Dieta bogată în grăsimi în sarcină poate reduce flora intestinală benefică la bebeluș
©
Autor: Airinei Camelia
AlimentaÈ›ia în sarcină influenÈ›ează sănătatea È™i dezvoltarea bebeluÈ™ului, în aces sens existând mai multe recomandări din partea medicilor pentru viitoarele mămici. Un nou studiu trage un semnal de alarmă adiÈ›ional: femeile însărcinate care consumă multe alimente cu conÈ›inut ridicat de grăsimi ar putea produce alterarea florei bacteriene la nou-născuÈ›i, fapt ce poate afecta în mod negativ nutriÈ›ia È™i dezvoltarea copilului.
Echipa de cercetători de la Baylor College of Medicine din Houston a descoperit că bebeluÈ™ii ai căror mame au avut un aport crescut de grăsimi pe perioada sarcinii aveau mai puÈ›ine bacterii Bacteroides în intestine decât bebeluÈ™ii ai căror mame avuseseră o dietă mai redusă în grăsimi. S-a ajuns la această concluzie după ce s-au analizat probe de scaun de la 157 de nou-născuÈ›i prelevate la 24-48 de ore de la naÈ™tere. Pentru 75 dintre aceÈ™ti bebeluÈ™i s-a mai luat o probă de scaun la vârsta de 4-6 săptămâni.
Pentru a evalua dieta mamei s-a folosit un chestionar privind obiceiurile alimentare din ultima lună de sarcină, completat de mamă. Astfel, s-a estimat aportul caloric zilnic rezultat din surplusul de zahăr, grăsime și fibre.
Bacteriile din genul Bacteroides ajută la descompunerea È™i reÈ›inerea energiei din anumiÈ›i carbohidraÈ›i, iar un număr scăzut al acestor bacterii se traduce în imposibilitatea de folosire a carbohidraÈ›ilor. Acest lucru poate duce la un aport energetic scăzut È™i la o dezvoltare imunitară deficitară.
Sursa: Medical News Today
Echipa de cercetători de la Baylor College of Medicine din Houston a descoperit că bebeluÈ™ii ai căror mame au avut un aport crescut de grăsimi pe perioada sarcinii aveau mai puÈ›ine bacterii Bacteroides în intestine decât bebeluÈ™ii ai căror mame avuseseră o dietă mai redusă în grăsimi. S-a ajuns la această concluzie după ce s-au analizat probe de scaun de la 157 de nou-născuÈ›i prelevate la 24-48 de ore de la naÈ™tere. Pentru 75 dintre aceÈ™ti bebeluÈ™i s-a mai luat o probă de scaun la vârsta de 4-6 săptămâni.
Pentru a evalua dieta mamei s-a folosit un chestionar privind obiceiurile alimentare din ultima lună de sarcină, completat de mamă. Astfel, s-a estimat aportul caloric zilnic rezultat din surplusul de zahăr, grăsime și fibre.
Bacteriile din genul Bacteroides ajută la descompunerea È™i reÈ›inerea energiei din anumiÈ›i carbohidraÈ›i, iar un număr scăzut al acestor bacterii se traduce în imposibilitatea de folosire a carbohidraÈ›ilor. Acest lucru poate duce la un aport energetic scăzut È™i la o dezvoltare imunitară deficitară.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 14-02-2020 | creare: 12-08-2016 | Vizite: 1743
Bibliografie
High-fat diet in pregnancy reduces beneficial gut microbiota for offspring, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312201.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Intervențiile timpurii pot reduce riscul de anxietate și depresie după naștere cu peste 70%
- Tulburările hipertensive asociate sarcinii pot conduce la evenimente cardiace viitoare
- Un posibil tratament pentru durerile lombare severe din timpul nașterii
- Cofeina nu influențează ratele sarcinilor obținute în urma tratamentelor de fertilitate, în timp ce alcoolul reduce aceste rate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Iritatii sau intoxicatii in timpul sarcinii
- Am luat foarte multe kg in timpul sarcinii
- Condimentele in sarcina
- Cum ar trebui sa am alimentatia?
- Greutatea pe parcursul sarcinii