După un eveniment stresant apar modificări în motilitatea spermatozoizilor

©

Autor:

După un eveniment stresant apar modificări în motilitatea spermatozoizilor
Calitatea spermei și fertilitatea au scăzut în ultimii 50 de ani, iar identificarea proceselor care modifică funcția și fiziologia spermatozoizilor este crucială. De asemenea, stresul profund și de lungă durată al pandemiei COVID-19 asupra adulților tineri, adică bărbații în vârstă reproductivă, a determinat o creștere semnificativă a ratelor bolilor mintale. Deși există rapoarte că stresul afectează aptitudinea reproductivă, mecanismele celulare și moleculare responsabile pentru comunicarea informațiilor experiențiale către celulele germinale pentru a influența rezultatele reproductive și fertilitatea nu sunt înțelese.
Cercetătorii de la University of Colorado Anschutz Medical Campus au utilizat un model in vitro care a recapitulat caracteristicile principale ale paradigmei noastre de stres paternal cronic în vivo, permițând colectarea specifică a tipurilor de celule a particulelor biologice, cum ar fi veziculele extracelulare. S-a descoperit că schimbările în conținutul de vezicule extracelulare secretate de celulele epiteliale ale epididimului după, dar nu în timpul tratamentului de stres, au afectat în mod cauzal rezultatele reproductive și dezvoltarea descendenților atunci când spermatozoizii au fost incubați cu aceste vezicule extracelulare.

Rezultate

Motilitatea spermatozoizilor a crescut cu 2-3 luni după perceperea stresului. Utilizând analiza automatizată a spermei, s-a măsurat scorul de stres perceput și motilitatea spermatozoizilor lunar, de la una la șase luni. Deși nu s-au observat efecte ale timpului sau ale scorului de stres perceput asupra volumului sau concentrației spermei, la trei luni după stresul perceput s-a constatat o asociere semnificativă cu toate cele trei viteze ale spermatozoizilor și procentul de spermatozoizi motili progresivi.

Aceste descoperiri subliniază că stresul anterior poate influența semnificativ funcția spermatozoizilor, replicând descoperirile din studiul pe șoareci și demonstrând o asociere similară în datele cohortei umane. În plus, rezultatele sugerează că schimbările alostazice celulare sunt comunicate spermatozoizilor și oferă semnale și încărcături care pot influența funcția spermatozoizilor și, în cele din urmă, pot modifica aptitudinea reproductivă.

Concluzii

Stresul prelungit poate reprograma setările alostazice la nivelul mitocondriilor și reglarea nucleară a cerințelor energetice celulare, rezultând în modificări ale comunicației celulare. Aceste adaptări pot avea implicații importante pentru fertilitate și sănătatea reproductivă, subliniind necesitatea unor terapii noi care să ajute cuplurile care doresc să conceapă. De asemenea, rezultatele deschid calea pentru utilizarea veziculelor extracelulare ca terapeutice intercelulare critice, cu potențiale aplicații terapeutice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-09-2024 | creare: 12-09-2024 | Vizite: 117
Bibliografie
Stress-induced changes in sperm motility occur after a stressful event, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240911/Stress-induced-changes-in-sperm-motility-occur-after-a-stressful-event-study-shows.aspx

Image by videomediaart on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  •