O dietă sănătoasă poate substitui suplimentele administrate pe perioada sarcinii?

©

Autor:

O dietă sănătoasă poate substitui suplimentele administrate pe perioada sarcinii?
Într-un articol recent publicat în revista Frontiers in Public Health, cercetătorii au evaluat dacă adoptarea unei diete sănătoase, precum dieta mediteraneană (MedDiet), în timpul sarcinii ar putea satisface cerințele nutriționale specifice acestei perioade.
În mod obișnuit, alimentația nu este suficientă pentru a satisface necesitățile nutriționale ale sarcinii, ceea ce poate afecta dezvoltarea fetală și sănătatea mamei. Până la 30% dintre femeile însărcinate au deficiențe de micronutrienți, cum ar fi acidul folic și vitaminele A, B6, C, D și E. În plus, ghidurile pentru suplimentarea nutrițională în timpul sarcinii variază considerabil în funcție de regiunea geografică. De exemplu, în Spania, se recomandă doar suplimentarea cu acid folic și iod, în timp ce pentru celelalte micronutrienți se bazează în principal pe aderarea la dieta mediteraneană.

Despre studiu

Studiul a fost realizat în Barcelona, Spania, între februarie 2017 și august 2021 și a implicat 1.356 de femei însărcinate, cu vârsta de peste 18 ani, aflate în trimestrul al doilea de sarcină. Participantele au fost împărțite în trei grupuri în funcție de aderarea lor la MedDiet, evaluată printr-un scor de 17 puncte. De asemenea, au fost colectate date sociodemografice și clinice, inclusiv parametrii cardiometabolici.

Rezultate

În grupul cu aderare scăzută la MedDiet, vârsta maternă era mai mică, numărul de femei însărcinate latino-americane era mai mare, iar circumferința taliei la înscriere și greutatea pe parcursul sarcinii erau mai mari. În contrast, în grupul cu aderare ridicată la MedDiet, femeile erau în general mai educate și consumau mai multe proteine, grăsimi și fibre și mai puțini carbohidrați.

În ceea ce privește aportul de micronutrienți, s-a observat că, chiar și în grupul cu aderare ridicată la MedDiet, existau deficiențe semnificative, în special în ceea ce privește vitamina D și B9, fierul și calciul. Cu toate acestea, aderarea ridicată la MedDiet a redus proporția de participante cu aport insuficient de micronutrienți.

Concluzii

Acesta este primul studiu care evaluează direct dacă aderarea la MedDiet poate satisface cerințele nutriționale specifice sarcinii. S-a observat o asociere directă între starea nutrițională și aderarea la o variantă a MedDiet adaptată pentru sarcină. Cu toate acestea, chiar și în țările cu venituri ridicate, anumite cerințe nutriționale sunt greu de îndeplinit doar prin MedDiet.

În concluzie, MedDiet adaptată pentru sarcină ar trebui promovată ca o strategie de sănătate publică eficientă din punct de vedere al costurilor. Aceasta ar putea ajuta la evitarea mai multor probleme legate de sarcină, cum ar fi creșterea în greutate a mamei, deficiențele de nutrienți și alte complicații, fără costuri financiare suplimentare.

sursa: News Medical
foto: AntoninaVlasova/Shutterstock.com

Data actualizare: 06-09-2023 | creare: 06-09-2023 | Vizite: 342
Bibliografie
Does the Mediterranean diet meet nutritional requirements during pregnancy?, link: https://www.news-medical.net/news/20230904/Does-the-Mediterranean-diet-meet-nutritional-requirements-during-pregnancy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta mediteraneană se asociază cu reducerea riscului de mortalitate la pacienții cu boli cardiovasculare
  • Dieta mediteraneană, protecție împotriva micșorării creierului la vârsta a treia
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  •