Dispoziția unei persoane este mai influențată de experiențele timpurii decât de cele recente

©

Autor:

Dispoziția unei persoane este mai influențată de experiențele timpurii decât de cele recente
O nouă perspectivă asupra modului în care experiențele din timpul unei sarcini sau interacțiuni modelează starea de spirit actuală a unei persoane au fost publicate în jurnalul eLife. Studiul sugerează că experiențele timpurii pot avea un efect mai mare asupra dispoziției decât evenimentele mai recente.
Oamenii raportează în mod obișnuit stările lor de spirit în timpul activităților de zi cu zi și atunci când interacționează cu clinicienii care oferă îngrijire medicală. Se crede de obicei că cele mai recente experiențe din timpul unei sarcini sau interacțiuni cu altcineva pot avea cel mai puternic efect asupra modului în care se simte un individ la un moment dat. O serie de experimente arată însă că experiențele timpurii pot avea un impact mai semnificativ asupra stării de spirit a cuiva.

Pentru a aborda impact unui eveniment asupra dispoziției actuale a unei persoane, cercetătorii au început cu o abordare de modelare computațională. Au dezvoltat un model Primacy bazat pe conceptul că experiențele care au loc devreme într-o interacțiune sau joc predomină asupra celor mai recente, care afectează starea de spirit, iar apoi au comparat modelul cu un alt model recent, bazat pe ideea că experiențele mai recente au un efect mai puternic asupra dispoziției.

Cercetătorii au recrutat un grup de voluntari adulți pentru a participa la un joc de noroc online cu recompense monetare mici, bazate pe succesul lor în joc. Ei i-au invitat pe voluntari să-și raporteze stările de spirit folosind o scală glisantă în mai multe puncte în timpul jocului. Într-un al doilea set de experimente, cercetătorii au recrutat un grup de adolescenți voluntari pentru a juca un joc similar în laborator, în timp ce măsurau activitatea creierului participanților, utilizând imagistica prin rezonanță magnetică funcțională.

Cercetătorii au descoperit că evenimentele timpurii din timpul jocului au avut cel mai mare impact asupra dispoziției, atât în ​​grupurile de adolescenți, cât și în cele de adulți. Acest lucru a fost valabil și pentru persoanele cu și fără depresie. Datele de imagistică au sugerat, de asemenea, că experiențele anterioare din joc „au pornit” părți ale creierului frontal asociate cu dispoziția, mai degrabă decât evenimentele ulterioare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-07-2021 | creare: 04-07-2021 | Vizite: 387
Bibliografie
Early experiences have larger effect on mood than more recent ones, study suggest, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210629134317.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Participarea la evenimente sportive îmbunătățește starea de spirit
  •