Dieta care protejează rinichii și inima persoanelor cu hipertensiune
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii au examinat impactul dietelor cu aciditate redusă asupra sănătății renale și cardiovasculare în rândul pacienților cu hipertensiune arterială primară. Studiul lor a comparat efectele reducerii acidității dietetice prin consumul de fructe și legume sau administrarea de bicarbonat de sodiu (NaHCO3) asupra pacienților cu hipertensiune și macroalbuminurie, o condiție renală asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
În cadrul studiului, 153 de pacienți hipertensivi cu macroalbuminurie au fost randomizați pentru a consuma fructe și legume, a lua oral NaHCO3, sau a continua îngrijirea medicală obișnuită. Toți participanții prezentau un risc ridicat de boli cardiovasculare și de progresie a bolii renale cronice.
Rezultatele studiului, publicate în American Journal of Medicine, indică faptul că progresia bolii renale cronice a fost mai lentă în grupurile care au consumat fructe și legume sau NaHCO3, comparativ cu grupul de îngrijire obișnuită. De asemenea, s-a observat o reducere semnificativă a acidității renale potențiale la participanții care au consumat fructe și legume.
În ceea ce privește funcția renală, rata filtrării glomerulare estimate (eGFR) a fost mai mare în grupul care a consumat fructe și legume, cu diferențe semnificative observate din al doilea an de urmărire și menținute ulterior. În plus, acest grup a raportat cele mai mari reduceri ale tensiunii arteriale sistolice pe durata celor cinci ani de urmărire și niveluri mai scăzute de colesterol lipoproteină a (Lp[a]) și indice de masă corporală (IMC).
Grupul care a luat NaHCO3 a prezentat o rată mai scăzută a raportului albumină/creatinină în urină în primul an de urmărire, în timp ce efectele pozitive asupra acestui raport au fost observate în al doilea an pentru grupul care a consumat fructe și legume.
În concluzie, studiul sugerează că atât consumul de fructe și legume, cât și administrarea de NaHCO3 oferă protecție renală similară, dar consumul de fructe și legume oferă o protecție superioară împotriva bolilor cardiovasculare. Aceste beneficii au fost obținute în ciuda faptului că pacienții au primit doze mai mici de medicamente pentru boli cardiovasculare și renale cronice. Aceste constatări subliniază importanța dietelor cu aciditate redusă în managementul hipertensiunii și prevenția complicațiilor asociate.
sursa: News Medical
În cadrul studiului, 153 de pacienți hipertensivi cu macroalbuminurie au fost randomizați pentru a consuma fructe și legume, a lua oral NaHCO3, sau a continua îngrijirea medicală obișnuită. Toți participanții prezentau un risc ridicat de boli cardiovasculare și de progresie a bolii renale cronice.
Rezultatele studiului, publicate în American Journal of Medicine, indică faptul că progresia bolii renale cronice a fost mai lentă în grupurile care au consumat fructe și legume sau NaHCO3, comparativ cu grupul de îngrijire obișnuită. De asemenea, s-a observat o reducere semnificativă a acidității renale potențiale la participanții care au consumat fructe și legume.
În ceea ce privește funcția renală, rata filtrării glomerulare estimate (eGFR) a fost mai mare în grupul care a consumat fructe și legume, cu diferențe semnificative observate din al doilea an de urmărire și menținute ulterior. În plus, acest grup a raportat cele mai mari reduceri ale tensiunii arteriale sistolice pe durata celor cinci ani de urmărire și niveluri mai scăzute de colesterol lipoproteină a (Lp[a]) și indice de masă corporală (IMC).
Grupul care a luat NaHCO3 a prezentat o rată mai scăzută a raportului albumină/creatinină în urină în primul an de urmărire, în timp ce efectele pozitive asupra acestui raport au fost observate în al doilea an pentru grupul care a consumat fructe și legume.
În concluzie, studiul sugerează că atât consumul de fructe și legume, cât și administrarea de NaHCO3 oferă protecție renală similară, dar consumul de fructe și legume oferă o protecție superioară împotriva bolilor cardiovasculare. Aceste beneficii au fost obținute în ciuda faptului că pacienții au primit doze mai mici de medicamente pentru boli cardiovasculare și renale cronice. Aceste constatări subliniază importanța dietelor cu aciditate redusă în managementul hipertensiunii și prevenția complicațiilor asociate.
sursa: News Medical
Data actualizare: 12-08-2024 | creare: 12-08-2024 | Vizite: 110
Bibliografie
Low-acid diets with fruits and vegetables significantly improve kidney and heart health in hypertension patients, link: https://www.news-medical.net/news/20240808/Low-acid-diets-with-fruits-and-vegetables-significantly-improve-kidney-and-heart-health-in-hypertension-patients.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Modificările hormonale din timpul menopauzei pot afecta sănătatea sistemului cardiovascular
- Medicii avertizează: bolile cardiovasculare afectează persoane tot mai tinere
- Indicele de masă corporală ridicat în copilărie reprezintă o cauză a hipertensiunii la vârsta adultă
- Suplimentarea cu taurină poate reduce atât dimensiunea, cât și stabilitatea plăcilor de ateroscleroză
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni