Diversificarea alimentară timpurie poate reduce riscul de apariție a alergiilor la copii
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Oslo arată că riscul de alergie al copiilor poate fi scăzut dacă aceÈ™tia sunt lăsaÈ›i să guste alimente care conÈ›in alune, ouă, lapte È™i grâu de la vârsta de trei luni. Conform oamenilor de È™tiință, între 2 È™i 5% din copii prezintă alergii la produsele anterior menÈ›ionate, statisticile sugerând că acest procent poate ajunge la 10% în rândul sugarilor.
Karin C. Lødrup Carlsen, profesor la Institutul de Medicină Clinică din cadrul universității norvegiene È™i autor al studiului, afirmă că analiza a relevat o scădere a predispoziÈ›iei la alergii alimentare la vârsta de trei ani a copiilor care au fost expuÈ™i la produsele alergene începând cu vârsta de trei luni. Această concluzie a fost obÈ›inută în comparaÈ›ie cu riscul de dezvoltare a alergiilor la vârsta de trei ani a copiilor ai căror părinÈ›i au urmat ghidurile de diversificare propuse de DirecÈ›ia Norvegiană de Sănătate. Doctorul explică faptul că introducerea acestor produse în alimentaÈ›ia sugarilor se poate face prin intermediul unor cantități mici administrate regulat, de câteva ori pe săptămână. Spre exemplu, printre modurile de expunere la acestea se numără înmuierea unui deget al părinÈ›ilor în unt de arahide È™i oferirea spre gustare a copilului, sau hrănirea acestuia cu ouă fierte moi È™i terciuri care conÈ›in grâu.
Sugestiile actuale ale instituÈ›iilor norvegiene propun introducerea ouălor È™i alunelor la vârste cuprinse între patru È™i È™ase luni, însă rezultatele studiului au certificat o eficiență superioară a introducerii treptate ale acestora de la trei luni. Concret, alimentele ar trebui introduse unul câte unul o dată pe săptămână, urmând ca acestea să se regăsească în dieta sugarilor de cel puÈ›in patru ori pe săptămână. În plus, acest tipar de diversificare nu afectează alăptarea, întrucât sugarii care au fost incluÈ™i în studiu au putut fi alăptaÈ›i la vârsta de È™ase luni fără probleme.
Unul dintre motivele pentru care specialiÈ™tii sugerează modificarea alimentaÈ›iei sugarilor în acest fel are la bază beneficiile pe care acestea le au asupra sistemului imunitar, întrucât contactul acestora cu intestinele semnalează organismului faptul că alimentele sunt inofensive. Astfel, de asemenea, se obÈ›ine o toleranță progresivă la acestea, prin urmare riscul de dezvoltare a unor alergii alimentare este marcat scăzut. De menÈ›ionat este È™i caracterul amplu al cercetării, care a inclus 2.397 de copii împărÈ›iÈ›i de specialiÈ™ti în două grupuri, dintre care unul a primit alimente alergene de la trei luni.
sursa: News Medical
foto: Colourbox.com
Karin C. Lødrup Carlsen, profesor la Institutul de Medicină Clinică din cadrul universității norvegiene È™i autor al studiului, afirmă că analiza a relevat o scădere a predispoziÈ›iei la alergii alimentare la vârsta de trei ani a copiilor care au fost expuÈ™i la produsele alergene începând cu vârsta de trei luni. Această concluzie a fost obÈ›inută în comparaÈ›ie cu riscul de dezvoltare a alergiilor la vârsta de trei ani a copiilor ai căror părinÈ›i au urmat ghidurile de diversificare propuse de DirecÈ›ia Norvegiană de Sănătate. Doctorul explică faptul că introducerea acestor produse în alimentaÈ›ia sugarilor se poate face prin intermediul unor cantități mici administrate regulat, de câteva ori pe săptămână. Spre exemplu, printre modurile de expunere la acestea se numără înmuierea unui deget al părinÈ›ilor în unt de arahide È™i oferirea spre gustare a copilului, sau hrănirea acestuia cu ouă fierte moi È™i terciuri care conÈ›in grâu.
Sugestiile actuale ale instituÈ›iilor norvegiene propun introducerea ouălor È™i alunelor la vârste cuprinse între patru È™i È™ase luni, însă rezultatele studiului au certificat o eficiență superioară a introducerii treptate ale acestora de la trei luni. Concret, alimentele ar trebui introduse unul câte unul o dată pe săptămână, urmând ca acestea să se regăsească în dieta sugarilor de cel puÈ›in patru ori pe săptămână. În plus, acest tipar de diversificare nu afectează alăptarea, întrucât sugarii care au fost incluÈ™i în studiu au putut fi alăptaÈ›i la vârsta de È™ase luni fără probleme.
Unul dintre motivele pentru care specialiÈ™tii sugerează modificarea alimentaÈ›iei sugarilor în acest fel are la bază beneficiile pe care acestea le au asupra sistemului imunitar, întrucât contactul acestora cu intestinele semnalează organismului faptul că alimentele sunt inofensive. Astfel, de asemenea, se obÈ›ine o toleranță progresivă la acestea, prin urmare riscul de dezvoltare a unor alergii alimentare este marcat scăzut. De menÈ›ionat este È™i caracterul amplu al cercetării, care a inclus 2.397 de copii împărÈ›iÈ›i de specialiÈ™ti în două grupuri, dintre care unul a primit alimente alergene de la trei luni.
sursa: News Medical
foto: Colourbox.com
Data actualizare: 18-07-2022 | creare: 18-07-2022 | Vizite: 757
Bibliografie
Early food intervention can reduce the risk of allergies in children, link: https://www.news-medical.net/news/20220706/Early-food-intervention-can-reduce-the-risk-of-allergies-in-children.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Unii viruși ar putea supraviețui câteva ore pe jucării
- Expunerea timpurie la poluanți organici persistenți perturbă metabolismul și microbiomul intestinal
- Impactul unui câine de asistență pentru copiii cu autism: lumea acestora, extinsă de prezența câinelui
- Curățenia și igiena nu afectează imunitatea în copilărie
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diversificare alimentatie bebelusi
- De cand ii dau supica a inceput sa faca scaune verzi
- Bebe are o alergie pe burtica
- Inceput diversificare
- Refuz alimente solide
- Diversificare sau nu
- Bebelus de 5 luni jumatate
- Panel alergii alimentare