Dieta proastă a mamei în timpul sarcinii crește riscul descendenților de a suferi de boala ficatului gras non-alcoolic
©
Autor: Teodorescu Mihai
O dietă proastă a mamei în timpul sarcinii poate creÈ™te riscul copiilor acestora să dezvolte boala ficatului gras non-alcoolic în copilăria timpurie, conform unui nou studiu publicat în jurnalul Nutrition. Boala ficatului gras non-alcoolică este o afecÈ›iune caracterizată prin acumularea de grăsimi în ficat, care poate cauza inflamaÈ›ie, daune hepatice È™i, în cele din urmă, ciroză.
Pentru studiul actual, cercetătorii au utilizat datele longitudinale din Health Start Study, un studiu anterior care a inclus femei însărcinate fără afecÈ›iuni cronice preexistente. Femeile include în studiu au furnizat informaÈ›ii complete despre dieta din timpul sarcinii. Cercetătorii au folosit datele a peste 1.100 de diade mamă-copil. O parte dintre copiii incluÈ™i în studiu au fost supuÈ™i unei evaluări RMN în timpul copilăriei timpurii, pentru evaluarea cantității de grăsimi hepatice.
Rezultatele au indicat faptul că mamele care au avut o dietă cu un aport scăzut de proteine ​​în timpul sarcinii au avut copii cu un risc crescut de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic în copilărie. Potrivit autorilor, creÈ™terea riscului poate fi pusă pe seama modificărilor epigenetice în genele implicate în reglarea metabolismului grăsimilor, apărute în urma consumului inadecvat de proteine ​​de către mamă în timpul sarcinii.
Studiul subliniază importanÈ›a unei alimentaÈ›ii sănătoase pentru femeile gravide È™i sugerează că educaÈ›ia nutriÈ›ională ar trebui să fie o parte importantă a îngrijirii prenatale. Este important ca fiecare femeie să È›ină cont de faptul că ceea ce mănâncă în timpul sarcinii poate afecta sănătatea copilului său pe termen lung. O alimentaÈ›ie sănătoasă È™i echilibrată ar trebui să fie o prioritate pentru femeile gravide, pentru a asigura sănătatea viitorilor lor copii.
sursa: News Medical
foto: Evgeny Atamenenko / Shutterstock.com
Pentru studiul actual, cercetătorii au utilizat datele longitudinale din Health Start Study, un studiu anterior care a inclus femei însărcinate fără afecÈ›iuni cronice preexistente. Femeile include în studiu au furnizat informaÈ›ii complete despre dieta din timpul sarcinii. Cercetătorii au folosit datele a peste 1.100 de diade mamă-copil. O parte dintre copiii incluÈ™i în studiu au fost supuÈ™i unei evaluări RMN în timpul copilăriei timpurii, pentru evaluarea cantității de grăsimi hepatice.
Rezultatele au indicat faptul că mamele care au avut o dietă cu un aport scăzut de proteine ​​în timpul sarcinii au avut copii cu un risc crescut de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic în copilărie. Potrivit autorilor, creÈ™terea riscului poate fi pusă pe seama modificărilor epigenetice în genele implicate în reglarea metabolismului grăsimilor, apărute în urma consumului inadecvat de proteine ​​de către mamă în timpul sarcinii.
Studiul subliniază importanÈ›a unei alimentaÈ›ii sănătoase pentru femeile gravide È™i sugerează că educaÈ›ia nutriÈ›ională ar trebui să fie o parte importantă a îngrijirii prenatale. Este important ca fiecare femeie să È›ină cont de faptul că ceea ce mănâncă în timpul sarcinii poate afecta sănătatea copilului său pe termen lung. O alimentaÈ›ie sănătoasă È™i echilibrată ar trebui să fie o prioritate pentru femeile gravide, pentru a asigura sănătatea viitorilor lor copii.
sursa: News Medical
foto: Evgeny Atamenenko / Shutterstock.com
Data actualizare: 20-02-2023 | creare: 20-02-2023 | Vizite: 336
Bibliografie
Poor maternal diet during pregnancy increases risk of early childhood fatty liver in offspring, link: https://www.news-medical.net/news/20230216/Poor-maternal-diet-during-pregnancy-increases-risk-of-early-childhood-fatty-liver-in-offspring.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Femeile însărcinate nu ar trebui să amâne vaccinarea împotriva COVID-19
- Copiii ale căror mame suferă de diabet gestațional și câștigă kilograme în plus în timpul sarcinii sunt predispuși să dezvolte ADHD
- Dezvoltarea creierului la copil a fost legată de fericirea mamei pe perioada sarcinii
- Cofeina în sarcină și riscul de diabet gestațional (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dieta gravidei
- Ficatul gras și mărit de la ce este?
- Ce trebuie sa mancam in timpul sarcinii?
- Dieta gravidei?