciorului dupa ridicare unei greutati
- Dureri abdomen inferior
- Durere anala
- Dureri toracice
- Dureri după operatie LIA in spatele genunchiului operat