Dispozitivul capabil să identifice agenţii patogeni din alimente
Autor: Redacția ROmedic
Cercetătorii de la Institutul Naţional Politehnic (IPN) din Mexic au dezvoltat o tehnologie capabilă să identifice agenţii patogeni din mâncăruri şi băuturi. Aceasta ar putea fi utilizată în restaurante ca un biosenzor ce poate verifica stadiul alimentelor înainte de a fi consumate, pentru a preveni posibilele boli gastro-intestinale, și prezența unor microorganisme , precum E. Coli sau Salmonella.
Acest dispozitiv are în componenţă biosenzori (produse de microfabricaţie), care sunt produse cu aplicaţii în biologie. Sistemul ar putea fi dezvoltat să identifice agenţii patogeni din mâncăruri şi băuturi dar şi să analizeze prezenţa pesticidelor în sectorul agricol.
Biosenzorul este compus dintr-un material biologic ce poate fi o enzimă, un anticorp, ADN, o celulă întreagă, o componentă a celulei sau combinaţii ale acestora. Când acesta ajunge în contact direct cu un traductor, converteşte activitatea biochimică, astfel încât să poata fi analizată ca semnal cuantificabil.
Senzorii pot fi optici şi electrochimici, în funcţie de activitatea lor specifică.
Specialiştii de la Centrul pentru Cercetări Aplicate în Biotehnologie (CIBA- Tlaxcala) din cadrul IPN au explicat că în dezvoltarea acestei tehnologii sunt utilizate tehnici spectroscopice, precum razele infraroşii - tehnică versatilă non-distructivă, ușor de manipulat, ce se bazează pe interacţiunea radiației cu materia. Este un tip de radiaţie uşor de controlat, care nu afectează persoana care o foloseşte.
În momentul în care radiaţiile interacţionează cu materia, se generează reacţii. Acestea sunt analizate pentru a obține informaţii despre eşantionul investigat. Cercetarea este un pas intermediar în analiza dispozitivelor traductoare și ar putea deveni realitate în viitorul apropiat, odata cu posibilitatea obținerii a mii de BioMEMS-uri, astfel încât acestea să prezinte fezabilitate din punct de vedere comercial, putând fi cumpărate de consumatori la prețuri accesibile.
Utilizarea necontrolata a unor substanţe în industria alimentară este o problemă cunoscută în Mexic, iar acest lucru ar putea fi controlat cu acest dispozitiv de detectare a toxinelor sau a pesticidelor.
Colaboratorii de la Institutul Național de Astrofizică, Optica şi Electronică din Mexic(INAOE) furnizează expertize pentru fabrizarea sistemelor microelectromecanice (MEMS), pentru analiza lor și caracterizarea materialelor semiconductoare amorfe, precum şi proiectarea circuitelor integrate.
Cercetările au ca scop dezvoltarea de noi senzori electrochimici și optici, cu rază de utilizare în special în sectorul alimentar. Noua tehnologie ar putea fi utilă și în controlul calităţii la produsele finite - de exemplu, la alimentele perisabile de import, ar putea ajuta la verificarea condițiilor de depozitare.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Metoda imagistică care limitează doza de radiații de la scanările PET și SPECT
- Kirigami îmbunătățește adaptabilitatea senzorii purtabili
- Bioprintarea, folosită pentru construcția de țesut traheal artificial
- Cauzele bolilor genetice ar putea fi identificate mai rapid, folosind un nou algoritm bazat pe inteligența artificială
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni