O singură doză de vaccin HPV poate preveni cancerul de col uterin
Autor: Teodorescu Mihai
Bolile cervicale preinvazive, dezvoltate ulterior în cancer de col uterin, pot fi prevenite cu ajutorul unei doze unice de vaccin contra papilomavirusului uman, indică un studiu recent.
Oamenii de știință au demonstrat că eficiența unei singure doze este aceeași cu cea a două doze de vaccin, atât cât prevede în prezent programul de vaccinare împotriva infecției cu papilomavirus uman.
Studiul actual, condus de către echipe de cercetători de la Universitatea din Texas, și-a propus să determine eficacitatea programelor de vaccinare. Cercetătorii au examinat femeile cu vârsta cuprinsă între 9 și 26 de ani care nu au fost vaccinate, cât și pe cele care au primit una sau mai multe doze de vaccin împotriva papilomavirus uman. În cadrul studiului au fost folosite date obținute de la peste 100.000 de femei, proporția dintre femeile vaccinate și cele nevaccinate fiind egală.
Rezultatele au arătat o scădere semnificativă a ratelor pentru boală cervicală preinvazivă la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani care au primit una, două sau trei doze de vaccin, comparativ cu femeile care nu au fost vaccinate. Procentual, între 1,62% și 1,99% dintre tinerele vaccinate au dezvoltat o boală preinvazivă a colului uterin, în cinci ani de la vaccinare. Femeile vaccinate o singură dată au avut un risc mai mic de îmbolnăvire aproape la fel de mic ca al celor vaccinate de două sau trei ori. Cercetătorii nu au reușit să depisteze diferențe între grupurile vaccinate și cele nevaccinate pentru boala cervicală preinvazivă, la persoanele cu vârsta de sub 15 ani sau de peste 20 de ani.
„Acest studiu arată impactul vaccinării la vârste tinere și protecția sa pe termen lung împotriva cancerului de col uterin”, a declarat Ana M. Rodriguez, unul dintre principalii autori ai studiului. Aceasta a mai declarat și că este extrem de importantă educarea părinților cu privire la nevoia de vaccinare împotriva HPV a copiilor.
Virusul papiloma uman este considerat principalul responsabil pentru cancerul de col uterin, majoritatea femeilor diagnosticate cu această formă de cancer fiind anterior infectate cu virusul. La bărbați, infecția cu papilomavirus uman poate să ducă la apariția cancerului penian. Pentru a preveni infecția, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă programul de vaccinare în două doze cu vaccinul împotriva virusurilor papiloma uman, înainte de împlinirea vârstei de 15 ani.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nouă abordare în imunoterapia cancerului: „terapie cu celule T Judo”
- Noutăți în relația dintre contraceptivele hormonale și riscul de cancer mamar
- Cercetătorii lucrează la un vaccin anticancer ce previne și tratează în același timp cancerul cerebral
- O potențială terapie ar putea îmbunătăți răspunsul pacienților la chimioterapie
- Hpv vaccin sau tratament? ce e recomandabil?
- Vaccin pt hpv
- Hpv56 A făcut cineva vaccin? Vreun tratament miraculos?
- Hpv
- Unde se gaseste vaccinul antihpv?
- HPV la barbati, peste 30 ani
- Vaccin hpv la barbați
- Hpv, conizatie si vaccin
- Intrebare vaccin anti HPV