Consumul de alcool crește riscul a peste 60 de boli în rândul bărbaților

©

Autor:

Consumul de alcool crește riscul a peste 60 de boli în rândul bărbaților
Consumul de alcool crește riscul a peste 60 de boli în rândul bărbaților chinezi, inclusiv multe boli care nu au fost anterior asociate cu alcoolul, conform unui nou studiu publicat în revista Nature Medicine și realizat de cercetători de la Oxford Population Health, Universitatea Peking și Academia Chineză de Științe Medicale.

Se estimează că consumul de alcool este responsabil de aproximativ 3 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an, iar acesta este în creștere în multe țări cu venituri reduse și medii, cum ar fi China. Efectele nocive ale consumului excesiv de alcool asupra unor boli specifice (cum ar fi ciroza hepatică, accidentul vascular cerebral și mai multe tipuri de cancer) sunt bine cunoscute, însă foarte puține studii au evaluat sistematic impactul consumului de alcool asupra unei game extinse de boli în aceeași populație.

Cercetătorii au utilizat datele din Baza de Date China Kadoorie (CKB), un studiu colaborativ realizat pe un eșantion de peste 512.000 de adulți recrutați în perioada 2004-2008 din zece zone urbane și rurale diverse din China. Participanții la studiu au fost intervievati în legătură cu stilul lor de viață și comportamentele, inclusiv modelele detaliate de consum de alcool. Aproximativ o treime dintre bărbați, dar doar 2% dintre femei, consumau alcool în mod regulat (adică cel puțin o dată pe săptămână). Cercetătorii au evaluat în mod cuprinzător efectele sănătății consumului de alcool asupra peste 200 de boli diferite la bărbații identificați înregistrându-se înregistrări de spitalizare pe o perioadă de aproximativ 12 ani. În mod important, au realizat și o analiză genetică pentru a clarifica dacă consumul de alcool este responsabil de apariția bolilor.

Principalele concluzii:

  • Dintre cele 207 de boli studiate, consumul de alcool raportat de subiecți a fost asociat cu un risc mai mare pentru 61 de boli la bărbați. Acestea includ 28 de boli anterior stabilite de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind asociate cu alcoolul, cum ar fi ciroza hepatică, accidentul vascular cerebral și mai multe tipuri de cancer gastrointestinal, și 33 de boli care anterior nu erau considerate ca fiind asociate cu alcoolul, cum ar fi gută, cataractă, unele fracturi și ulcer gastric;
  • Au fost înregistrate peste 1.1 milioane de spitalizări în cadrul studiului, iar bărbații care consumau în mod regulat alcool aveau un risc semnificativ mai mare de a dezvolta orice boală și erau spitalizați mai frecvent, comparativ cu bărbații care consumau alcool doar ocazional;
  • Anumite modele de consum, cum ar fi consumul zilnic, consumul în episoade "binge" sau consumul în afara meselor, cresc în mod special riscul unor boli, în special ciroza hepatică;
  • În analizele genetice, există dovezi pentru un efect cauzal dependent de doză asupra bolilor asociate cu alcoolul identificate în mod colectiv, fiecare patru băuturi pe zi fiind asociate cu un risc cu 14% mai mare pentru bolile asociate cu alcoolul stabilite anterior, un risc cu 6% mai mare pentru bolile care anterior nu erau considerate asociate cu alcoolul și un risc de peste două ori mai mare pentru ciroza hepatică și gută;
  • În analizele genetice, consumul crescut de alcool a fost semnificativ asociat cu un risc mai mare de accident vascular cerebral într-un mod dependent de doză (conform descoperirilor anterioare din studiul CKB), dar nu a prezentat niciun risc crescut pentru boala ischemică a inimii (IHD). Mai mult, consumul moderat de alcool (adică una-două băuturi pe zi) nu a avut efecte protectoare împotriva IHD;
  • Deoarece foarte puține femei din China consumă alcool (mai puțin de 2% dintre femei au consumat în mod regulat alcool în cadrul studiului), femeile din acest studiu au reprezentat un grup de control util în analizele genetice, ceea ce a contribuit la confirmarea faptului că riscurile excesive de îmbolnăvire la bărbați au fost cauzate de consumul de alcool, nu de alte mecanisme legate de variațiile genetice.


Profesorul Zhengming Chen, profesor Richard Peto de epidemiologie la Oxford Population Health și autor principal și co-PI CKB, a declarat: „Acest studiu oferă dovezi importante în ceea ce privește amploarea daunelor asociate cu alcoolul, ceea ce este esențial pentru a informa strategiile de prevenție în diferite țări.”

În populațiile din Asia de Est, există variante genetice comune care reduc în mod semnificativ toleranța la alcool, deoarece determină o reacție puternică de înroșire neplăcută după consumul de alcool. Persoanele cu aceste variante genetice tind să consume mai puțin alcool și, deoarece aceste variante genetice nu sunt legate de alte factori de stil de viață (cum ar fi fumatul sau statutul socio-economic), cercetătorii pot utiliza aceste informații pentru a evalua mai precis relațiile cauză-efect ale alcoolului cu o gamă largă de boli.

Data actualizare: 29-06-2023 | creare: 29-06-2023 | Vizite: 303
Bibliografie
Im, P. K., et al. (2023). Alcohol consumption and risks of more than 200 diseases in Chinese men. Nature Medicine. doi.org/10.1038/s41591-023-02383-8.
https://www.nature.com/articles/s41591-023-02383-8
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Alcoolul, femeile și disponibilitatea sexuală
  • Tratament nou împotriva dorinței de a consuma alcool la persoanele dependente
  •