Dieta fără gluten - întotdeauna o opțiune sănătoasă pentru femei?

©

Autor:

Dieta fără gluten - întotdeauna o opțiune sănătoasă pentru femei?
Un studiu publicat în revista Nutrients a explorat dacă dieta fără gluten este întotdeauna mai benefică pentru sănătatea femeilor. Grâul, o sursă ieftină și stabilă de carbohidrați complecși, conține gluten, unul dintre principalele proteine de stocare, prezent și în orz și secară. Glutenul, bogat în prolină și glutamină, conferă elasticitate produselor pe bază de grâu, dar este și responsabil pentru boala celiacă la indivizii predispuși genetic.
Alte condiții asociate cu proteina din grâu includ alergia la grâu și sensibilitatea la gluten/grâu non-celiacă. În toate aceste condiții, permeabilitatea intestinală crescută joacă un rol cheie în perturbarea toleranței imune normale la bacteriile intestinale, cu zonulina fiind o proteină secretată în răspuns la gluten sau supra-creșterea bacteriană, care reduce integritatea barierei epiteliale intestinale.

Dieta fără gluten exclude alimentele care conțin gluten, înlocuindu-le cu cereale fără gluten sau produse procesate fără gluten. Deși produsele fără gluten pot fi mai puțin sănătoase, având mai multe grăsimi saturate, zahăr și sare, dar mai puține proteine, fibre și vitamine, dieta fără gluten poate crește riscul de boli metabolice și deficiențe de micronutrienți. Totuși, acest lucru nu se întâmplă atunci când dieta face parte dintr-un stil de viață sănătos, cu puține alimente procesate și mai multe fructe și legume.

Dieta fără gluten poate reduce, de asemenea, diversitatea bacteriană în intestin și poate altera compoziția microbiotei, mai ales la femeile sănătoase. Acest lucru ar putea duce la înlocuirea speciilor probiotice favorabile, cum ar fi Bifidobacteriile, cu patogeni oportuniști, cum ar fi Enterobacteriaceae.

Studiul a arătat că:
  • Boala celiacă: dieta fără gluten ajută la rezolvarea simptomelor și evitarea complicațiilor la pacienții cu boală celiacă, dar femeile cu boala celiacă pot avea o calitate a vieții mai scăzută. Dacă nu este tratată, boala celiacă poate afecta sănătatea reproductivă și rezultatele sarcinii. Dieta fără gluten poate ajuta la îmbunătățirea acestor aspecte și poate crește densitatea masei osoase, care este de obicei mai scăzută la pacienții cu boala celiacă.
  • Sensibilitatea la gluten/grâu non-celiacă: aceasta este diagnosticată dacă grâul declanșează simptome legate și nerelegate de intestin comparativ cu placebo. Pacienții cu sensibilitate la gluten/grâu non-celiacă, în special femeile, adesea adoptă o dietă fără gluten, ceea ce poate crește șansele unei densități mai scăzute a masei osoase. Aproximativ un sfert dintre pacienții cu sensibilitate la gluten/grâu non-celiacă, în special femeile sau cei diagnosticați la vârste mai înaintate, au boli autoimune.

Dieta fără gluten nu este în mod inerent o dietă mai sănătoasă sau o terapie pentru orice boală. Ca orice dietă care restricționează anumite grupuri de alimente, trebuie avută grijă să rămână echilibrată și să evite deficitele de calorii sau macro/micronutrienți. Este semnificativ mai scumpă și afectează mâncatul social.

Studiile de înaltă calitate sunt obligatorii înainte ca dieta fără gluten să poată fi recomandată pentru alte condiții, inclusiv fibromialgia, tiroidita autoimună cronică sau endometrioza, cu excepția cazului în care prezența sensibilității la gluten/grâu non-celiacă este dovedită.

sursa: News Medical
foto: Galigrafiya / Shutterstock

Data actualizare: 26-01-2024 | creare: 26-01-2024 | Vizite: 679
Bibliografie
Is a gluten-free diet always the healthier choice for women?, link: https://www.news-medical.net/news/20240123/Is-a-gluten-free-diet-always-the-healthier-choice-for-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?
  • Regimul fără gluten: indispensabil pentru unii, inutil pentru o mare majoritate
  • Este dieta fără gluten necesară în sindromul de ovar polichistic?
  •