Dieta proastă a mamei în timpul sarcinii crește riscul descendenților de a suferi de boala ficatului gras non-alcoolic

Dieta proastă a mamei în timpul sarcinii crește riscul descendenților de a suferi de boala ficatului gras non-alcoolic

©

Autor:

Dieta proastă a mamei în timpul sarcinii crește riscul descendenților de a suferi de boala ficatului gras non-alcoolic
O dietă proastă a mamei în timpul sarcinii poate creÈ™te riscul copiilor acestora să dezvolte boala ficatului gras non-alcoolic în copilăria timpurie, conform unui nou studiu publicat în jurnalul Nutrition. Boala ficatului gras non-alcoolică este o afecÈ›iune caracterizată prin acumularea de grăsimi în ficat, care poate cauza inflamaÈ›ie, daune hepatice È™i, în cele din urmă, ciroză.
Pentru studiul actual, cercetătorii au utilizat datele longitudinale din Health Start Study, un studiu anterior care a inclus femei însărcinate fără afecÈ›iuni cronice preexistente. Femeile include în studiu au furnizat informaÈ›ii complete despre dieta din timpul sarcinii. Cercetătorii au folosit datele a peste 1.100 de diade mamă-copil. O parte dintre copiii incluÈ™i în studiu au fost supuÈ™i unei evaluări RMN în timpul copilăriei timpurii, pentru evaluarea cantității de grăsimi hepatice.

Rezultatele au indicat faptul că mamele care au avut o dietă cu un aport scăzut de proteine ​​în timpul sarcinii au avut copii cu un risc crescut de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic în copilărie. Potrivit autorilor, creÈ™terea riscului poate fi pusă pe seama modificărilor epigenetice în genele implicate în reglarea metabolismului grăsimilor, apărute în urma consumului inadecvat de proteine ​​de către mamă în timpul sarcinii.

Studiul subliniază importanÈ›a unei alimentaÈ›ii sănătoase pentru femeile gravide È™i sugerează că educaÈ›ia nutriÈ›ională ar trebui să fie o parte importantă a îngrijirii prenatale. Este important ca fiecare femeie să È›ină cont de faptul că ceea ce mănâncă în timpul sarcinii poate afecta sănătatea copilului său pe termen lung. O alimentaÈ›ie sănătoasă È™i echilibrată ar trebui să fie o prioritate pentru femeile gravide, pentru a asigura sănătatea viitorilor lor copii.

sursa: News Medical
foto: Evgeny Atamenenko / Shutterstock.com

Data actualizare: 20-02-2023 | creare: 20-02-2023 | Vizite: 336
Bibliografie
Poor maternal diet during pregnancy increases risk of early childhood fatty liver in offspring, link: https://www.news-medical.net/news/20230216/Poor-maternal-diet-during-pregnancy-increases-risk-of-early-childhood-fatty-liver-in-offspring.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Consumul de băuturi cu îndulcitori în sarcină a fost asociat cu obezitatea infantilă
  • Inversarea programării metabolice din viaÈ›a intrauterină printr-o alimentaÈ›ie sănătoasă a copilului după naÈ™tere
  • Dieta mediteraneană în timpul sarcinii reduce diabetul gestaÈ›ional È™i creÈ™terea în greutate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum