Două teste de screening pentru cancerul colorectal cu eficacitate similară, disponibile la costuri extrem de diferite
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu prezentat în cadrul Congresului Clinic al Colegiului American de Chirurgie arată că două dintre testele de de screening neinvazive disponibile comercial pentru cancerul colorectal, testul imunochimic fecal (FIT) și testul ADN pentru scaun multi-țintă (mt-sDNA), în ciuda eficacității lor similare în identificarea pacienților cu cancer colorectal încă din faze incipiente, sunt disponibile în prezent la costuri extrem de diferite. Mai exact, testul FIT are costuri de cinci ori mai reduse decât testul mt-sDNA.
Eficacitatea celor două tipuri de teste de screening a fost studiată de către cercetători dintr-o bază de date ce cuprindea informații colectate de la peste 117.000 de persoane supuse unui screening colorectal în anul 2019. Majoritatea persoanelor, peste 91.000, au fost supuse unui screening fie cu testul imunochimic fecal (45.487 de persoane) fie cu testul ADN (46.110 de persoane), în timp ce restul au fost supuși unei colonoscopii.
Potrivit rezultatelor, persoanele care au fost testate cu unul dintre cele două teste și care sufereau de forme incipiente ale bolii au fost diagnosticați corect la rate similare: 59,5% pentru FIT și 63,2% pentru testul mt-sDNA.
În ceea ce privește costurile anuale estimate pentru pestele efectuate, acestea au depășit 6 milioane de dolari, însă doar puțin peste 1 milion de dolari au fost utilizați pentru testările FIT, cu un cost aproximativ de sub 25 de dolari per test. În schimb, în cazul testelor mt-sDNA, costul total a depășit 5,5 milioane de dolari, cu teste 120 de dolari costul pentru un singur test.
În ciuda liniilor directoare naționale care sugerează utilizarea testului imunochimic fecal în detrimentul testului mt-sDNA ca modalitate primară de screening neinvaziv, cercetătorii au constatat, în urma analizei datelor, o proporție semnificativă de pacienți care sunt testați în continuare folosind un test alternativ mai scump.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni