Dispozitivul capabil să identifice agenţii patogeni din alimente
Autor: Redacția ROmedic
Cercetătorii de la Institutul NaÅ£ional Politehnic (IPN) din Mexic au dezvoltat o tehnologie capabilă să identifice agenÅ£ii patogeni din mâncăruri ÅŸi băuturi. Aceasta ar putea fi utilizată în restaurante ca un biosenzor ce poate verifica stadiul alimentelor înainte de a fi consumate, pentru a preveni posibilele boli gastro-intestinale, È™i prezenÈ›a unor microorganisme , precum E. Coli sau Salmonella.
Acest dispozitiv are în componenţă biosenzori (produse de microfabricaÅ£ie), care sunt produse cu aplicaÅ£ii în biologie. Sistemul ar putea fi dezvoltat să identifice agenÅ£ii patogeni din mâncăruri ÅŸi băuturi dar ÅŸi să analizeze prezenÅ£a pesticidelor în sectorul agricol.
Biosenzorul este compus dintr-un material biologic ce poate fi o enzimă, un anticorp, ADN, o celulă întreagă, o componentă a celulei sau combinaÅ£ii ale acestora. Când acesta ajunge în contact direct cu un traductor, converteÅŸte activitatea biochimică, astfel încât să poata fi analizată ca semnal cuantificabil.
Senzorii pot fi optici ÅŸi electrochimici, în funcÅ£ie de activitatea lor specifică.
SpecialiÅŸtii de la Centrul pentru Cercetări Aplicate în Biotehnologie (CIBA- Tlaxcala) din cadrul IPN au explicat că în dezvoltarea acestei tehnologii sunt utilizate tehnici spectroscopice, precum razele infraroÅŸii - tehnică versatilă non-distructivă, uÈ™or de manipulat, ce se bazează pe interacÅ£iunea radiaÈ›iei cu materia. Este un tip de radiaÅ£ie uÅŸor de controlat, care nu afectează persoana care o foloseÅŸte.
În momentul în care radiaÅ£iile interacÅ£ionează cu materia, se generează reacÅ£ii. Acestea sunt analizate pentru a obÈ›ine informaÅ£ii despre eÅŸantionul investigat. Cercetarea este un pas intermediar în analiza dispozitivelor traductoare È™i ar putea deveni realitate în viitorul apropiat, odata cu posibilitatea obÈ›inerii a mii de BioMEMS-uri, astfel încât acestea să prezinte fezabilitate din punct de vedere comercial, putând fi cumpărate de consumatori la preÈ›uri accesibile.
Utilizarea necontrolata a unor substanÅ£e în industria alimentară este o problemă cunoscută în Mexic, iar acest lucru ar putea fi controlat cu acest dispozitiv de detectare a toxinelor sau a pesticidelor.
Colaboratorii de la Institutul Național de Astrofizică, Optica şi Electronică din Mexic(INAOE) furnizează expertize pentru fabrizarea sistemelor microelectromecanice (MEMS), pentru analiza lor și caracterizarea materialelor semiconductoare amorfe, precum şi proiectarea circuitelor integrate.
Cercetările au ca scop dezvoltarea de noi senzori electrochimici È™i optici, cu rază de utilizare în special în sectorul alimentar. Noua tehnologie ar putea fi utilă È™i în controlul calităţii la produsele finite - de exemplu, la alimentele perisabile de import, ar putea ajuta la verificarea condiÈ›iilor de depozitare.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tatuajul electronic inteligent pentru monitorizarea sănătății
- Scanarea facială oferă informații despre rapiditatea cu care îmbătrânim
- Un dispozitiv imprimat 3-D ce poate detecta rapid anemia
- Substanța de tip ciment secretată de căpușă ar putea fi folosită ca bioadeziv pentru țesutul uman
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni