Un medicament administrat în sarcină și care a fost interzis în anii 1970, încă are consecințe asupra nepoților consumatorilor inițiali

©

Autor:

Un medicament administrat în sarcină și care a fost interzis în anii 1970, încă are consecințe asupra nepoților consumatorilor inițiali
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific american JAMA Pediatrics, printre efectele secundare la distanță ale dietistilbestrolului (DES) s-ar putea număra și instalarea deficitelor neurologice la nepoții consumatorilor inițiali.
Dietilstilbestrol este un agent estrogenic de sinteză a fost administrat între anii 1940 și 1970 la circa 3 milioane de femei însărcinate cu scopul de a reduce riscul de avort și complicații la naștere.

În anul 1971 au început să apară dovezi cu privire la efectele secundare pe termen lung asupra urmașilor.

  • Astfel, fiicele femeilor care au primit acest hormon sintetic - „fiicele DES” - au fost mult mai susceptibile la apariția unor forme agresive de cancer vaginal și au înregistrat un risc mult mai crescut de infertilitate și anomalii în sarcină.

    • De asemenea, copiii lor - „nepoții DES” - au prezentat rate crescute ale tulburărilor reproductive și malformațiilor congenitale ale aparatului genital.

Dietilstilbestrol este considerat la ora actuală un disruptor endocrin ce interferă cu activitatea hormonilor steroizi naturali, care mediază dezvoltarea țesuturilor aparatului reproductiv.

Studiul de față sugerează că nepoții DES sunt mult mai susceptibili la apariția deficitelor neurologice, pornind de la observația că ratele tulburărilor hiperkinetice/deficitului de atenție sau ADHD au fost mai mari la copiii născuți de fiicele DES.

ADHD – deficit de atenție și hiperactivitate la copil

La cercetare au participat aproximativ 48.000 de femei pentru a determina frecvența diagnosticului de ADHD la nepoții DES, comparativ cu ratele diagnosticului de ADHD la femeile care nu au fost expuse intrauterin la dietilstilbestrol.

Cu toate că diferența pare mică, 7,7% versus 5,2%, analiza statistică sugerează că administrării de dietilstilbestrol în primul trimestru de sarcină al bunicii- rezultând expunerea in utero a fiicei și viitoarei mame la acest estrogen sintetic - îi corespunde un risc mai mare cu 63% de a fi diagnosticat cu ADHD nepotului sau nepoatei.

ADHD – factori de risc, diagnostic, manifestări clinice și tratament 

Studiul nu a reușit să stabilească o relație de cauzalitate între dietistibestrol administrat bunicilor și diagnosticul de ADHD la a doua generație de urmași, însă nu poate fi ignorat faptul că numeroase substanțe din mediu potențial disruptoare endocrine sau ale altor funcții din organism, sunt implicate în reprogramarea epigenetică a celulelor embrionare și germinale în perioada extrem de vulnerabilă a sarcinii, cu impact crucial asupra dezvoltării fătului și viitorului adult.

Riscurile disruptorilor endocrini din mediu și alimente

Sursa: IFL Science!

Data actualizare: 25-05-2018 | creare: 25-05-2018 | Vizite: 2349
Bibliografie
Devastatin Banned Prgnancy Drug Linked to ADHD In Grandchildren Of Initial Consumers, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/devastating-banned-pregnancy-drug-linked-to-adhd-in-grandchildren-of-initial-consumers/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum